در بیانیه پایانی این اجلاس که در 17 بند تنظیم شده، بر همکاری بین مجالس کشورهای عضو در زمینه حفاظت از محیط زیست، توسعه پایدار و گسترش همکاری های اقتصادی تاکید شده است.
همچنین مقرر شد، چهارمین اجلاس مجالس کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا در شهر آستانه پایتخت کشور قزاقستان برگزار شود.
سومین اجلاس بین المجالس کشورهای اوراسیا روزهای دوشنبه و سه شنبه با حضور روسای مجلس 20 کشور و هیات های پارلمانی از 17 کشور آسیایی و اروپایی در آنتالیا برگزار شد.
آغاز بهکار اجلاس بینالمجالس کشورهای اوراسیا در ترکیه
موضوع اصلی این نشست «همکاری اقتصادی در اوراسیا، محیط زیست و توسعه پایدار» تعیین و هدف از آن نیز ارزیابی موانع توسعه پایدار در سطح جهانی و منطقه و افزایش همکاری بینالمللی برای رفع آن اعلام شد.
کشورهای ایران، ازبکستان، ترکمنستان، ترکیه، تایلند، تاجیکستان، سریلانکا، اسلواکی، صربستان، عربستان سعودی، روسیه، قطر، فیلیپین، پاکستان، مغولستان، لیتوانی، لائوس، کویت، قرقیزستان، کره جنوبی، قزاقستان، اردن، ژاپن، عراق، اندونزی، مجارستان، چین، کامبوج، بلغارستان، برونئی، بوسنی و هرزگوین، بلاروس، بحرین، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، افغانستان و ویتنام در این اجلاس حضور داشتند.
گفتنی است که دوره اول و دوم اجلاس مجالس کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به ترتیب در کره جنوبی و روسیه برگزار شد.
از دیدگاه «بایرام بالجی» کارشناس مسائل اوراسیا، "مسائل فی مابین کشورهای اوراسیا نشان دهنده این است که اصلی ترین ترین دغدغه کشورهای اوراسیایی دست یابی به توسعه و تقویت شاخص های مرتبط با اقتصاد است، چرا که عمده این کشورها در ردیف کشورهای در حال توسعه هستند."
موانع افزایش همکاری های اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا
از این رو برای آنها ضروری است که بتوانند راهکارهای مختلفی را بیابند تا از طریق این راهکارها تجارت اقتصادی فی مابین را تقویت کنند.
اما با این حال موانع مختلفی نیز در برابر این کشورها وجود دارد. از جمله این موانع میتوان به ساختارها ضعیف اقتصادی و عدم همگرایی در سیاست ها و روندهای تجاری و اقتصادی اشاره کرد. ضعف اقتصادی بخشی از کشورهای اوراسیایی توانایی آنها را برای برقرار کردن روابط تجاری موثر کاهش میدهد.
از سوی دیگر عدم همگرایی در سیاست های اقتصادی و تجاری نیز این مسئله را برجسته میسازد که کشورهای اوراسیایی نتوانند از اندک توانمندیهای موجود فی مابین نیز بهره بگیرند.
برهمین اساس ضروری است که کشورهای اوراسیایی بکوشند در درجه اول ظرفیتهای قانونی همگرایی میان خود را ایجاد کرده و ارتقاء دهند و با حذف موانع مرتبط با تجارت، زمینه افزایش همکاریهای اقتصادی و تجاری فی مابین را افزایش دهند.
حذف موانع موجود و همچنین افزایش زمینه همگرایی میتواند شرایطی را فراهم کند که در آن کشورهای ارواسیایی بتوانند از امکانات و تجربیات یکدیگر استفاده کنند.
نویسنده: منوچهر شفیعی
116/110
بیشتر بخوانید:
لاریجانی در فرودگاه تهران: انتقاد از یکجانبهگرایی امریکا نکته بارز اجلاس اوراسیا بود+ ویدئو
پایان سومین اجلاس مجالس اوراسیا در ترکیه