سال ۲۰۱۷ احتمالا برای رائول کاسترو، رئیس‌جمهور کوبا دشوارترین سال از زمان رسیدن به ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۶ خواهد بود؛ چراکه یک رکود اقتصادی و دورنمای مبهم مربوط به عادی سازی روابط آمریکا با کوبا ناشی از روی کار آمدن دونالد ترامپ را در پیش رو خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا وعده داده فرایند عادی سازی روابط با کوبا که از سوی دولت اوباما به جریان افتاد را خنثی خواهد کرد، مگر آنکه دولت کوبا دست به دادن امتیازات جدید بر سر حقوق مدنی بزند.

این در حالی است که مقاومت در مقابل فشارهای واشنگتن از اصول مبنایی نظام کمونیست کوبا است که موجب می‌شود دادن امتیاز از سوی این کشور در ازای تنش‌زدایی غیرممکن شود.

آلکس رومرو، کارمند ۴۲ ساله کوبایی گفت: مردم در کوبا انتظار داشتند بعد از سفر اوباما به این کشور تغییراتی در روابط میان آمریکا و کوبا به وجود بیاید اما ما توانستیم بهترین چیزی را که داشتیم یک سری مزایا را برای مردم حفظ کنیم.

وی ادامه داد: ترامپ نخواهد توانست چیزی را که می‌خواهد یعنی یک شکل دیگر از کشور کوبا به دست آورد اگر قدرت شماره یک جهان در سال ۲۰۱۷ بخواهد با ما دچار تنش شود، این سال واقعا برای ما بد خواهد شد.

رائول کاسترو باید بتواند میان چالش‌های دیپلماتیک و اقتصادی در سال ۲۰۱۷ که یک سال انتقال قدرت بود، مدیریت کند. این ژنرال سابق ۸۵ ساله قول داده اوایل سال ۲۰۱۸ قدرت را به جانشینش واگذار کند.

انتظار می‌رود میگوئل دیاز کانل، مقام ۵۶ ساله‌ای که نه دارای شهرت خانواده کاسترو و نه سوابق انقلابی است، جانشین او شود. این تغییر بدون حضور فیدل کاستر، برادر درگذشته رائول کاسترو و رهبر انقلاب کوبا صورت خواهد گرفت. زمانی که او زنده بود حضور عمدتاً غیرقابل مشاهده او، نظامی را که او در کوبا خلق کرده بود، تحت تاثیر قرار می‌داد اما او ماه گذشته میلادی در سن ۹۰ سالگی درگذشت.

عمر اورلنی پرز، اقتصاددان کوبایی و یک استاد دانشگاه کیو در توکیو گفت: حتی اگر این دو اتفاق نه چندان خوب یعنی درگذشت فیدل و رسیدن ترامپ به ریاست جمهوری اتفاق نمی‌افتاد هم سال ۲۰۱۷ برای کوبا سال سختی بود.

کوبا معمولاً آمار اقتصادی معتبر چندانی منتشر نمی‌کند اما کارشناسان انتظار دارند این کشور در پایان سال جاری میلادی نرخ رشد تولید ناخالص داخلی یک درصد یا کمتر را تجربه کند. این کشور در بازده زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ نرخی نزدیک به ۳ درصد را حفظ کرده است.

یک بخش شکوفا شده مهم در کوبا گردشگری است که از زمان اعلام تنش‌زدایی واشنگتن و هاوانا در ۱۷ دسامبر ۲۰۱۴ از سوی اوباما و کاسترو رونق پیدا کرد. همچنین یک بخش پر رونق یافته دیگر نیز مربوط به بخش خصوصی بود که به طور خاص به دلیل افزایش تقاضا از جانب گردشگران تقویت شد.

با این حال کندی رشد اقتصادی کوبا به رغم افزایش جذب سرمایه خارجی و تقویت بخش گردشگری همچنان حاکی از سوء مدیریت بلندمدت اقتصاد کوبا و عمق بحران در بخش‌های دیگر از جمله نفتی است که کوبا با سوبسید فراوان از ونزوئلا دریافت می‌کرد.