واشنگتن در حال حاضر بر استفاده از ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و مادورو تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
این رویکرد دولت «دونالد ترامپ» با مخالفت دیگر قدرت های بین المللی به ویژه روسیه مواجه شده است.
مسکو دارای روابط گسترده ای با کاراکاس بوده و خواهان بقای دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رییس جمهوری این کشور نفت خیز آمریکای لاتین است.
این در حالی است که واشنگتن ادامه روابط و نیز حمایت همه جانبه روسیه از ونزوئلا را مانعی جدی برای تحقق اهداف خود در این کشور از جمله روی کار آمدن رژیمی راست گرا می داند.
این مساله سبب شده تا ساختار حاکمیتی آمریکا در صدد اقداماتی برای کاهش یا قطع روابط مسکو و کاراکاس برآید.
در این راستا مجلس نمایندگان کنگره آمریکا روز دوشنبه به اتفاق آرا لایحه ای را تحت عنوان «خطر نفوذ روسیه در ونزوئلا» تصویب کرد که درآن تأکید شده که دولت آمریکا باید با نفوذ روسیه در ونزوئلا مبارزه کند.
در این لایحه، روابط مسکو و کاراکاس یک تهدید نشان داده شده و روسیه به اعمال تحریمهای جدید به خاطر ادامه حمایت خویش از دولت قانونی ونزوئلا تهدید شده است.
بر اساس این سند، روسیه از اقدامات دولت ونزوئلا حمایت کرده و از جمله ارتباط نزدیکی با نیکلاس مادورو رییس جمهوری این کشور دارد.
پس از تصویب نهایی این لایحه قانونی، وزارت امور خارجه آمریکا موظف است ظرف 4 ماه گزارشی به کنگره آمریکا ارائه دهد که در آن ارزیابی دقیقی از خطر همکاریهای روسیه و ونزوئلا برای ایالات متحده و سایر کشورهای غربی مطرح شده باشد، علاوه بر آن وزیر امور خارجه آمریکا باید ظرف یک ماه راهکاری برای مبارزه با همکاریهای روسیه و ونزوئلا ارائه دهد.
تصویب این لایحه واکنش شدید روسیه را به دنبال داشته است.
«کنستانتین کاساچوف» رییس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه تاکید کرد: "هیچ لایحه قانونی آمریکایی نمیتواند بر توسعه روابط روسیه و ونزوئلا تاثیر بگذارد."
دستگاه سیاست خارجی روسیه نیز موضعی منفی در این زمینه اتخاذ کرده است.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به تصویب این لایحه قانونی اعلام کرد: "ایالات متحده با تهدید روسیه به اعمال تحریمهای جدید نمیتواند تغییری در خط مشی مسکو در حمایت از دولت قانونی در کاراکاس به وجود آورد."
از دیدگاه مسکو، هدف واشنگتن انجام کودتا در ونزوئلا و روی کار آوردن «خوان گوایدو» رهبر مخالفان به عنوان رییس جمهوری این کشور است. مسکو بر این گمان است که دولت ترامپ نتوانسته به اهداف خود در ونزوئلا دست یابد که یکی از دلایل آن مواضع سرسختانه روسیه در دفاع از موازین بین المللی است.
طبق حقوق بین الملل، دخالت کشورهای خارجی در بحران داخلی ونزوئلا غیر قانونی است.
زاخارووا می گوید: "دیدگاه آمریکا نسبت به ونزوئلا و سایر کشورهای منطقه آمریکای لاتین کاملا مشخص است که عملاً استقلال آنها را انکار میکند."
واشنگتن با توجه به «دکترین مونرو» به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی خود دانسته و بر حق مداخله آمریکا در امور داخلی کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا تاکید کرده است.
با این حال این رویکرد آمریکا مخالفان جدی در سطح جهان دارد. از دیدگاه کشورهای مخالف مداخله آمریکا مانند روسیه، دولت ترامپ قصد دارد تا هر چه زودتر به اصطلاح، کار ونزوئلا را تمام کند تا در گام های بعدی به براندازی دیگر دولت های چپگرای آمریکای لاتین به ویژه نیکاراگوئه و کوبا بپردازد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
138/116
بیشتربخوانید:
هشدار مسکو به آمریکا درباره تحریم شرکتهای روسی در ونزوئلا
حمایت روسیه از اقدامات اقتصادی و اجتماعی «نیکلاس مادورو» + ویدئو