یکی از عرصه های مهم منازعه روسیه و آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، عرصه نظامی و تسلیحاتی است.
با توجه به خروج آمریکا در دوره ترامپ از چند توافق بین المللی، اکنون بیش از هر زمان دیگری احتمال خروج این کشور از برخی پیمان های تسلیحاتی افزایش یافته است.
در این راستا «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا از رئیس جمهوری این کشور خواست که از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد خارج شود.
بولتون هم چنین در صدد جلوگیری از ادامه مذاکرات درباره تمدید پیمان استارت جدید است که در سال 2010 بین مسکو و واشنگتن منعقد شد.
هرچند گفته می شود، پیشنهاد بولتون با مخالفت شدید وزارتخانه های امور خارجه و دفاع آمریکا رو به رو شده، اما به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، دولت ترامپ برای خروج از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد در هفته آینده آماده میشود.
ترامپ به بهانه نقض این پیمان از سوی روسیه و به دلیل آن که این پیمان، آمریکا را از گسترش سلاح های جدید برای مقابله با زرادخانه موشکی چین در شرق آسیا بازمیدارد، قصد خروج از این پیمان را دارد.
بولتون در سفر آینده خود به مسکو، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را از تصمیم کشورش برای خروج از این پیمان مطلع خواهد کرد.
در صورتی که آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد خارج شود، این نخستین پیمان مهم کنترل تسلیحاتی خواهد بود که ترامپ آن را زیر پا میگذارد.
آمریکا در چهار سال گذشته بارها روسیه را به نقض این پیمان متهم کرده است. «باراک اوباما»، رئیس جمهور سابق آمریکا با وجود انتقاداتی که درباه نقض این پیمان از سوی روسیه داشت، از آن خارج نشد.
روسیه و آمریکا یکدیگر را به پایبند نبودن به پیمان نیروهای هسته ای میانبرد متهم میکنند. این دو کشور در ژوئن 1987 در واشنگتن این پیمان را امضا کردند و آن را از سال ۱۹۸۸ به اجرا درآوردند. پیمان نیروهای هستهای میانبرد، دو طرف این پیمان را از استقرار موشک های بالستیک و کروز در اروپا منع میکند.
براساس این پیمان، موشک های میان برد از 1000 تا 5500 کیلومتر و کوتاه برد دارای برد 500 تا 1000 کیلومتر باید نابود شوند.
آمریکا با توسل به بهانه نقض پیمان نیروهای هسته ای میانبرد به اعمال تحریم های جدید علیه روسیه و حتی تهدید این کشور به حمله نظامی پرداخته است.
«کای بیلی هاچینس» Kay Bailey Hutchison نماینده آمریکا در ناتو، روسیه را به توسعه پنهانی سامانه موشکی ممنوعه کروز متهم و تهدید کرد: واشنگتن پیش از عملیاتی شدن چنین سامانهای آن را نابود خواهد کرد. وی پس از واکنش شدید روس ها از موضع خود عقب نشینی و تلاش کرد اظهارات خود را توجیه کند.
هرچند آمریکا، روسیه را با ادعای آزمایش موشک های کروز هسته ای به نقض پیمان «آی ان اف» متهم کرده، اما روس ها ضمن رد این ادعای آمریکا، طرح این کشور را برای انتقال بمب های هسته ای جدید به اروپا موسوم به بی 61 -12، از موارد نقض این پیمان تلقی کرده اند.
به نظر می رسد ابعاد اختلافات و نیز سطح تنش های دو جانبه آمریکا و روسیه به سمتی حرکت می کند که ممکن است به رویارویی مستقیم نظامی و به عبارت بهتر جنگ بین این دو قدرت هسته ای منتهی شود.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در این زمینه گفت: "اگر کشوری به روسیه حمله هسته ای کند این ممکن است پایان زندگی بر روی زمین باشد اما مهاجمان باید بدانند که مجازات سختی در انتظارشان خواهد بود.
در واقع واشنگتن به سوی مقابله فعال و «دربرگیری» روسیه در زمینه های مختلف به ویژه ابعاد نظامی گام برداشته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
درخواست بولتون برای خروج آمریکا از پیمان موشکی با روسیه
پیشبینی رویارویی نظامی آمریکا و روسیه/ تحلیل