ایران پرس: به رغم توافق سیاسی «عبدالفتاح البرهان» فرمانده کل ارتش با «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان و بازگشت حمدوک به قدرت، برخی احزاب و بسیاری از شهروندان این کشور این توافق را نپذیرفته و حمدوک را به خیانت متهم می کنند.

دراین زمینه حمدوک با تاکید بر اینکه به مردم خیانت نکرده است، گفت: "تغییر دموکراتیک مسئولیت مشترک ما و نظامیان است و ما بازگشت به جامعه جهانی را آغاز کردیم."

حمدوک مدعی تشکیل دولتی دموکراتیک برای گذار از شرایط کنونی و ایجاد زمینه های لازم برای برگزاری انتخابات در این کشور است، این درحالی است که اعتراضات در سودان همچنان ادامه دارد.

در بسیاری از شهرهای سودان از جمله پایتخت این کشور، معترضان امضای توافقنامه سیاسی را خیانت به کشور می دانند. در این راستا ائتلاف مدنی قوى «الحریة والتغییر» بر پایبندی به موضع خود در رد هر گونه مذاکره یا شراکت با کسانی که آنها را کودتاچیان غیرقانونی خواند تاکید کرد.

«جمال ادریس» عضو شورای مرکزی این ائتلاف گفت: "توافق جدید فقط توسط حمدوک انجام شده و ائتلاف قوی «الحریة والتغییر» آن را تایید نمی کند، ما به تظاهرات تا سرنگونی حکومت نظامیان ادامه می دهیم زیرا حمدوک هم تحت فشار و خواسته کودتاچیان قرار گرفت."

اتحادیه مشاغل سودان نیز مخالفت خود را با توافق سیاسی به امضا رسیده اعلام وآن را توافق خیانت توصیف کرد. این اتحادیه توافق صورت گرفته را «ذلت بار و ننگین»، به دور از خواسته‌های ملت سودان و فاقد هرگونه ارزش و اعتبار دانست و افزود: "امضای توافقنامه تن دادن به اهداف و مطالبات کودتاگردان و خیانت به خون شهدای انقلاب دسامبر است."

تشدید تنش های سیاسی در سودان

بدین ترتیب تنش های سیاسی در سودان بالا گرفته است. احزاب و شهروندان این کشور از عملکرد نخست وزیر و رئیس ارتش ناراضی هستند و آن را برخلاف آرمان های خود می دانند این در حالی است که مداخلات خارجی نیز در این کشور ادامه دارد.

سودان مدتهاست به محل رقابت و باج خواهی برخی کشورهای منطقه و آمریکا و رژیم صهیونیستی تبدیل شده است، چنانکه در واقع در بحران کنونی نیز رد پای کشورهای خارجی مشهود است. موقعیت سودان در منطقه و منابع آن همچنین حضور آن درائتلاف عربی سبب شده تا مورد توجه کشورهای خارجی به ویژه آمریکا قرار بگیرد به طوری که ماه های گذشته با پذیرش خواست آمریکا در راستای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی پیش رفت و در این زمینه توافق نامه عادی سازی روابط امضا کرد.

«مریم المهدی» وزیر خارجه در دولت پیشین سودان با اشاره به حمایت رژیم صهیونیستی و مصر از کودتا در این کشور، توافق بین نخست وزیر و فرمانده ارتش را غیر قابل قبول و نوعی عقب گرد دانست و گفت: "نمی‌توان چنین توافقی را نقطه عطف خواند چرا که اعتماد به نهاد نظامی وجود ندارد به ویژه اینکه این نهاد به نفع کودتا عمل می‌کند و به خواسته‌های جوانان و جانفشانی‌های آن در جریان انقلاب اعتنایی ندارد."

اکثر وزرای دولت حمدوک طی چند روز گذشته و پس از امضای توافقنامه، استعفا داده اند و تظاهرات بار دیگر اکثر مناطق سودان را در بر گرفته است. معترضان اعلام کرده اند تا مستقر شدن دولتی مردمی به روش دموکراتیک به اعتراضات خود ادامه می دهند.

اتحادیه مشاغل سودان در این زمینه تاکید کرد: "«راه مردم» اکنون روشن تر از هر زمان دیگری است، آنها با ایجاد پایگاه‌های مقاومت در کمیته‌های محله‌ای و تداوم مقاومت مسالمت‌آمیز، تنوع بخشیدن به ابزارهای مقاومت بی‌وقفه برای رسیدن به دولت مدنی دموکراتیک، تلاش می کنند."

به نظر می رسد، انجام این توافق سیاسی نه تنها  نتوانسته است آرامش را به این کشور بازگرداند بلکه آتش اعتراضات را بار دیگر شعله ور و مردم را در رسیدن به آرمان های دموکراتیک خود مصمم تر کرده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید: 

توافق سیاسی در سودان؛ ادامه بحران