ایران پرس: در واکنش به دنباله روی ژاپن از آمریکا و ملحق شدن دولت توکیو به کارزار ضد روسی واشنگتن، دولت روسیه تهدید کرد، در مذاکرات تامین امنیت کشتی های ماهیگیری ژاپنی در محدوده چهار جزیره مورد مناقشه شرکت نمی کند.

مسکو اعلام کرده است: در مذاکرات سال جاری برای تامین امنیت کشتی های ماهی گیری ژاپنی در اطراف چهار جزیره مورد مناقشه دو کشور که هم اکنون تحت حاکمیت روسیه قرار دارد، شرکت نخواهد کرد. دولت ژاپن ضمن ابراز تاسف از تصمیم روسیه مبنی بر خودداری از شرکت در مذاکره درباره صید ماهی، با هدف آغاز هرچه سریع تر فعالیت ماهیگیران ژاپنی، از روسیه خواست همچنان در مذاکرات مشارکت کنند.

این مذاکرات در پی عقد توافقنامه‌ دو کشور، از سال ۱۹۹۸ میلادی، همه ساله برگزار می شود. در حقیقت، روسیه و ژاپن هر سال در مورد دوره ماهیگیری، میزان صید و مقدار پولی که طرف ژاپنی به روسی پرداخت می‌کند، مذاکره می کنند. دوره ماهیگیری کشتی های ژاپنی در اطراف جزایر مورد مناقشه، معمولا از ماه ژانویه آغاز می شود.

مانورآمریکا و ژاپن در اقیانوس آرام تهدیدی برای روسیه

پیش از این نیز در ماه اکتبر گذشته، دولت ژاپن در رزمایش نظامی مورد نظر آمریکا در منطقه مشارکت کرد. مشارکت دولت ژاپن در تحرکات نظامی آمریکا در جنوب شرقی آسیا نیز همواره به زیان دولت توکیو و مردم ژاپن پیش رفته است. در پی اقدام دولت توکیو، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: «مانورهای اخیر آمریکا و ژاپن در منطقه آسیا - اقیانوس آرام در نزدیکی مناطق شرق دور روسیه انجام شد. ما این اقدامات ژاپن را تهدیدی برای روسیه قلمداد می‌کنیم.»

 سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در کنفرانسی خبری گفت:«مسکو نگرانی‌های خود را به دیپلمات‌های ژاپنی ابراز کرده و از دولت توکیو خواسته است تا در حفظ صلح و ثبات منطقه‌ای مسوولانه عمل کند».

به هر حال، تردیدی نیست که در صورت هر اتفاق ناگواری میان ژاپن و روسیه، آمریکا متضرر نمی شود. دولت آمریکا در مناطق استراتژیک جهان از جمله قاره پهناور آسیا، همواره تلاش کرده است با استفاده از سیاستمداران وابسته به جریان غربگرایی در جهت منافع خود و علیه دولت های ثالث بهره برداری کند.

این در حالی است که کشورهایی که در ماموریت های نظامی آمریکا در مناطق مختلف جهان مشارکت می کنند، هیچ بهره ای از ورود به جنگ نمی برند. جنگ های گرجستان و اوکراین با روسیه را باید در همین راستا ارزیابی کرد. به عنوان مثال، پس از ورود اوکراین به جنگ با روسیه بنابر توصیه های آمریکا، میلیون ها تن از اتباع اوکراین از خانه و کاشانه خود آواره شده اند. ساختارهای نظامی و اقتصادی اوکراین نابود شده است و مناطق استقلال طلب اوکراین توانسته اند از فشارهای دولت کیف نجات یابند و استقلال خود را از این کشور اعلام کنند. همین رویداد درباره ژاپن نیز در شرف وقوع است.

دنباله روی ژاپن از آمریکا منفعتی ندارد

در حقیقت، با امتناع روسیه از مشارکت در مذاکرات با ژاپن، شمار زیادی از ماهیگیران ژاپنی، امکان صید در اطراف چهار جزایر مورد مناقشه میان ژاپن و روسیه را از دست خواهند داد. این در حالی است که دنباله روی ژاپن از آمریکا نه تنها منفعتی برای مردم ژاپن نخواهد داشت، بلکه بر میزان وابستگی دولت توکیو به متحدان غربی اش به ویژه آمریکا بیش از پیش خواهد افزود. واقعیت آن است که آمریکا بدون متحدانش نظیر کره جنوبی، ژاپن و تایوان، در منطقه جنوب شرقی آسیا قدرت چندانی ندارد. اما هر بار با وارد ساختن فشار بر کشورهای این منطقه نظیر ژاپن و کره جنوبی، آمریکا فشار بر چین و روسیه را تشدید می کند.

مقام های دولت ژاپن همه ساله با شرکت در مذاکرات، مقام های روسیه را به خودداری از بازداشت ماهیگیران ژاپنی - که در اطراف جزایر متعلق به روسیه به ماهگیری اقدام می کنند- متقاعد می کردند. با وجود این، در سال جدیدی میلادی، مقام های مسکو به تلافی تحریم‌های ژاپن علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین، توکیو را در فهرست کشورهای غیردوست خود قرار داده است.

کشورهای غربی و در راس آن ها آمریکا، پس از به راه انداختن جنگ اوکراین در 24 فوریه سال 2021 میلادی، کمپین ضد روسی خود را تشدید کرده اند. ژاپن در این مسیر با آمریکایی ها همراه شده و روسیه در نخستین واکنش به ملحق شدن توکیو به تحریم های غرب علیه مسکو، مذاکره با ژاپنی ها را بر سر جزایر مورد مناقشه کوریل متوقف کرده است. با این وجود، چنین به نظر می رسد که دولت توکیو به دنباله روی از آمریکا ادامه می دهد و مسکو نیز اقدامات ضد روسی ژاپن را بی پاسخ نمی گذارد.

نویسنده: طالبی

116