ایران پرس- تبدیل اروپا به مرکز شیوع ویروس کرونا (کووید- 19) در روزهای اخیر و افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری، نگرانی های بسیاری را در عرصه ارایه خدمات درمانی ،بهداشتی، انسانی و اجتماعی در کشورهای این قاره به وجود آورده است.

در هنگامه تلاش برای کنترل شیوع این بیماری، نگرانی ها از عواقب اقتصادی و سیاسی بلندمدت این بیماری در اروپا نیز افزایش یافته است. بستن مرزها، برقراری محدودیت های رفت و آمد، تعطیلی گسترده صنایع و کارخانه ها و تعطیلی بسیاری از خطوط هوایی سبب شده است تا بسیاری از مقامات اروپا درباره رکود اقتصادی پس از گذر از بحران کرونا هشدار داده و به فکر راهکارهایی برای مقابله با آن شرایط باشند.

«اورزولا فون درلاین» رئیس کمیسیون اروپایی با اشاره به عواقب اقتصادی شیوع کرونا گفت: "ما برای مبارزه با این ویروس باید زندگی عمومی را تا حد ممکن محدود کنیم اما این مساله آسیب گسنرده ای به اقتصاد ما وارد می کند."

تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد بخش بزرگی از اقتصاد منطقه یورو به علت تاثیرهمه گیری ویروس کرونا به طور موقت متوقف شده است که در نتیجه فعالیت اقتصادی در منطقه یورو به طور قابل توجهی دچار انقباض خواهد شد. همچنین اقتصاد اتحادیه اروپا در سال کنونی 2020 در نتیجه اپیدمی کرونا به جای افزایش 4/1 درصدی رشد اقتصادی پیش بینی شده، یک درصد کاهش رشد خواهد داشت.

آلمان و فرانسه دو کشور اصلی اروپا که نقش قابل توجهی در اقتصاد این قاره دارند، اکنون با رکود مواجه شده اند. براساس تخمین های صورت گرفته، زیانی را که کرونا در مدت دو یا سه ماه بر اقتصاد آلمان تحمیل می کند، 255 تا 497 میلیارد یورو خواهد بود و اگر این شرایط سه ماه ادامه داشته باشد زیان تحمیل شده بر اقتصاد غول صنعتی اروپا 354 تا 729 میلیارد یورو پیش بینی شده است.

از دست رفتن یک میلیون فرصت شغلی و هفت تا 20 درصد افت اقتصادی از دیگر عواقب کرونا بر اقتصاد آلمان است. همچنین انتظار می رود تولید ناخالص داخلی فرانسه در سال کنونی 2020 یک درصد کاهش یابد.

این در حالی است که پیش از این نیز کشورهای مختلف اتحادیه اروپا با عواقب سیاسی و اقتصادی برگزیت و خروج بریتانیا از این اتحادیه، افزایش بیکاری، اعتراضات اجتماعی ناشی از اصلاحات قوانین مالیاتی و بازنشستگی و نیز بحران مهاجران رو به رو بود. اکنون شیوع کرونا مشکلات را تشدید کرده است تا جایی که بیم آن می رود مشکلات اقتصادی، یکپارچگی منطقه یورو و سیاست چندجانبه گرایانه اتحادیه را تحت تاثیر قرار دهد.

«برنو لومر» وزیر اقتصاد فرانسه هشدار داد: "بحران ویروس کرونا حتی موجودیت منطقه یورو را تهدید می کند و آینده سیاسی قاره اروپا را زیر سوال می برد؛ از این رو منطقه یورو یا به طور متحد به بحران اقتصادی واکنش نشان می دهد و قوی تر از این بحران خارج می شود یا این که به طور پراکنده به آن واکنش نشان می دهد و با خطر از میان رفتن مواجه می شود."

اکنون مقامات کشورهای مختلف اروپایی درصدد پیش بینی و استفاده از راهکارهای مختلف برای جلوگیری از بحران عمیق اقتصادی پیش بینی شده بر اثر کرونا  هستند.

آغاز برنامه اضطراری خرید اوراق بهادار به ارزش 750 میلیارد یورو با هدف تضمین آرامش بازارها و حمایت از اقتصاد منطقه یورو، تعویق پرداخت کلیه عوارض مالیاتی و اجتماعی شرکت ها و وعده کمک های مالی دولت به زیان دیدگان کرونا، از جمله اقدامات کشورهای مختلف اروپایی در شرایط کنونی است.

با این حال در صورت تداوم این شرایط، اقدامات یکجانبه، نبود همکاری میان کشورهای اروپایی و پای بند نبودن آنها به اقدامات مشترک، همگرایی اتحادیه اروپا را به .شدت در معرض خطر قرار خواهد داد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/116

بیشتر بخوانید:

هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اقتصادی بستن مرزهای اروپایی / تحلیل

مرکل: کرونا بزرگترین چالش آلمان از زمان جنگ جهانی دوم است

افزایش تلفات کرونا در فرانسه / ابتلای سه نماینده پارلمان