در این تجمع اعتراضی که از سوی «جبهه مغرب برای حمایت از فلسطین و علیه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی» برگزار شد، شرکت کنندگان پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدند و باتوجه به ادامه جنایات این رژیم علیه فلسطینیها و افزایش ترور و قتل مردان و زنان فلسطینی در شهرهای نابلس، حواره، جنین، قدس و سایر نقاط سرزمین فلسطین توسط صهیونیستها، تداوم عادیسازی روابط مغرب با رژیم اشغالگر صهیونیستی در زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، کشاورزی، هنری، ورزشی، امنیتی و اطلاعاتی را به شدت محکوم کردند. مردم مغرب تاکنون بارها با آمدن به خیابان و برگزاری تجمع و به آتش کشیدن پرچم رژیم صهیونیستی، مخالفت خود را با عادی سازی روابط مغرب و رژیم صهیونیستی ابراز و خواهان پایان آن شده اند.
پیشتر نیز شماری از نمایندگان مجلس مغرب مخالفت خود را با از سرگیری روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده بودند و تاکید کردند که از سرگیری روابط با این رژیم به منزله چشم پوشی از مبارزات مردم فلسطین و حق آنها برای ایجاد کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس نخواهد بود.
کانون وکلای دادگستری مغرب نیز در پایان کار سی و یکمین کنفرانس ملی خود که در شهر داخله این کشور در اواخر نوامبر 2022 برگزار شد، بر محوریت مساله فلسطین به عنوان یک مساله ملی بر اساس موضع اصولی و ثابت، از حق مردم آن در مبارزه ملی با اشغالگران صهیونیست و حق استقلال و تاسیس کشور مستقل خود به پایتختی قدس شریف تاکید کردند.
اقدام مغرب در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در دسامبر 2020 در راستای طرح کلان دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا برای عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل صورت گرفت. ترامپ در آن هنگام تاکید کرد که در ازای عادیسازی روابط مغرب با رژیم صهیونیستی، با امضای بیانیه ای حاکمیت مغرب بر صحرای غربی را به رسمیت شناخته است. مغرب از متحدان واشنگتن در شمال آفریقا محسوب شده و همواره در طرح های منطقه ای آمریکا در راستای منافع غرب و رژیم صهیونیستی ایفای نقش می کند. مغرب و رژیم صهیونیستی از سال 1993 به دنبال امضای توافقنامه اسلو بین این رژیم و سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف)، روابط دیپلماتیک برقرار کرده بودند اما پس از آغاز انتفاضه دوم فلسطین معروف به انتفاضه الأقصی در سال 2000، مغرب روابطش را با رژیم صهیونیستی قطع کرد.
با این حال در سال 2020 پس از عادیسازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، مغرب نیز به بار دیگر روابط رسمی با این رژیم برقرار کرد. در عین حال اقدام مغرب در زمینه عادی سازی روابط با اسرائیل در واقع به مثابه خیانتی بزرگ به آرمان فلسطین است. این اقدام دولت مغرب واکنش های مخالف زیادی در داخل این کشور از سوی مردم و جنبش ها و احزاب سیاسی به دنبال داشته است.
«عبدالقادر العلمی» رهبر «گروه اقدام ملی برای فلسطین» در مغرب می گوید: «عادی سازی روابط با اسرائیل نه تنها به مسئله فلسطین خدشه وارد می کند، بلکه موجودیت مغرب، تمامیت ارضی ، یکپارچگی جامعه و امنیت و ثبات آن را به خطر می اندازد».
البته عادی سازی روابط مغرب و رژیم صهیونیستی و امضای توافقات نظامی و امنیتی با این رژیم موجب نگرانی شدید الجزایر همسایه مغرب که دارای روابط پر تنشی با رباط است شده و تنش بین دو کشور از زمان عادیسازی روابط بین مغرب با رژیم صهیونیستی و موضعگیری و اقدامات خصمانه رباط علیه الجزیره تشدید شده است. پس از امضای دو توافقنامه امنیتی و نظامی بین مغرب و رژیم صهیونیستی، مقامات الجزایر این اقدام را موجب تقویت احتمال ارائه انواع کمک های نظامی و امنیتی به مغرب از سوی رژیم صهیونیستی علیه الجزایر تلقی کرده اند.
«عبدالمجید تبون»، رئیس جمهوری الجزایر ضمن ابراز تاسف نسبت به توافقنامه مغرب و رژیم صهیونیستی تاکید کرد که تهدید الجزایر از سوی مغرب رسوایی و مایه شرمساری است.
اجرایی شدن توافقات مغرب و رژیم صهیونیستی پیامدهای ژئوپلتیک خطرناکی برای امنیت الجزایر داشته و همین امر حساسیت شدید الجزیره را موجب شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
115