گروهی از نظامیان در گابن امروز (چهارشنبه) پس از بازداشت رئیس جمهور، در بیانیه‌ای مطبوعاتی لغو انتخابات، انحلال همه نهاد‌های دولتی و پایان تمام فعالیت‌های دولت را اعلام کردند که این واقعه واکنش بعضی کشورها را در پی داشت.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، 10 تن از افسران ارشد ارتش گابون امروز (چهارشنبه) با حضور در تلویزیون دولتی این کشور با قرائت بیانیه ای تحت نام «کمیته مرحله انتقالی و بازگشت موسسات» اعلام کردند، با برکناری رئیس جمهوری و دولت، قدرت را در گابن در دست گرفته اند.

نظامیان ارتش گابن اعلام کردند، مرزهای هوایی و زمینی این کشور را تا اطلاع بعدی بسته اند؛ همه نهادهای حکومتی را منحل کرده و آنها خود نمایندگی همه نیروهای امنیتی و دفاعی گابن را برعهده می گیرند.

نظامیان همچنین گفتند انتخابات ریاست جمهوری اخیر این کشور و نتایج آن هم را هم لغو کردند.

برای نخستین‌بار در تاریخ گابن، یکشنبه هفته گذشته انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و شوراهای محلی به صورت همزمان و با تدابیر شدید امنیتی، قطع اینترنت و وضع مقررات منع آمد و شد، برگزار شد.

مرکز انتخابات گابن روز چهارشنبه رسما اعلام کرده بود که علی بونگو (۶۴ ساله) با کسب ۶۴.۲۷ درصد آرا برای سومین بار در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد و رقیب اصلی او، «آلبرت اوندو اوسا» با ۳۰.۷۷ درصد در جایگاه دوم قرار گرفت.

گابن در غرب آفریقای مرکزی، در همسایگی خلیج گینه و در سواحل شرقی اقیانوس اطلس قرار گرفته ‌است و با کشورهای جمهوری کنگو، کامرون و گینه استوائی همسایه است.

گابن از سال ۱۸۸۶ از مستعمرات استوایی فرانسه در آفریقا بوده‌است و در تاریخ ۱۷ اوت ۱۹۶۰ استقلال خود را از فرانسه به دست آورد؛ تا قبل از کودتا این کشور یکی از مهمترین متحدان فرانسه در آفریقای مرکزی به شمار می‌آمد که از سال ۲۰۰۹ تحت ریاست جمهوری «علی بونگو» اداره می‌شد.

گابن دارای ذخایر عظیم اورانیوم است و بخشی از سوخت نیروگاه‌های هسته‌ای کشورهای اروپایی و به ویژه فرانسه را تأمین می‌کند.

 در اولین واکنش مقام‌های ارشد فرانسوی به کودتا در گابن، «الیزابت بورن» نخست‌وزیر فرانسه اعلام کرد: "پاریس از نزدیک در حال رصد تحولات گابن است."

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ضمن ابراز نگرانی از تحولات گابن گفت: "اگر ثابت شود که در این کشور کودتا شده است، کل منطقه آفریقا بی‌ثبات می شود."

در همین راستا، شورای صلح و امنیت اتحادیه اروپا هم اعلام کرد: "ترویکای بوروندی، سنگال و کامرون برای تحلیل وضعیت گابن نشست فوری برگزار می‌کنند."

همچنین چین خواستار آن شد که همه طرف‌ها در گابن امنیت «علی بونگو اوندیمبا» رئیس‌جمهور این کشور را در پی کودتا در آن تضمین و از صلح و ثبات ملی حمایت کنند. 

«وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: "ما از همه طرف‌ها در گابن می‌خواهیم منافع اساسی این کشور و مردم آن را در نظر بگیرند و از طریق گفت‌وگو اختلافات را حل‌وفصل  و در اسرع وقت نظم عادی را برقرار کنند."

در همین راستا، «موسی فکی» رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا (AU) تلاش برای کودتا در گابن را به شدت محکوم کرد و آن را «نقض آشکار» اصول این سازمان دانست.

فکی با انتشار بیانیه‌ای مطبوعاتی، از ارتش ملی و نیروهای امنیتی گابن خواست که به شدت به خواست جمهوری خود پایبند باشند.

«علی بونگو اوندیمبا» رئیس‌جمهور ۶۴ ساله گابن، که از زمان اعلام کودتای افسران ارشد ارتش گابن از سرنوشت او خبری در دست نبود و خانواده او از سرنوشت او، اظهار بی‌اطلاعی کرده بودند، در نخستین واکنش به کودتای نظامی صورت گرفته، از مردم کشورش خواست که به میدان بیایند.

کودتاچیان ارتش نیز در تلویزیون دولتی نشان دادند که علی بونگو رئیس جمهور معزول گابن در حبس خانگی است و اعلام داشتند که یکی از پسران وی به اتهام «خیانت بزرگ» دستگیر شده است.

گروهی از مردم در شهر لیبرویل پایتخت گابن پس از بازداشت و برکناری رئیس جمهور برای ابراز شادی به خیابانها آمدند.

117