ایران پرس- با شدت گرفتن جنگ قدرت در لیبی و ادعای حضور فعال نیروهای روسیه در حمایت از نیروهای ژنرال خلیفه حفتر، دولت وفاق ملی لیبی از آمریکا خواست نیروهای نظامی خود را در لیبی مستقر کند.

دولت وفاق ملی لیبی مدعی است که روسیه از ژنرال خلیفه حفتر به طور گسترده حمایت می کند و امکانات متعدد نظامی را در خدمت وی قرار داده است.

امارات، مصر و عربستان از دیگر حامیان حفتر در جنگ لیبی به شمار می روند.

خلیفه حفتر ماه ها است در پی به دست آوردن قدرت از طریق اشغال طرابلس، پایتخت و تشکیل دولت متمرکز در لیبی است از این رو حملات خود را به طرابلس و زیر ساخت های حیاتی لیبی از جمله تاسیسات نفت شدت داده است.

"یعقوب الحلو" معاون نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور لیبی گفت: مصر، امارات و روسیه پشت حملات پهپادی نیروهای تحت امر ژنرال "خلیفه حفتر" به مناطق مختلف لیبی قرار دارند و با تجهیز نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی به پهپاد و یا هدایت مستقیم آنها، از ژنرال خلیفه حفتر حمایت می کنند.

در سوی دیگر، دولت وفاق ملی لیبی به ریاست فائزالسراج نیز مدت ها است از ترکیه کمک خواسته که با استقبال این کشور رو به رو شده و ترکیه با اعزام تعدادی از نظامیان و پشتیبانی نظامی به کمک دولت وفاق ملی آمده است.

در واقع اکنون لیبی به صحنه جنگ نیابتی کشورها تبدیل شده است که در این جنگ حضور روسیه، امارات و ترکیه وزن بیشتری دارد. 

به رغم این شرایط، هر یک از این کشورها، آن دیگری را به ایفای نقش در بحران کنونی لیبی متهم می کنند. به گفته رئیس‌ جمهور ترکیه، فرماندهان روس، فعالیت‌های نظامی نیروهای حفتر را در لیبی رهبری می‌کنند.

"رجب اردوغان" در این زمینه با انتقاد شدید از مسکو گفت: روسیه در عالی‌ترین سطح، جنگ لیبی را اداره می‌کند.

مقامات روسیه اما ادعاهای اردوغان را تکذیب کرده اند؛ چنان که "میخائیل بوگدانف"، معاون وزیر خارجه روسیه سخنان رئیس جمهوری ترکیه در مورد حضور روسیه را برخلاف واقعیت دانست.

با این شرایط و به رغم شدت گرفتن تلاش های بین المللی برای میانجی گری و حل بحران کنونی در لیبی بر سر میزهای مذاکره، همچنین تلاش ها برای اجرای تحریم تسلیحاتی لیبی برای پایان دادن به بحران کنونی؛ مداخلات خارجی در این کشور نه تنها کاهش نیافته بلکه برخلاف شعارها و بیانیه نشست برلین و کنفرانس امنیتی مونیخ، اکنون لیبی بار دیگر به صحنه قدرت نمایی و سهم خواهی کشورهای مختلف تبدیل شده است.

درخواست دولت وفاق ملی لیبی از واشنگتن در حالی طرح می شود که چندی پیش یک هیات بلندپایه نظامی آمریکا به طور پیش بینی نشده وارد طرابلس شد و با مقامات این دولت مذاکره کرد.

هیأت آمریکایی در این دیدار مدعی حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی لیبی شد و روسیه را به تلاش برای سوء استفاده از مناقشه لیبی متهم کرد.

اکنون به نظر می رسد دولت وفاق ملی حمایت ترکیه را با توجه به حجم حملات نیروهای حفتر کافی ندانسته و به دنبال این است که پای یک قدرت بین المللی همتراز روسیه را به طور رسمی به عرصه جنگ داخلی آن کشور باز کند.

این در حالی است که منابع نفت و موقعیت لیبی به عنوان دروازه ورود به آفریقا همچنین دسترسی به آب های مدیترانه و منابع غنی انرژی نهفته در آن برای آمریکا قابل چشم پوشی نیست؛ چنان که چندی پیش در پی قطع شدن صادرات نفت لیبی، سفارت آمریکا در طرابلس، بر ضرورت از سرگیری فوری فعالیت شرکت ملی نفت لیبی و صادرات مجدد نفت از بنادر این کشور تاکید کرد.

همچنین "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرد تاسیسات نفتی لیبی که نیروهای حفتر آنها را مسدود کرده اند با کاهش تنش ها بعد از کنفرانس برلین، بازگشایی و صادرات نفت این کشور دوباره برقرار شود.

به نظر می رسد  با جدی تر شدن حضور قدرت های بین المللی چون روسیه و آمریکا در صحنه سیاسی لیبی جنگ فرسایشی در این کشور با شدت بیشتری ادامه یابد؛ روندی که با همه شعارها و خواست جامعه جهانی و مردم لیبی مغایر است.

نویسنده: دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

تعلیق حضور دولت وفاق ملی لیبی در مذاکرات ژنو/ تحلیل

برگزاری نشست ویژه لیبی درحاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ/ تحلیل

ادامه بحران در لیبی؛ حفتر بر طبل جنگ می کوبد/ تحلیل