ایران پرس- در حالی که واشنگتن همواره با در اختیار داشتن فن آوری هسته ای صلح آمیز توسط ایران به بهانه تلاش تهران برای دستیابی به سلاح هسته ای مخالفت کرده، اما درباره در اختیار گذاشتن و توسعه فن آوری هسته ای توسط متحدان منطقه ای خود رویکردی مثبت دارد.

آمریکا درباره توسعه فن آوری هسته ای در خاورمیانه رویکردی دو گانه دارد. 

به رغم اینکه توافق هسته ای برجام در ژوئن 2015 بین ایران و گروه 1+5 در راستای تضمین فعالیت های هسته ای ایران با برقراری سخت ترین بازرسی ها و راستی آزمایی ها درباره مواد و تاسیسات هسته ای آن صورت گرفت، با این حال «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در مه 2018 خروج آمریکا از برجام را اعلام و تحریم های هسته ای را مجددا علیه ایران در دو نوبت در اوت و نوامبر 2018 به اجرا در آورد.

بدین ترتیب دولت ترامپ شدید ترین موضع گیری و اقدامات علیه برنامه هسته ای ایران را در پیش گرفته است.

این در حالی است که واشنگتن در باره در اختیار داشتن فن آوری هسته ای توسط متحدان خاورمیانه ای خود رویکردی مثبت داشته و حتی به آنها کمک می کند، کما اینکه گزارش ها حاکی از مساعدت های هسته ای اطرافیان ترامپ به عربستان سعودی است.

زمینه های تلاش عربستان برای ساخت بمب هسته ای

«پل پیلار» Paul Pillar  مدیر ارشد سابق سازمان سیا در پایگاه آمریکایی «لوبلاگ» نوشت: کارزار فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران و خروج واشنگتن از برجام می تواند زمینه های تلاش عربستان برای ساخت بمب هسته ای را فراهم سازد.

مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه در گزارشی از تلاش مشاوران و منصوبان ارشد ترامپ برای فروش تجهیزات حساس هسته‌ای به عربستان سعودی، با وجود مخالفت اعضای شورای امنیت ملی آمریکا خبر داد.

در این گزارش 24 صفحه‌ای که توسط «الیجا کامینگز» lijah Cummings رئیس کمیته نظارتی مجلس نمایندگان آمریکا منتشر شده، از تلاش‌های این افراد در دو سال گذشته برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای با عربستان سعودی سخن به میان آمده است.

هشدار به انتقال فن آوری حساس هسته ای آمریکا به عربستان 

هدایت این تلاش‌ها را پیشتر «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی سابق رئیس جمهوری آمریکا بر عهده داشته و بعدها «ریک پری» وزیر انرژی دولت ترامپ به عنوان یکی از جدی‌ترین موافقان این اقدام مطرح شده است.

این گزارش هشدار می دهد، تلاش های کاخ سفید برای انتقال فن آوری حساس هسته ای آمریکا به عربستان سعودی ممکن است در پی نشست های هفته گذشته در کاخ سفید و در آستانه سفر برنامه ریزی شده «جارد کوشنر» داماد رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی، در حال تسریع شدن باشد.

در این گزارش اعلام شده است، در حال حاضر نگرانی های جدی میان دموکرات ها و جمهوری خواهان در ارتباط با تلاش های دولت ترامپ درباره انتقال فن آوری هسته ای حساس آمریکا به عربستان سعودی وجود دارد.

کامینگز که ریاست کمیته نظارتی این مجلس را عهده‌دار است، وعده داده که به این موضوع ورود و تحقیقاتی را در این رابطه آغاز کند.

منافع نزدیکان ترامپ از قرارداد با ریاض برای فروش تجهیزات هسته‌ای

از جمله اتهام‌های مطرح علیه نزدیکان ترامپ، مسأله تضاد منافع و بهره‌مندی شخصی آن‌ها از قرارداد احتمالی با ریاض برای فروش تجهیزات هسته‌ای است.

به نظر می رسد دولت ترامپ قصد دارد همان شیوه ای را که منجر به دستیابی اسرائیل به تسلیحات هسته ای شد برای عربستان سعودی نیز به کار برد.

با چراغ سبز آمریکا، کشورهای اروپایی مواد و تجهیزات لازم برای توسعه و ساخت سلاح اتمی را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار دادند. 

طبق گزارش ها، اسرائیل اکنون زرادخانه ای با حدود 200 سلاح هسته ای در اختیار دارد که از آن به منظور مرعوب کردن کشورهای خاورمیانه و گسترش ناامانی در این منطقه بهره گیری می کند.

دولت ترامپ با فروش بی رویه و بدون محدودیت تسلیحات به عربستان و اکنون تلاش برای تجهیز هسته ای آن، همه چارچوب ها و موازین بین المللی از جمله مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی را زیر پا گذاشته است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

حمایت ترامپ از ادامه معامله های تسلیحاتی با رژیم سعودی/ تحلیل

تهدید ترامپ به وتوی قطعنامه کنگره ضد سعودی‌ها