ایران پرس: همزمان با تشدید درگیری‌ها در اتیوپی، شکسته شدن آتش‌ بس پنج ماهه و شعله‌ ور شدن مجدد جنگ داخلی ویرانگر در این کشور، هزاران نفر از شهروندان اتیوپی علیه سیاست های مداخله جویانه آمریکا تظاهرات کردند.

«جانترار آبای» معاون شهردار آدیس آبابا در این تظاهرات تاکید کرد: آمریکا باید از مداخله در امور داخلی اتیوپی و حمایت از گروه های شورشی به ویژه جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای و متحدانش دست بردارد.

بحران اخیر اتیوپی در ماه نوامبر 2020 هنگامی شعله ور شد که «ابی احمد» نخست وزیر اتیوپی ارتش را برای سرنگونی جبهه آزادی بخش مردم تیگرای به این منطقه اعزام کرد. این درحالی بود که جبهه آزای بخش مردم تیگرای پیش از این که ابی احمد در سال 2018 قدرت را به دست بگیرد، در راس ائتلافی، در اتیوپی حکومت می کرد. 

درگیری‌ها میان طرفین از اواخر ماه مارس پس از برقراری آتش‌ بس بشردوستانه متوقف شد اما پس از پنج ماه، بار دیگر جنگ با شدت بیشتری از سر گرفته شد. دور جدید جنگ شامل نبردهای تن به تن، حملات پهپادی و حملات توپخانه‌ ای است که کشورهای همسایه را نیز دخیل کرده است.

گزارش های سازمان ملل در این زمینه حاکی است، دست‌کم صد غیرنظامی در هفته‌های اخیر کشته و 500 هزار تن نیز از آواره شده اند.

اگر چه در حال حاضر بخش اعظم توجه جهان به جنگ اوکراین معطوف شده، اما جنگ تیگرای نیز بسیار گسترش یافته است. در حال حاضر سه نیروی مسلح بزرگ از جمله دو تا از بزرگ‌ ترین ارتش‌ های آفریقا، در جبهه‌ های جنگ با یکدیگر درگیر هستند و خطر آن وجود دارد که درگیری ها به سرعت به کل منطقه شاخ آفریقا سرایت کند.

منطقه شاخ آفریقا (شامل اریتره، جیبوتی، سومالی و اتیوپی) به دلیل ملاحظات ژئوپلتیکی و استراتژیکی اهمیت بسیاری در نگاه قدرت های منطقه‌ ای و جهانی دارد. این منطقه حلقه پیوند بین آفریقا، شبه جزیره عربستان، اقیانوس هند و گسترش آن به پاکستان است.

از سوی دیگرخلیج عدن و گذرگاه آبیِ تنگه باب المندب دروازه مرکزی حمل و نقل تانکرهای نفتی از کشورهای اطراف خلیج فارس به غرب است. این ویژگی ها، سبب تشدید رقابت بین المللی و منطقه‌ای برای نفوذ درکشورهای این منطقه شده است.

به طوری که شاخ آفریقا اکنون یکی از نقاط استراتژیک در رقابت قدرت های خارجی محسوب می‌شود. از این رو در در جنگ میان قوای دولتی اتیوپی و نیروهای تیگرای نیز رد پای سیاست های واشنگتن مشهود است.

هدف آمریکا از دخالت در امور داخلی اتیوپی

مقامات آمریکایی که از ابتدای نخست وزیری ابی احمد با وی مخالف بودند، اکنون نیز دولت وی را به نقض حقوق بشر متهم کرده و در تلاش برای حضور بیشتر در این منطقه هستند. آنان در تلاش هستند تا در رقابت با کشورهایی چون روسیه و چین که به ویژه طی سال های اخیر حضور فعالی در کشورهای آفریقایی به ویژه  کشورهای شاخ آفریقا داشته اند، حضور پررنگ تری داشته باشند.

موضع گیری های مقامات آمریکا در مواقع مختلف در جنگ کنونی اتیوپی سبب شده است تا مقامات این کشور بارها امریکا را به مداخله جویی متهم کنند.

چندی پیش «تایه دندئا آردو» از وزیر مشاوران دولت اتیوپی با «تروریستی و خشونت آمیز» دانستن رویکرد سفارت آمریکا در اتیوپی، گفت: این سفارت نباید در اتیوپی باشد. 

اکنون همه در انتظار آغاز مذاکرات هستند و ادامه جنگ، شرایط اکثر کشورهای آفریقایی واقع در شاخ آفریقا را تحت تاثیر قرار داده است. با این حال این مذاکرات در صورتی به نتیجه خواهد رسید که نقش اصلی را کشورهای منطقه برعهده بگیرند و راه را بر مداخلات خارجی ببندند ،موضوعی که اکنون خواست مردم  اتیوپی نیز هست. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117