ایران پرس: خارطوم برای حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم وزارت خارجه آمریکا،غرامت مورد نیاز را به واشنگتن پرداخت کرد

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در این زمینه اعلام کرد که واشنگتن مبلغ 335 میلیون دلار به عنوان غرامت قربانیان بمب گذاری‌های سال 1998 در سفارتخانه ‌های آمریکا در کنیا و تانزانیا، حمله به ناو آمریکایی «یو اس اس کول» در سال 2000 و همچنین کشته شدن «جان گرانویل» کارمند وزارت خارجه آمریکا در سال 2008 از سودان دریافت کرده است.

دولت آمریکا به خاطر استفاده «اسامه بن لادن» سرکرده پیشین گروه القاعده از خاک سودان به عنوان مخفیگاه، از سال 1993 نام این کشور را در لیست دولت‌های حامی تروریسم قرار داده بود. در جریان حمله القاعده به سفارتخانه های آمریکا در نایروبی و دارالسلام بیش از 200 نفر کشته شدند.

اگرچه «عمرالبشیر» رئیس جمهور پیشین سودان در سال های پایانی حکومت خود  با تغییر سیاست هایش و پیروی از سیاست های آمریکا و متحدانش در منطقه، تلاش کرد، نام سودان را از لیست حامیان تروریستم آمریکا خارج کند اما موفق نشد.

با تحولات سیاسی سال 2019 در سودان و سقوط عمرالبشیر، خارج کردن نام سودان از لیست آمریکا اولویت کاری دولت موقت این کشور قرار گرفت و مقامات سودان تلاش کردند با نزدیک شدن به آمریکا و متحدان منطقه ای واشنگتن چون عربستان، نام سودان را از فهرست سیاه آمریکا خارج کنند تا بتوانند از مزایای اقتصادی نهادهای مالی بین المللی چون بانک جهانی همچنین کمک های کشورهای دیگر بهره مند شوند.

این شرایط در حالی بود که آمریکا در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» نیز موضوع عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی را از جمله محورهای اصلی سیاست خارجی خود قرار داده بود از این رو سودان می توانست کشور مورد توجه در این زمینه قرار گیرد.

در این راستا طی ماه های گذشته مقامات سودان مذاکرات مختلفی را با مقامات آمریکا انجام دادند، مذاکراتی که طی آنها مقامات آمریکا تلاش کردند تا حداکثر بهره را از این کشور و موقعیت ضعیف آن در راستای اهداف خود در منطقه ببرند.

این در حالی است که مقامات سودان امیدوار بودند غرامت آنها بخشیده یا توسط متحدان آمریکا پرداخت شود همچنین سودان در قبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی 1/2 میلیارد دلار محموله‌های غذایی، 2 میلیارد دلار کمک مالی یا یک وام 25 ساله درخواست کرد.

با این شرایط مذاکرات ادامه یافت و سرانجام مقامات دولت موقت سودان با وجود نارضایتی احزاب سیاسی در این کشور پای قرارداد عادی سازی روابط  با اسرائیل را امضا کردند. آنها امیدوار بودند با مساعدت آمریکا مشکلات اقتصادی سودان را حل کرده و بتوانند جایگاه سیاسی خود را تثبیت نمایند.

اما با گذشت زمان، وعده های آمریکا محقق نشد به طوری که «فیصل محمد صالح» وزیر اطلاع رسانی سودان اذعان کرد که آنچه در مورد عادی سازی روابط با اسرائیل گفته شده و اینکه این سیاست صلح و آرامش را برای طرف‌های مذاکره کننده به ارمغان می‌آورد، یک توهم است.

«سیدقاسم ذاکری» کارشناس روابط بین الملل در این زمینه می گوید: "وضعیت سودان بدتر از حد تصور است چون به جای دریافت پول در ازای عادی سازی روابطش با اسرائیل، فعلا دولت انتقالی سودان به صورت نقدی 335 میلیون دلار برای پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان آمریکایی دو حادثه بمب گذاری در سفارتخانه های آمریکا در کنیا و تانزانیا (در دهه 90 میلادی) به آمریکا پول پرداخت کرده است. در شرایطی که مردم سودان نیازمند یک سنت کمک مالی هستند و اغلب وقت این مردم در صف های طولانی تهیه نان یا بنزین می گذرد آنگاه پرداخت 335 میلیون دلار پول به آمریکایی ها از طرف مسئولان سودانی چگونه توجیه می شود؟"

به نظر می رسد، مقامات سودان همچنان امیدوار به مساعدت آمریکا و اسرائیل در تلاش هستند تا انتظارات آنها را برآورده سازند، غافل از آنکه مردم سودان چنین سیاست هایی را برنمی تابند و ادامه این روند خشم بیش از پیش احزاب و مردم این کشور را به دنبال خواهد داشت.  

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

آمریکا سودان را از فهرست "حامیان تروریسم" خارج کرد

ادامه تظاهرات مردم سودان در اعتراض به وضعیت اقتصادی و سیاسی این کشور