نخست وزیر ترکیه گفت: واشنگتن بهانه واهی وجود خطر داعش را دلیلی برای تداوم حمایت تسلیحاتی از کردها معرفی می کند در حالی که داعش نابود شده وحمایت از شبه نظامیان کُرد توجیهی ندارد. بن علی یلدیریم افزود: حمایت آمریکا از شبه نظامیان کرد مسلح در شمال سوریه و در نزدیک مرزهای ترکیه، دلیل اصلی ناخرسندی آنکارا از سیاست های منطقه ای واشنگتن است.
نخستوزیر ترکیه افزود: چگونه میتوان تلاش واشنگتن برای حفظ شراکتش با تروریستها و حمایت تسلیحاتی از آنها را درک کرد؟
اشاره وی به یگانهای مدافع خلق کُرد سوریه است که از کمکهای خارجیها و از جمله امریکا استفاده میکنند.
ترکیه بارها به آمریکا درباره تداوم حمایت نظامی از یگانهای مدافع خلق هشدار داده است. چرا که آنکارا این گروه شبهنظامی را مرتبط با حزب کارگران کردستان ترکیه «پکک» و تروریستی میداند.
با وجود این، ارسال تسلیحات آمریکایی برای کردهای سوری همچنان ادامه دارد و ترکیه نیز حمایت تسلیحاتی از کردهای سوری را با نگرانی دنبال میکند.
تلاش آمریکا برای مسلح کردن نیروهای محلی سوریه بر ضد آنکارا
پنتاگون پیشتر اعلام کرده بود که آمریکا بر اساس تعهدی که داده است، ارسال اسلحه به مبارزان کردی را که با گروه داعش در شمال سوریه در نبرد هستند، آغاز کرده است. اقدامی که آنکارا آن را «به شدت خطرناک» توصیف کرد.
مقامات واشنگتن معتقدند ائتلاف "نیروهای دموکراتیک سوریه" تنها نیروی محلی است که توان مقابله با داعش را دارد از اینرو بود که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در ماه مه تصمیم به مسلح کردن کردهای سوریه گرفت، اما ترکیه در واکنش به این تصمیم گفت که کردهای سوری با حزب کارگران کردستان ترکیه که از نظر آمریکا یک گروه تروریستی است، در ارتباط هستند.
در مقابل آمریکا برای آرام کردن ترکیه عنوان کرد که ارسال سلاح به کردهای سوریه به صورت کنترل شده، خواهد بود. با این حال وزیر امورخارجه ترکیه در واکنش به این اقدام امریکا گفت که ارسال سلاح به کردهای سوریه برای وحدت و تمامیت ارضی سوریه خطرناک است چرا که این سلاحها می تواند ضد ترکیه و همچنین «همه بشریت» به کار گرفته شود.
قتل عام داعش یا کردهای سوری، آنکارا به دنبال چیست؟
این درحالیست که پیشتر آنکارا در اوت سال گذشته با ادعای عقبراندن همزمان داعش و کردهای مسلح سوریه به پشت رود فرات، عملیات نظامی در شمال سوریه راآغاز کرد که این اقدام سبب شد تا کردهای سوریه در مبارزه با گروههای تروریستی نتوانند دو منطقهای را که در شمال سوریه در اختیار دارند به هم متصل کنند.
در واقع عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه بیش از آن که به تضعیف گروههای تروریستی منجر شود، بیشتر از پیشروی گروههای کردی ضدداعش جلوگیری کرد.
گفته می شود دلیل اصلی دشمنی ترکیه با کردهای سوری ناشی از حضور مقطعی اعضای پ ک ک در شمال سوریه است، موضوعی که سبب شده ترکیه به شدت به کردهای سوریه بدبین شود و تحت هیچ شرایطی حاضر به تحمل آن ها در مرز خود نباشد.
دکتر رضا صولت کارشناس مسائل ترکیه و خاورمیانه معتقد است؛ مخالفت سرسخت ترکیه و دولت اردوغان با کردهای سوریه خوراک تبلیغاتی بسیار مناسبی را برای اردوغان جهت شعار مبارزه جهانی با PKK فراهم آورده و باعث شده تا دولت اردوغان از این طریق نشان دهد که حاضر به مقابله با پ ک ک حتی درخارج از مرزهای خود است.
شاید به همین دلیل است که وزیر امور خارجه ترکیه، اظهارات مقامات آمریکاییها را «ضد و نقیض»، «دروغ» و «بازی دوگانه» می داند. 134/112
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
تهدید ترکیه ضد کردهای سوریه/تحلیل
عضو کرد مجلس سوریه: کردهای سوری به آمریکا تکیه نکنند
انتقاد ترکیه از کمک تسلیحاتی آمریکا به کُردهای سوریه