بحران سیاسی در سودان همچنان ادامه دارد و معترضان با در دست داشتن پرچم سودان، شعارهایی نظیر «اقتدار برای مردم» و «حکومت مدنی می‌خواهیم» سر دادند.

این درحالی است که تجمع معترضان سودانی با مقابله نیروهای نظامی، به خشونت کشیده شد. پلیس علیه تظاهرکنندگان از گاز اشک آور و حتی گلوله استفاده کرد. طبق گزارش وزارت بهداشت سودان، در جریان  این تظاهرات بیش از 121 تن زخمی شدند. در همین رابطه، کمیته پزشکان سودانی در گزارشی اعلام کرد: از 25 اکتبر یعنی زمان آغاز اعتراضات مردمی در سودان، حداقل 43 نفر کشته شده و ده ها نفر زخمی و زندانی شده اند.

راهپیمایی های اعتراضی در حالی در سودان برگزار می شود که مدتهاست این کشور کشور در بحران سیاسی قرار دارد. وقوع کودتای آرام نظامی در این کشور نارضایتی ها را افزایش داده است و به رغم عقب نشینی سران کودتا و توافق آنها برای بازگشت «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان به قدرت، مردم همچنان ناراضی و خشمگین هستند. شهروندان سودان که سه سال قبل با هدف سرنگون کردن دولت عمر البشیر به خیابان ها آمدند، اکنون آرمان های انقلاب خود را در خطر می بینند. 

 این درحالی است که حمدوک می‌گوید بازگشت به سمت نخست‌ وزیری را برای جلوگیری از خون‌ ریزی و از بین نرفتن دستاوردهای پیشین پذیرفته است. با این حال سودانی ها اعلام کرده اند که نظامیان باید به طور کامل از قدرت کناره بگیرند و توافق سیاسی آنان با حمدوک قابل قبول نیست .

«اشرف عبدالعزیز» سردبیر روزنامه مستقل «الجریده»، در این زمینه می گوید: کودتا موانعی پیش روی انتقال دموکراتیک قرار داده و سیطره کامل بر سیاست و اقتصاد به ارتش داده است. اکنون، دستگاه امنیتی، بر نهادهای سیاسی فائق‌ آمده است.

 حمدوک نیز با هشدار این که ثبات و وحدت سودان در معرض خطر است، تاکید کرد: این انحطاط امنیت، وحدت و ثبات کشور را تهدید می کند و هشداری برای آغاز سقوط به ورطه ای است که نه وطن و نه انقلابی برای ما باقی خواهد گذاشت.

مقامات سودان در تلاش هستند اعتراضات را با وعده بهبود شرایط و برگزاری انتخابات آرام، مهار کنند. «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان  تاکید کرده است برای تحقق خواسته های انقلاب و تشکیل دولت مدنی منتخب در پایان مرحله انتقالی و با هدف کنار گذاشتن اختلافات و ایجاد وحدت، تلاش کند. اما مردم سودان همچنان خواهان برگزاری انتخاباتی آزاد و بدون حضور نظامیان در صحنه سیاست در این کشور هستند.

در این شرایط، مداخله جویی های خارجی نیز بر شدت بحران سیاسی در سودان افزوده  است. برخی از کشورهای غربی و همسایگان سودان با حمایت های مستقیم و غیر مستقیم از نظامیان، عملا درصدد تامین منافع خود هستند.  

به هر حال، اکنون سودان بر سر دو راهی سرنوشت قرار دارد. از یک سو یا باید حکومت نظامیان را بپذیرد که از نظر بسیاری از شهروندان این کشور، تجربه ای چون دوران عمر البشیر در پی خواهد داشت، یا از سوی دیگر، چاره ای جز ادامه مبارزه تا رسیدن به زمان برگزاری انتخابات آزاد و تشکیل دولت غیرنظامی نخواهد داشت. به نظر می رسد سودانی ها راه دوم را در پیش گرفته اند.

نویسنده:آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید:

درگیری پلیس با تظاهرکنندگان در سودان 

تظاهرات میلیونی سودانی‌ها ضد حکومت نظامیان 

تظاهرات برای تشکیل دولت مدنی در سودان  

سودان: عادی‌سازی روابط با اسرائیل با فشار آمریکا انجام شد

تظاهرات مردم سودان در مخالفت با حضور نظامیان در قدرت