ایران پرس: با افزودن نام ترکیه در فهرست کشورهای استفاده کننده از"کودک سربار" در جنگ های سوریه و لیبی ، به نظر می رسد ، تنش در روابط ترکیه و آمریکا بیش از پیش تشدید شود.  

در همین ارتباط ، دولت ترکیه به افزودن نام ترکیه در فهرست کشورهای حامی کودکان سرباز، واکنش منفی نشان داده است.

دولت آنکارا در واکنش به افزودن نام ترکیه در فهرست کشورهای استفاده کننده از کودکان سرباز از سوی دولت واشنگتن ، با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: گزارش وزارت امور خارجه آمریکا نمونه استاندارد دوگانه و رفتار مزورانه این کشور سلطه گر است.

در بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه همچنین آمده است: ترکیه ادعاهای مطرح شده علیه خود را به طور کلی رد می کند و در خصوص حمایت از حقوق کودکان ، عضو مقررات بین المللی از جمله سازمان ملل است و در این خصوص پرونده ای پاک و شفاف دارد.

وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه گذشته با انتشار گزارش سالانه خود درباره "قاچاق انسان" (TIP)  ، نام ترکیه و ۱۵ کشور دیگر را به فهرست "قانون حفاظت از وضعیت کودک" اضافه کرده است. این حقیقت را نباید نادیده گرفت که آمریکا برای نخستین بار نام یک کشور متحد خود در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- یعنی ترکیه را به فهرست کشورهای استفاده کننده ازکودکان به عنوان سرباز، گنجانده است.

بدون شک ، این اقدام آمریکا زمینه های تشدید هر چه بیشتر تنش در  روابط آنکارا و واشنگتن را فراهم خواهد کرد. 

با وجود آن که مقام های کاخ سفید در گزارش های سالانه وزارت امور خارجه آمریکا همواره منافع ملی این کشور و متحدان خود را لحاظ می کند ، به نظر می رسد برخی اتهام های غرب به ترکیه را نباید نادیده گرفت. ارتش ترکیه چندین عملیات برون مرزی در اراضی سوریه ، عراق و حتی لیبی به بهانه مبارزه با تروریست ها انجام داده است .

مروری اجمالی به روابط پر فراز و نشیب دو متحد طولانی مدت در سازمان نظامی ناتو یعنی ترکیه و آمریکا نشان می دهد که فقدان اعتماد متقابل و سوء ظن ، از جمله مشخصه های اصلی تعاملات دوجانبه ترکیه و آمریکا بویژه در یک دهه گذشته بوده است   بسیاری از تحلیلگران معتقدند، مقام های هر دو کشور در شکل گیری بحران فعلی نقش داشته اند. در همین ارتباط ، خانم "آماندا اسلات" کارشناس سیاسی موسسه بروکینگز گفته است:

"اعتماد میان ترکیه و آمریکا کاملا از بین رفته است. مناقشه میان آنکارا و واشنگتن بویژه در زمان دولت "دونالد ترامپ" بر سر خرید تسلیحات ساخت روسیه باعث شده است  که دوکشور بیشتر از یکدیگر فاصله بگیرند".

رابطه ترکیه با آمریکا ، از سال 2014 میلادی و پس از وارد شدن آمریکا به همکاری با کُردها بویژه درامور داخلی سوریه برای مقابله با داعش ، دچار تنش شده است.

در کنار حمایت آمریکا از کُردهای سوریه، خرید سیستم دفاعی اس 400 ترکیه به عنوان یک عضو فعال ناتو از روسیه ، حضور ماجراجویانه ترکیه در مدیترانه شرقی و درگیری های داخلی در لیبی ، ازجمله عوامل تشدید اختلافات میان آنکارا و واشنگتن بوده است.

مشارکت در جنگ داخلی سوریه که با مخالفت آمریکا و دیگر دولت های اروپایی همراه بوده است و اعزام نیروی نظامی به سوریه ، حمله به عراق به بهانه سرکوب اعضای فراری حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) به این کشور و موارد متعدد دیگر را باید از جمله تشدید تنش های ترکیه و آمریکا در یک دهه گذشته قلمداد کرد.

در ارتباط با روابط ترکیه و آمریکا پس ازکودتای نافرجام ماه ژوئیه سال ۲۰۱۶ میلادی ، باید گفت: هر دو کشور پس از این کودتای نافرجام روابط پر فراز و نشیبی داشته اند.

در عین حال ، موضوع مداخله واشنگتن در کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه سال 2016 میلادی ترکیه و بازنگرداندن "فتح الله گولن" به عنوان عامل اصلی این کودتا از سوی دولتمردان واشنگتن ، به عنوان یکی از عوامل تشدید تنش های دو کشور مطرح ‌شده است.

در یک جمعبندی کلی ، باید گفت: فاصله گرفتن ترکیه و آمریکا در حالی رخ داده است که ترکیه به آمریکا و دیگر دولت های غربی در تمامی امور به شدت وابسته است. با وجود تنش های موجود به نظر می رسد ، دولت مردان آنکارا از گسترش رابطه با دولت های غربی و نهادهای وابسته به غرب بویژه آمریکا ، اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- به طور کامل مایوس و ناامید نشده اند.

مقام های آنکارا انتظار دارند که برغم مستقل نمایی و مقابله با سیاست های آمریکا و اروپا در غرب آسیا ، همچنان به رابطه با غرب ادامه دهند.

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی 

112 

 بیشتر بخوانید:

کودکان؛ بزرگترین قربانیان جنگ ها / انتقاد ایران از سکوت و انفعال سازمان ملل