ایران پرس: سی و چهارمین اجلاس عمومی سران کشورهای عضو اتحادیه آفریقا با محوریت موضوعاتی چون چگونگی کنترل شیوع ویروس کرونا، چگونگی کاهش تنش ها و برقراری امنیت در قاره آفریقا برگزار شد.

درخواست لغو به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای باختری از رییس جمهوری جدید آمریکا و همچنین درگیری های مرزی در منطقه شاخ آفریقا و موضوع ادامه ساخت و آبگیری سد النهضه توسط اتیوپی، از دیگر محورهای این نشست بود.

این نشست در شرایطی برگزار شد که کشورهای مختلف قاره آفریقا با معضلات بسیاری رو به رو هستند و تنش های سیاسی در این قاره افزایش یافته است.

به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای باختری توسط «دونالد ترامپ» رییس جمهوری پیشین آمریکا موضوعی است که تنش ها را در میان کشورهای این منطقه افزایش داده است و اکنون شرکت کنندگان در این نشست از «جو بایدن» رییس جمهوری جدید آمریکا خواستند تا این از این تصمیم صرف نظر کند.

در این نشست که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، همه گیری بیماری کووید- 19 در کشورهای مختلف قاره آفریقا و راهکارهای مقابله یا کنترل، یکی دیگر از موضوعات مورد بحث شرکت کنندگان بود.

بسیاری از کشورهای این قاره، در شرایط وخیم اقتصادی و سیاسی، درگیر جنگ های داخلی یا فعالیت گروه های تروریستی هستند که این شرایط، همه گیری کووید- 19 را افزایش داده است. همچنین، بسیاری از کشورهای آفریقایی برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی با مشکلات بسیاری رو به رو هستند.

بر اساس گزارش کمیسیون اقتصادی سازمان ملل در رابطه با امور آفریقا، شیوع ویروس کرونا می‌تواند به کشته شدن 300 هزار تا سه میلیون ساکن این قاره منجر شود.

کشورهای آفریقا همچنین برای اجرای برنامه واکسیناسیون کرونا نیز با چالش‌های جدی مواجه هستند. شرایط جغرافیایی، ناامنی و فقر سبب شده است تا کشورهای این قاره تاکنون سهم بسیار اندکی در برنامه واکسیناسیون کرونا داشته باشند.

اتحادیه آفریقا در این زمینه اعلام کرد، دو تا سه سال طول خواهد کشید تا شصت درصد از جمعیت این قاره در مقابل ویروس کرونا ایمن سازی شوند.

موضوع دیگر ادامه نا امنی ها و افزایش فعالیت گروه های تروریستی در کشورهای مختلف این قاره است. گروه های تروریستی از جمله بوکوحرام، الشباب و داعش همچنان در مناطق مختلف آفریقا فعال هستند. این درحالی است که مبارزه با گروه های تروریستی و افراطی، دغدغه بسیاری از مقامات آفریقا است. اما با توجه به موقعیت کشورها، ترکیب جمعیتی جوان، و همچنین ، فقر و بیکاری ، این کشورها همچنان مامن خوبی برای فعالیت گروه های تروریستی و جذب افراد جدید هستند.

«مری‌ لو کلاسن» استاد دانشگاه «واترلو» در اُنتاریو کانادا و کارشناس مسائل آفریقا می گوید: "ناامیدی طبقات پایین جامعه از تغییر شرایط مردم، به خصوص در آفریقا، باعث می‌شود که آنان به ‌راحتی جذب گروه‌ها و جنبش‌های افراطی مانند بوکوحرام شوند."

این شرایط در حالی است که با وجود وعده کشورهای غربی، آنان کمک چندانی به روند برقراری صلح و امنیت در این قاره نمی کنند به طوری که چندی پیش رهبران کشورهای آفریقا، خواستار کمک مالی دائمی سازمان ملل متحد به اتحادیه آفریقا برای اجرای روند صلح شدند. «سیریل رامافوسا» رئیس جمهوری آفریقای جنوبی با اشاره به اینکه اتحادیه آفریقا مصمم است تا با درگیری های مسلحانه در این قاره مقابله کند، گفت: سازمان ملل باید از نظر مالی به اتحادیه آفریقا برای عملیات پشتیبانی صلح کمک کند.

به هر حال، به نظر می رسد کشورهای آفریقایی اکنون در تلاش بیشتر برای همکاری و همیاری در راستای حل مسائل موجود در این قاره هستند؛ ضمن اینکه که مداخلات خارجی و دامن زدن به اختلافات داخلی را نیز بر نمی تابند.

درخواست لغو تصمیم ترامپ درباره صحرای غربی، کمک به مبارزه با گروه های تروریستی و همکاری در مبارزه با بیماری کووید- 19 نیز در این راستا مطرح شده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117

بیشتر بخوانید:

گسترش شیوع ویروس کرونا در قاره آفریقا