ایران پرس: به موازات ادامه تلاش های دیپلماتیک برای حل بحران لیبی و دستیابی به توافقات سیاسی، نخستین انتخابات شهرداری در این کشور برگزار شد.

هیات سازمان ملل در لیبی ضمن استقبال از برگزاری نخستین انتخابات شهرداری در این کشور در سال 2021، اراده ملی در این کشور را در استفاده از حقوق دموکراتیک ستود.

مذاکرات برای دستیابی به صلح پایدار در لیبی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری برای انتقال قدرت از طریق دیپلماتیک درحالی ادامه دارد که این کشور همچنان صحنه مداخلات خارجی و صف آرایی های سیاسی داخلی است.

مصر و ترکیه دو بازیگر اصلی در صحنه سیاسی لیبی هستند که به رغم همه مذاکرات کنونی و توافق برای دستیابی به راه حل دیپلماتیک به منظور پایان دادن به بحران در لیبی، همچنان به حضور خود در این کشور ادامه داده و طی هفته های اخیر بر تحرکات خود افزوده اند.

پارلمان ترکیه چند هفته پیش ماموریت نیروهای ترکیه در لیبی را به مدت 18 ماه تمدید کرد و همزمان با آن، دولت وفاق ملی در امتداد خطوط جبهه نبرد در منطقه سرت – الجفره به تقویت نیروهای نظامی خویش اقدام کرد. 

ادامه بحران لیبی به رغم انجام مذاکرات صلح

سفر مقامات عالیرتبه نظامی ترکیه به لیبی، موضعگیری خلیفه حفتر و تاکید وی بر حمله به نیروهای نظامی ترکیه همچنین شرط حفتر برای خروج نظامیان ترکیه از لیبی سبب شده تا به رغم مذاکرات صلح، بحران لیبی ادامه داشته باشد.

 بنا بر اعلام «استفانی ویلیامز» فرستاده موقت سازمان ملل، درحال حاضر بیش از 20 هزار سرباز یا مزدور خارجی در لیبی مستقر هستند. وی درعین حال نسبت به فروپاشی توافق آتش‌ بس که 23 اکتبر2020 در ژنو امضا شد، هشدار داد.

در سطح داخلی نیز نیروهای سیاسی لیبی همچنان رو در روی یکدیگر قرار دارند؛ این موضوع، شرایط روند مذاکرات صلح را بار دیگر کند کرده است. این درحالی است که برای دستیابی به توافقی اجرایی، مشارکت همه نیروهای سیاسی لیبی حتی طرفداران «معمر قذافی» نیز در مذاکرات لازم شمرده شده است.

در این راستا استفانی ویلیامز از تشکیل کمیته مشورتی برای نشست گفت و گوهای سیاسی لیبی که اعضای آن از مناطق مختلف لیبی انتخاب شده‌اند و دارای گرایش‌های سیاسی گسترده‌ای هستند، خبر داد و گفت: "مهم ترین ماموریت این کمیته بحث درباره مسائل پیچیده انتخاب قدرت اجرایی واحد است. این کمیته پیشنهادهای اجرایی خود را در این زمینه به نشست گفت وگوهای سیاسی ارائه خواهد داد."

«زهر الطود» کارشناس سیاسی در این زمینه گفت: "بدون توافق مسالمت آمیز که ضامن موازنه های سیاسی باشد، هیچ راه حلی برای بحران لیبی وجود ندارد. روند سیاسی بهترین راه برای گشودن گره های بحران این کشور است."

با این حال، بحران لیبی همچنان ادامه دارد. به رغم مذاکرات و امیدهای منطقه ای و بین المللی برای به نتیجه رسیدن مذاکرت صلح لیبی، صحنه سیاسی این کشور محل قدرت نمایی و سهم خواهی کشورها و گروه های سیاسی است، این در حالی است که همه گیری بیماری کووید- 19 به همراه افزایش تحرکات گروه های تروریستی و خطر گسترش فعالیت آنها در آفریقا و اروپا، لیبی را بیش از پیش در خطر انحلال و نابودی قرار داده است.

به رغم همه مشکلات، برگزاری انتخابات شهرداری ها در لیبی در شرایط کنونی، اتفاق خوب و نشانه ای از خواست بسیاری از گروه های سیاسی و مردم این کشور برای بازسازی نهادهای دموکراتیک و آغاز دوره سیاسی جدید در این کشور توصیف شده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

ناظران سازمان ملل در راه لیبی

گامی جدید برای حل‌و فصل بحران لیبی، توافق درباره سازو کار قدرت اجرایی