ایران پرس- «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که تصمیم ژاپن برای استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا، به روابط مسکو با توکیو لطمه خواهد زد و این اقدام نقض پیمان کنترل تسلیحات از سوی واشنگتن خواهد بود.

ژاپن در دسامبر2017 به طور رسمی اعلام کرد که می‌خواهد سیستم‌های دفاع موشکی خود را گسترش دهد و بر همین اساس سیستم‌های دفاعی آمریکا را مستقر می‌کند. این اقدام به بهانه مقابله با تهدیدات موشکی کره شمالی صورت گرفته و این دو سایت موشکی بدون موشک ها بالغ بر دو میلیارد دلارهزینه داشته و تا سال 2023 میلادی عملیاتی خواهد شد. روسیه بارها با توجه به تلاش مستمر واشنگتن برای ایجاد و توسعه سامانه های ضد موشکی در نقاط مختلف جهان از جمله در آسیای شرقی، در باره آن هشدار داده است.

از نگاه مسکو، این گونه اقدامات آمریکا،عواقب خطرناکی را برای ثبات راهبردی در سطح منطقه ای و بین المللی به همراه دارد. به گفته «استیون پی‌فر» Steven Pifer کارشناس نظامی، یکی از موانع دست یافتن به توافق در زمینه سامانه ضد موشکی، درخواست روسیه از آمریکا برای دادن ضمانت‌های امنیتی است.

سامانه موشکی تاد

 

آمریکا از اوایل 2017 سامانه ضد موشکی تاد را در کره جنوبی مستقر کرد و اکنون با طرح استقرار سامانه های ضدموشکی درژاپن عملا وارد مرحله گسترش شبکه ضد موشکی خود درشرق آسیا شده است. «لئونید اسلوتسکی» Leonid Slutsky  رئیس کمیته امور بین المللی دومای روسیه معتقد است که استقرار سامانه ضد موشکی آمریکایی "تاد" در آسیای شرقی آشکارا فراتر از یک اقدام بازدارنده در برابر تهدیدهای احتمالی کره شمالی بوده و واشنگتن با اجرای این طرح بحث برانگیز تلاش می کند بخش دیگری از سامانه  دفاع ضدموشکی فراگیر خود در شمال شرقی آسیا را در نزدیکی مرزهای روسیه به اجرا گذارد.

از نگاه روسیه توسعه هرچه بیشتر سامانه های ضد موشکی آمریکا در شرق آسیا که توانمندی رهگیری موشک های هسته ای استراتژیک روسیه و نیز چین را دارند، بمنزله اقدامی برای خنثی کردن توانمندی آفندی هسته ای این دو قدرت نظامی و اقتصادی محسوب می شود.این مساله اعتراضات مکرر مقامات نظامی و سیاسی روسیه وچین را موجب شده است. در این چارچوب «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا در شرق آسیا را اقدامی تهدیدکننده خوانده است.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه

 

در عین حال روسیه و چین که هدف از استقرار این سامانه ها در شرق آسیا را رصد تحرکات موشکی این دو کشور می دانند، بیم آن دارند که گسترش استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا در کشورهای هم پیمان این کشور در شرق آسیا، کره شمالی را به توسعه برنامه های موشکی بالستیکی و همچنین تقویت زرادخانه هسته ای خود تحریک کند. برغم اعتراضات مکرر روسیه  و چین به عنوان دو قدرت نظامی رقیب آمریکا در اروپا و شرق آسیا، واشنگتن بی توجه به این اعتراض ها، اقدامات خود در این زمینه را ادامه داده است و ثبات و امنیت منطقه شرق آسیا را در معرض خطر قرار داده است. 113/112

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

آمریکا و متحدانش باز به در بسته خوردند/ روسیه قطعنامه پیشنهادی ژاپن ضد سوریه را هم وتو کرد

مذاکرات روسیه و ژاپن با هدف گسترش مناسبات

درخواست نخست وزیر ژاپن از روسیه و چین/ تحلیل

سامانه موشکی تاد
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه