ایران پرس: عربستان سعودی در حالی همچنان بر آتش جنگ یمن می دمد که متحدانش دیگر سیاست جنگ افروزانه رژیم سعودی را برنمی تابند و در تلاش برای خروج از ائتلاف سعودی دراین جنگ هستند.

در این زمینه  «عمر قمر الدین» وزیر خارجه سودان ضمن بیان اینکه ورود نیروهای این کشور به جنگ یمن در دوره رهبری «عمر البشیر» انجام شده، گفت: "دولت انتقالی سودان درحال تلاش برای خارج کردن نیروها از این جنگ است."

وزیرخارجه دولت انتقالی سودان در حالی موضوع خروج نظامیان سودانی را مطرح می کند که طی چند هفته گذشته اعزام نیروی جدید نظامی و افزایش حضور نظامیان سودانی در جنگ یمن بار دیگر مورد توجه گرفت. پایگاه خبری نشریه بریتانیایی «میدل ایست» در گزارشی اعلام کرد که خارطوم با اعزام صدها جنگجو به یمن مشارکت خود در جنگ این کشور را افزایش داده است.

در این زمینه قمرالدین وزیرخارجه دولت انتقالی سودان گفت: "ورود به جنگ مانند خروج از آن نیست و ما در زمان عمر البشیر وارد جنگ یمن شدیم؛ اما اکنون در تلاش هستیم تا از آن خارج شویم و بسیاری از نیروهای ما به سودان بازگشتند و تنها شمار اندکی باقیمانده‌اند."

سودان از جمله مهمترین کشورهایی است که با پیوستن به ائتلاف سعودی طی سال های گذشته هزاران نیروی نظامی را به جنگ یمن اعزام کرده است. در واقع عمر البشیر رییس جمهوری برکنار شده سودان تلاش کرد با اعزام نیرو و همراهی با عربستان در جنگ یمن ضمن بهره مندی از کمک های مالی رژیم سعودی موقعیت خود را حفظ نماید، موضوعی که در آن زمان نیز مورد اعتراض احزاب داخلی سودان قرار گرفت.

با وجود تحولات سیاسی سودان و برکناری البشیر اما همچنان نظامیان سودانی در ائتلاف سعودی باقی ماندند. در واقع دولت موقت سودان نیز حضور نظامیان این کشور را بار دیگر وسیله ای برای جلب حمایت عربستان و گرفتن امتیازهای مالی و حمایتی قرار داده است.

این در حالی است که بسیاری از این نظامیان را افراد زیر 17 سال تشکیل می دهند و بیشترین میزان تلفات نیروهای سعودی را نیز نظامیان سودانی تشکیل داده اند. بنابر آمارها بیش از 30 هزار نیروی نظامی سودان در ائتلاف حضور دارند.

در این زمینه، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: "40 درصد نظامیان و مزدوران را نوجوانانی تشکیل می دهند که در مناطق مرزی عربستان آموزش دیده و به یگان های 500 و 700  نفری تقسیم می شوند."

طی ماه های اخیر ادامه حضور نظامیان در ائتلاف سعودی و همکاری با عربستان در جنگ یمن، بحران لیبی و همچنین پذیرش مقامات سودان برای عادی سازی روابط با اسرائیل دستمایه آمریکا و متحدانش از جمله رژیم سعودی برای فشار مضاعف بر مقامات دولت موقت سودان قرار گرفته است.

«امجد فرید» معاون رئیس دفتر حمدوک در این زمینه گفت: "هیچ دلیلی وجود ندارد که سودان در موقعیت جنگ با هر کشوری قرار گیرد."

اگرچه مقامات سودانی حاضر به پذیرش عادی سازی روابط نشدند، اما همچنان در تلاشند تا حداکثر امتیاز را برای ادامه مشارکت نیروهای نظامی این کشور در ائتلاف سعودی کسب کنند. اکنون نظامیان سودان نه تنها در جنگ یمن بلکه در بحران لیبی نیز حضور دارند و به نظر می رسد این نیروها وسیله ای برای معامله دو طرف قرار گرفته اند.

از یکسو عربستان و متحدانش در تلاشند با حفظ این نیروها قدرت کنونی خود را حفظ کرده و بیش از این شکست را تجربه نکنند از سوی دیگر دولت موقت سودان نیز حضور این نیروها را منوط به دریافت کمک های مالی و حمایت های سیاسی کرده است.

اکنون با شکست و تضعیف نیروهای سعودی در جنگ یمن، سودان نیز خبر از کاهش نیروهای نظامی خود در ائتلاف سعودی می دهد، اما به نظر می رسد که سرانجام این موضوع همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

خروج تدریجی نظامیان سودانی از یمن