تحلیل؛

ایران پرس: دومین اجلاس بین المللی ایران و آفریقا صبح امروز (جمعه) با حضور مقامات عالی اقتصادی بیش از 30 کشور آفریقایی و با سخنرانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران برگزار شد.

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در این اجلاس اولین گام بین جمهوری اسلامی ایران و قاره آفریقا را اراده دو کشور در توسعه روابط دانست و گفت: ضرورت دارد که برنامه دقیقی هم نسبت به کل قاره آفریقا و هم نسبت به یک یک کشورهای آفریقایی با زمانبدی، مشخص شود.وی افزود : اولین گام بین جمهوری اسلامی ایران و قاره آفریقا اراده است، به حمدالله این اراده وجود دارد و این نشست نمادی از اراده کشورهای آفریقایی و ایران برای گسترش روابط اقتصادی است.

رویکرد دولت سیزدهم ایران گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای قاره آفریقا به ویژه کشورهای اسلامی این قاره است؛ در همین چارچوب،رئیس جمهوری اسلامی ایران در تیرماه سال 1402 به دعوت رسمی رؤسای جمهوری کنیا، اوگاندا و زیمبابوه، عازم آفریقا  شد و در این سفر 3 روزه در مجموع ۲۱ سند همکاری به امضا رسید.

رئیسی همچنین در اسفند سال گذشته در صدر هیاتی اقتصادی و سیاسی و به دعوت رئیس جمهور الجزایر عازم الجزیره پایتخت این کشور شد.با این رویکرد دولت سیزدهم ایران، برنامه توسعه صادرات غیرنفتی و گسترش روابط تجاری با آفریقا شدت گرفت و در دو سال گذشته بیش از پنجاه هیأت رسمی از آفریقا به ایران سفر کرده و قراردادهای مختلفی منعقد شده است.

با وجود این، حجم تجارت ایران و کشورهای آفریقایی هرچند در مقاطعی روبه رشد بوده است اما با هدف گذاری تجارت ۱۰ میلیارد دلاری، فاصله زیادی دارد؛ در حال حاضر واردات آفریقا نزدیک به 600  میلیارد دلار اعلام شده است ولی سهم ایران از این میزان، به 2  میلیارد دلار نمی رسد؛ این در حالی است که زمینه‌های همکاری و افزایش مناسبات تجاری ایران و آفریقا به ویژه در زمینه های انرژی، فنی - مهندسی، حمل و نقل، کشاورزی و معدنی، قابل توجه است.

از این‌ رو، سازمان توسعه تجارت ایران برای تصاحب سهم بیشتر از بازار قاره آفریقا برنامه‌ریزی‌هایی را در نظر گرفته است. در همین چارچوب ،  "عباس علی آبادی" وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران بر ایجاد دبیرخانه دایمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در این وزارتخانه و پیگیری مسائل مهم در جهت توسعه روابط برد برد با کشورهای آفریقایی تاکید کرده است.

اکنون برنامه هایی نیز برای توسعه تجارت شامل توسعه زیرساخت های فیزیکی، رفع مشکلات مربوط به نقل و انتقالات بانکی و افزایش تعاملات برای حل مشکلات به صورت دوره ای ، در دستور مقامات ایرانی و آفریقایی قرار دارد.جمهوری اسلامی ایران همچنین درصدد است تا با توسعه خطوط کشتی رانی به غرب و جنوب آفریقا و سرویس دهی منظم و خطوط هوایی با اولویت یک یا دو کشور در هر منطقه با استفاده از ظرفیت خطوط حمل و نقل،  مبادلات تجاری را توسعه بخشد.

در این حال باید در نظر داشت است که توسعه روابط با کشورهای آفریقایی از لحاظ سیاسی نیز برای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت است چرا که  30 کشور اسلامی در این قاره وجود دارد و حدود 50 درصد جمعیت آن مسلمانند؛ همچنین 50  کشور از 54  کشور این قاره عضو جنبش عدم تعهد هستند.

انتظار می رود با توجه به حضور مقامات عالی اقتصادی و تجاری کشورهای آفریقایی در دومین اجلاس بین المللی ایران و آفریقا ، تفاهم‌نامه‌های خوبی بین دو طرف امضا شود ؛ همچنین هم‌زمانی این همایش با ایران اکسپو که با حضور بیش از ۲۰۰۰ نفر از ۸۰ کشور روز شنبه در تهران آغاز خواهد شد ، شناخت فعالان اقتصادی آفریقا را از ظرفیت‌های ایران افزایش می دهد؛ این موضوع می تواند در گسترش و تسریع روابط تجاری ایران با کشورهای آفریقایی موثر واقع شود.

نویسنده: حسن عقیقی

 112

بیشتر بخوانید:

رئیسی: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط است