مکرون مدعی شد، تحول در ماههای آینده با کاهش محسوس نیروهای نظامی فرانسوی و افزایش قدرت در پایگاههای شرکای آفریقایی فرانسه آغاز خواهد شد.
سفر رییس جمهوری فرانسه به آفریقا در حالی روز چهارشنبه انجام که طی ماه های اخیر، روابط سیاسی میان پاریس با برخی کشورهای آفریقا ازجمله مالی و بورکینافاسو با تنش همراه بوده است. این کشورها رسما خواستار خروج نیروهای نظامی فرانسه از خاک خود شده اند. این درخواست اگرچه ابتدا با بی توجهی مقامات پاریس روبه رو شد اما در نهایت دولت فرانسه را مجبور ساخت تا نظامیان خود را از مالی و بورکینافاسو خارج کند.
در واقع کشورهای آفریقایی که طی دهه های گذشته با قیام علیه استعمار اروپایی، فرانسویان را از سرزمین های خود بیرون کردند، اکنون نیز جنایات فرانسه را برنتافته و برخلاف خواست و تلاش پاریس، رسما نیروهای نظامی این کشور را اخراج کردند. بسیاری از کشورهای سابقا مستعمره فرانسه، عملکرد نظامیان این کشور را در راستای حمایت از گروه های افراطی و حفظ پایگاه خود در آفریقا می دانند.
چندی پیش نیز مقامات مالی تاکید کردند قرار بود پاریس به مبارزه با تروریسم کمک کند، اما فعالیت های نظامیان فرانسوی در نهایت زمینه ساز گسترش گروه های تروریستی در این کشور شد. در واقع پس از 9 سال وعده پاریس برای مبارزه با تروریسم در مالی، نه فقط مشکل تروریسم در مرزهای شمالی این کشور حل نشده، بلکه این مشکل به 80 درصد خاک مالی نیز سرایت کرده است.
این درحالی است که نظامیان فرانسه سالهاست با ادعای کمک به برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم درخاک آفریقا، حضور دارند. اما شواهد نشان می دهد که فرانسه دفاع از امنیت و مبارزه با تروریسم را پوششی برای پنهان کردن اهداف استعماری خود در قاره آفریقا قرار داده است.
کشف گورهای جمعی در نزدیکی پایگاه نظامیان فرانسوی در مالی، نفوذ فرانسه در بخش های اقتصادی کشورهای منطقه در قالب مشارکت و پرداخت وام های بلند مدت همچنین افزایش حملات تروریستی در اکثر کشورهای این قاره به ویژه منطقه ساحل، شاهدی بر این موضوع است.
بر اساس گزارش مرکز مطالعات استراتژیک آفریقا، به دنبال مداخلات خارجی در آفریقا، 70 درصد بر میزان رویدادهای خشونت آمیز مرتبط با گروه های تروریستی در کشورهای ساحل آفریقا افزوده شده است. این موضوع سبب شد تا رکورد جدیدی از خشونت افراطی در آفریقا در سال 2021 به ثبت برسد.
همچنین گزارش های منتشر شده نشان می دهد که فرانسه سهم مهمی در معادن کشورهای آفریقا به ویژه در معادن اورانیوم دارد. براساس این گزارش ها، پول ملی 15 کشور آفریقایی در فرانسه چاپ و پنجاه درصد درآمدهای خارجی این کشورها در بانکهای فرانسه نگهداری می شود. این موضوع سبب شده است تا عملا کشورهای افریقایی نتوانند در مورد آینده خود، به طور مستقل تصمیم گیری کنند.
ریچل مارسدن کارشناس سیاسی در این زمینه می گوید: اقدامات فرانسه سبب شده است که کشورهای آفریقایی از استقلال برخوردار نباشند. آنها نمیتوانند با استفاده از پول خود بر روی بخشهای بهداشت و آموزش و فن آوری دیجیتالی سرمایه گذاری کنند.
به هر حال، فرانسه که سال های دور، برخی از کشورهای افریقایی را به بهانه ها مختلف در کنترل داشته، اکنون با موانع جدی روبه رو شده است. کشورهای آفریقایی اکنون نه فقط ادعاهای فرانسه را برای کمک در مبارزه با تروریسم نمی پذیرند، بلکه رسما از این کشور خواسته اند نیروهای نظامی خود را بیرون کند. به همین دلیل رییس جمهوری فرانسه قصد دارد در سفر به آفریقا خروج این نیروها را تصمیمی اتخاذ شده از سوی پاریس معرفی نماید؛ تا از این طریق، از کاهش تبعات سیاسی و روانی ناخرسندی دولت های آفریقایی از رفتار فرانسویان بکاهد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112