ایران پرس- ناآرامی های انتخاباتی در بولیوی، ادامه دارد، مخالفان دولت و هواداران "کارلوس مسا" نامزد شکست خورده انتخابات ریاست جمهوری این کشور همچنان با متهم کردن دولت به تقلب و دستکاری آرا، به اعتراض های خیابانی ادامه می دهند.

این در حالی است که  یک گروه بین‌المللی از سازمان کشورهای آمریکایی به درخواست دولت این کشور در حال بررسی انتخابات ۲۰ اکتبر است و قرار است نتیجه تحقیقات آنان به زودی اعلام شود.

در پی اعلام پیروزی "اوو مورالس" در انتخابات ریاست جمهوری 20 اکتبر در بولیوی، این کشور با بحران سیاسی رو به رو شده است. مخالفان مورالس با رد نتایج انتخابات خواهان کناره گیری وی از قدرت و برگزاری دوباره انتخابات در این کشورند.

نتایج اعلام شده توسط دیوان عالی انتخابات بولیوی،  نشان می‌دهد اِوو مورالس در این انتخابات  با کسب ۴۶  درصد آرا مقابل ۳۶  درصد رأی رقیبش "کارلوس مسا"، نامزد راستگرا توانسته پیروز شود و با توجه به کسب برتری ۱۰ درصدی بر مسا، در همان دور اول پیروز است، اما "مسا"، نامزد و رقیب انتخاباتی رئیس جمهوری بولیوی تاکنون باخت خود را نپذیرفته و مدعی است که در این انتخابات تقلب شده است. این در حالی است که بیش از 200 ناظر بین المللی بر فرایند انتخابات بولیوی نظارت داشته اند.

با شدت گرفتن بحران در این کشور، دولت بولیوی با دعوت از سازمان کشورهای آمریکایی خواسته است روند انتخابات را بررسی نماید با این حال طرفداران مسا طی هفته‌های گذشته اعتراضات خیابانی را آغاز و طی روزهای گذشته آن را تشدید کرده‌اند. به طوری که "لوییس فرناندو کاماچو" Luis Fernando Camacho رهبر مخالفان دولت در بولیوی از حامیانش خواسته به اخلال در کار نهادهای دولتی روی بیاورند. 

کاماچو گفت: ما تصمیم گرفته‌ایم تا اعتصاب نامحدود سراسری را آغاز کنیم.

مخالفان گفته‌اند هفته‌ای سرنوشت ساز را رقم خواهند زد؛ ناآرامی‌ها، تخریب اموال عمومی، اشغال ساختمان رادیو و تلویزیون سبب شده تا رئیس‌جمهوری بولیوی ضمن اشاره به اینکه کودتایی در حال وقوع است، آن را  محکوم کند.

مورالس در توئیتر خود نوشت:"خواهران و برادران، دموکراسی ما به علت کودتایی که گروه‌های خشونت طلب ضد نظم قانون اساسی به راه انداخته‌اند، در خطر است. ما مقابل جامعه بین‌المللی این حمله علیه حاکمیت قانون را محکوم می‌کنیم، از مردم می‌خواهیم برای حفظ صلح و حفظ جان خود به عنوان دارایی‌هایی که از هر منفعت سیاسی والاترند، به طور مسالمت‌آمیز مراقب دموکراسی و قانون اساسی سیاسی دولت CPE باشند.

این در حالی است که  مورالس پیش از این، درباره اقدامات مخالفان در این کشور و نیز قدرت‌های خارجی هشدار داده و نسبت به وقوع کودتا از سوی معترضان راستگرا ابراز نگرانی کرده بود.

مورالس در این زمینه هشدار داد: جناح راست کودتایی را با حمایت بین‌المللی آماده کرده است. من خواهان برگزاری این کنفرانس شدم تا پیش از مردم و تمامی جهان، کودتایی را که در حال وقوع است، محکوم کنم؛ کودتایی که با حمایت بین‌المللی آماده و در آستانه انجام شدن است.

هشدارهای مورالس در پی آن صورت می گیرد که آمریکا با حمایت از جریان های راستگرا و حربه‌های مختلف اقتصادی چون تحریم و تهدید، تلاش‌های خود برای تغییر دولت و سیطره بر برخی کشورهای آمریکای لاتین از جمله کشورهایی چون بولیوی و ونزوئلا را تشدید کرده است.

اگر چه سیاست‌های واشنگتن علیه ونزوئلا حتی با معرفی رئیس جمهور و حمایت همه جانبه از وی شکست خورد اما مقامات واشنگتن همچنان درصدد اعمال فشار و تضعیف حکومت‌ها و جریان های استعمار ستیز و عدالت خواه درکشورهای مختلف آمریکای لاتین هستند.

در این راستا اکنون بولیوی به عنوان یکی دیگر از حلقه‌های این جریان، هدف آمریکا قرار گرفته و آنها با حمایت ازنامزد راستگرا و مخالفان داخلی مورالس درصدد تغییر حکومت در این کشورند.

از این رو باقی ماندن مورالس به عنوان رئیس جمهور خبر خوبی برای واشنگتن نیست؛ به نظر می رسد واشنگتن زور آزمایی دیگری را در این منطقه آغاز کرده است؛ زورآزمایی که یک سوی آن جریان‌های عدالت خواه، استقلال طلب و ضد امپرلیسم است و سوی دیگر جریان های متکی به سیاست های واشنگتن.

روزهای آینده سرنوشت ساز خواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

141/118

بیشتر بخوانید:

اشغال رادیو و تلویزیون دولتی بولیوی به دست معترضان

بازخیزی چپ گرایان در آمریکای لاتین از آرژانتین تا بولیوی/ تحلیل