ایران پرس: بحران سیاسی در تونس ابعاد وسیع تری گرفته است، موافقان و مخالفان تصمیمات «قیس سعید» رئیس جمهوری این کشور به خیابان ها آمدند.

بسیاری از شرکت کنندگان در این تظاهرات شعارهایی علیه تصمیمات رئیس جمهوری تونس سردادند و خواستار فعالیت مجدد پارلمان شدند، در مقابل گروه دیگری از شرکت کنندگان در تظاهرات، شعارهایی در حمایت از تدابیر اتخاذ شده از سوی رئیس جمهوری سردادند.

در تظاهرات دیروز، مخالفان «قیس سعید» تصمیمات او در 25 ژوئیه را «کودتا علیه مشروعیت و قانون اساسی»خواندند و خواستار توقف محاکمه ها مقابل دستگاه قضایی نظامی شدند. آنها آنچه آن را بازگشت دیکتاتوری خواندند، محکوم کردند.

بحران سیاسی در تونس گسترش یافته است. این بحران که در پی اعتراضات مردمی به شرایط اقتصادی وسیاسی حاکم بر این کشور آغاز شد، سبب شد «قیس سعید» 25 ژوئیه ضمن برکناری «هشام المشیشی» نخست وزیر، فعالیت پارلمان تونس را تعلیق و مصونیت قضایی نمایندگان را لغو کند.

این اقدام از همان ابتدا با اعتراض بسیاری از گروه ها و احزابی چون النهضه روبه رو شد. مخالفان قیس سعید چنین تصمیمی را مخالف روند دموکراسی در این کشور عنوان کرده و خواستار تجدید نظر و باز شدن پارلمان شدند.

با این حال رئیس جمهوری با دفاع از تصمیمش گفت که گروهی از جنایتکاران مردم را گرسنه نگه داشته اند و اقتصاد تونس را در راستای منافعشان در انحصار خود درآورده اند که این موضوع باعث گسترش فساد در کشور شده است.

وی که فعلا سرپرستی هر سه قوه کشور را در اختیار دارد تاکید کرده است که هرگز از این مسیر عقبگرد نخواهد کرد بلکه برای ایجاد تغییرات ریشه ای در نظام سیاسی کشور عزم جدی دارد.

همگام با اعلام رئیس جمهوری تونس برای اصلاح نظام سیاسی کشور، گروههای داخلی و برخی از طرف های منطقه ای از قیس سعید خواسته اند در تشکیل کابینه و علنی کردن طرحش برای خروج از بحران قانون اساسی در تونس، سرعت عمل نشان دهد.

در واقع ادامه چنین شرایطی سبب شده تا بسیاری از شهروندان این کشور احساس خطر کنند. از نظر آنها با ادامه این وضعیت ممکن است نظام سیاسی حاکم بر این کشور مشروعیتش را از دست بدهد و بار دیگر حاکمیتِ شخص محور در تونس  حاکم شود.

بسیاری از مخالفان قیس سعید همچنین نسبت به دستگیری وسیع مخالفان و برخورد با آنها،  و افزایش مداخلات خارجی در این کشور هشدار داده اند.

«اریک گلدشتین» (Eric Goldstein) مدیر غرب آسیا و شمال آفریقا سازمان دیدبان حقوق بشر با انتقاد از سیاست های سرکوب‌گرایانه رئیس جمهوری تونس گفت: سیاست‌های سرکوب‌گر خودسرانه و با انگیزه سیاسی "قیس سعید"رئیس جمهوری تونس از 25 ژوئیه 2021 که فعالیت پارلمان را به حال تعلیق درآورده، در این کشور افزایش یافته است.

احزاب سیاسی تونس بیش از پیش نگران شرایط کنونی هستند. جنبش النهضه که یکی از مهمترین احزاب سیاسی صاحب قدرت در این کشور محسوب می شود پیشنهاد گفت و گو با رئیس جمهوری برای گذر از این بحران را داده است.

«راشد الغنوشی» رهبر جنبش النهضه با اشاره به اینکه گفت‌وگوی بدون محدودیت، بستری مناسب برای تمامی راهکارها است، گفت: امیدوارم بازیگران سیاسی اصلی در تونس برای آغاز گفتگوی ملی تحت نظر قیس سعید، رئیس جمهوری این کشور و با هدف یافتن راهکارهایی جهت برون رفت از بحران با یکدیگر دیدار کنند.

با این حال درخواست احزاب مورد پذیرش قرار نگرفته است.

سعید، رئیس جمهوری تونس از اصلاح قانون اساسی در راستای بهبود شرایط سیاسی این کشور، ریشه کن کردن فساد و تسهیل روند دموکراسی در این کشور خبر داده است. وی در این زمینه تاکید کرد:ما طرفدار هرج و مرج نیستیم و مردم حق دارند اراده خود را آزادانه بیان کنند. ما از کسانی که به میهنشان خیانت کردند و پیمان شکستند؛ بیمی نداریم.

با این حال طولانی شدن زمان و نامعلوم بودن تصمیمات رئیس جمهوری، محدود شدن آزادی های سیاسی و تعلیق بلند مدت فعالیت پارلمان؛ نگرانی ها را درباره آینده سیاسی تونس در داخل و خارج از این کشور دامن زده است. روزهای آینده روزهای سرنوشت سازی در آینده سیاسی این کشور خواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112

 بیشتر بخوانید:

تظاهرات تونسی‌ها علیه رئیس جمهور کشورشان

انتقاد دیدبان حقوق بشر از سیاست‌های سرکوب‌گرایانه در تونس

رئیس جمهور تونس بیش از 50 مقام این کشور را ممنوع الخروج کرد

انتقاد «راشد الغنوشی» از مداخلات خارجی در تونس

"راشد الغنوشی" به بیمارستان نظامی تونس منتقل شد

خطيب زاده: دركنار دولت و مردم تونس براي احقاق حقوق آنها هستيم

خطیب‌زاده: گفتگو و همدلی تونسی‌ها، راه برون رفت از تنش کنونی است