ایران پرس: «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین در گفت و گوی تلفنی با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه گفت: "به رغم هر فراز و فرودی در عرصه بین المللی، روابط پایدار چین و روسیه باید پایدارتر باشد."

وزیر خارجه روسیه در این گفت وگو نیز ضمن ابراز مخالفت شدید با اقدامات آمریکا تاکید کرد: چین و روسیه باید در برابر فشارها و سرکوب های آمریکا مقاومت کنند و برای حفاظت از منافع مشترک، حفظ ثبات و همکاری بین المللی، تلاش های مشترک داشته باشند.

تاکید وزاری خارجه چین و روسیه برای افزایش همکاری های دوجانبه دربرابر آمریکا در حالی است که به دلیل رویکرد یکجانبه گرایی واشنگتن، روابط چین و روسیه در سالهای اخیر بسیار گرمتر از گذشته شده است.

اکنون این پرسش مطرح است که با روی کار آمدن «جو بایدن» در کاخ سفید مناسبات سه کشور در چه مسیری حرکت خواهد کرد؟

دراین باره می توان به چند نکته اشاره کرد:

نکته اول اینکه، در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکا مانع تراشی های سیاسی، امنیتی و اقتصادی وی ضد چین باعث شده تا مناسبات واشنگتن و پکن به پایین ترین سطح خود برسد. به موازات سردی روابط چین و آمریکا، روابط چین و روسیه هر روز گام های بلندتری را برای تقویت مناسبات راهبردی برداشته اند، تا آنجا که برخی کارشناسان از آن به عنوان بهترین شرایط تاریخی یاد می کنند. 

نکته دوم اینکه، برای چین و روسیه تقویت روابط راهبردی یکی از راه ها و ابزارهای لازم برای مقابله با فشارهای فزاینده آمریکا است و چنانچه این فشارها افزایش یابد، چین و روسیه نیز گام هایشان را برای همکاری های بیشتر مستحکم تر خواهند کرد و با قدرت و اقتدار بیشتری در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا قد علم خواهند کرد.

نکته بعدی اینکه، با روی کار آمدن بایدن در آمریکا، تحلیلگران درباره آینده روابط واشنگتن با پکن و مسکو آن هم در شرایطی که بایدن مسکو را بزرگترین تهدید برای امنیت ملی آمریکا عنوان کرده است، گمانه زنی های مختلفی را مطرح کردند.

برخی ناظران سیاسی معتقدند که با ورود بایدن به کاخ سفید، تغییری در خصومت آمریکا بر ضد چین و روسیه روی نخواهد داد.

«یانگ جین» کارشناس موسسه مطالعات روسیه، اروپای شرقی و آسیای مرکزی درچین در این باره گفت: "خصومت آمریکا با چین و روسیه تغییر نخواهد کرد حتی اگر واشنگتن اولویت هایش را تغییر دهد."

در مجموع باید گفت، روابط چین و روسیه هم اکنون در بهترین شرایط خود قرار دارد. چین و روسیه در سال های اخیر در کنار همکاری های اقتصادی و سیاسی، نه تنها در منطقه آسیا-اقیانوسیه، بلکه در اقیانوس هند، غرب آسیا و آسیای میانه، عملیات نظامی مشترکی برای مبارزه با دزدی دریایی، حفاظت از صلح و ثبات جهان و محافظت از امنیت سایر اعضای منطقه ای انجام داده اند.

به هر تقدیر اینکه با روی کار آمدن بایدن به عنوان مستاجر جدید کاخ سفید روابط واشنگتن با پکن و مسکو در چه مسیری قرار خواهد گرفت، به رویکرد جدید واشنگتن در قبال پکن و مسکو در چهار سال آینده مربوط می شود، اما آنچه مشخص است نگاه آمریکا به چین و روسیه دوستانه نیست و طبیعی است آمریکا با تبدیل شدن این کشورها به قدرتهای برتر در سالهای آینده مخالف است به همین دلیل دور از انتظار نیست که بایدن نیز ادامه دهنده مسیر روسای جمهوری پیشین آمریکا در مواجهه با چین و روسیه باشد.

نویسنده: فرهاد همتی

117

بیشتر بخوانید:

آمریکا: چین تهدید اقتصادی-نظامی اصلی در آسیا است