ایران پرس- آمریکا در راستای نظامی گری و اقدامات زور مدارانه در عرصه بین المللی دارای بالاترین بودجه نظامی در جهان است.

واشنگتن هر سال بر این بودجه افزوده و بدین ترتیب گام های بیشتری برای توسعه قدرت سخت خود یعنی قدرت نظامی برمی دارد.

در این راستا سنای آمریکا روز دوشنبه  با 76 رأی موافق در مقابل 6 رأی مخالف، لایحه 738 میلیارد دلاری بودجه دفاعی آمریکا برای سال 2020 را به تصویب رساند.

با تصویب لایحه فوق، این لایحه روز سه‌شنبه برای تأیید نهایی به امضای "دونالد ترامپ" رئیس‌ جمهور آمریکا رسیده و به قانون تبدیل می شود. 

مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریت آن را دموکرات‌ها تشکیل می‌دهند، هفته گذشته با 377 رأی موافق در مقابل 48 رأی مخالف، لایحه بودجه دفاعی 2020 آمریکا را موسوم به "قانون تخصیص دفاع ملی" تصویب کرد که  سیاست‌ها و بودجه دفاعی آمریکا برای سال مالی 2020 در آن مشخص شده است.

ترامپ  و اعضای ارشد حزب جمهوریخواه در دو مجلس آمریکا لایحه بودجه دفاعی 2020 را با توجه به گنجانده شدن خواسته هایشان در آن به نوعی یک پیروزی بزرگ برای خود تلقی می کنند.

لایحه بودجه دفاعی 2020 از جمله شامل 3.1 درصد افزایش حقوق برای سربازان و ایجاد نیروی فضایی  به عنوان اولویت نظامی برتر ترامپ است.

در لایحه بودجه دفاعی 2020 موارد مختلفی به عنوان متمم به آن افزوده شده است.

از جمله، بندی برای تحریم‌های اجباری بر خطوط انتقال نفت ‌و‌ گاز روسیه به اروپا به ویژه خط لوله گازی "نورد استریم -2 " و ممنوعیت همکاری‌های نظامی و مستقیم ارتش آمریکا با روسیه گنجانده شده است.

همچنین قانونگذاران آمریکایی در این لایحه بندهایی را برای تحریم ترکیه به دلیل خرید سامانه موشکی اس-400 از روسیه و همچنین ممانعت از انتقال جنگنده‌های اف-35 به این کشور گنجانده‌اند.

این لایحه همچنین شامل بندهایی برای تحریم "بشار اسد" رئیس‌جمهور سوریه و تمام اشخاص یا نهادهایی که با این کشور همکاری کنند، می‌شود.

لایحه ترامپ برای ایجاد یک نیروی فضایی با بودجه 71/5 میلیارد دلاری نیز در این طرح گنجانده شده است.

دو منبع دموکرات در کنگره آمریکا نیز می‌گویند در لایحه بودجه نظامی این کشور، شرطی برای کشورهایی مانند عربستان سعودی که خواستار ساخت نیروگاه اتمی توسط آمریکا در کشورهایشان هستند، گنجانده شده است. 

به نوشته روزنامه "واشنگتن‌تایمز" نسخه نهایی "قانون تخصیص دفاع ملی" دست ترامپ را برای سیاست‌گذاری در قبال ایران و عربستان سعودی و همچنین در زمینه روش‌های تأمین بودجه برای ساخت دیوار حائل با مکزیک در مرزهای جنوبی آمریکا باز می‌گذارد.

"جیم اینهاف" رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا در یادداشتی خطاب به همکاران جمهوریخواه خود، درباره لایحه بودجه دفاعی 2020 آمریکا نوشت: این لایحه در زمینه مسائل مرزی، ساخت دیوار، فروش سلاح، زندان گوانتانامو، تغییر در قوانین تراجنسیتی‌ها هیچ محدودیتی ایجاد نمی‌کند و هیچ محدودیتی برای اختیارات رئیس‌جمهوری جهت فشار بر ایران قائل نیست. 

با توجه به اینکه لایحه بودجه دفاعی از جمله قوانین مهم  کنگره است که هر سال به تصویب می رسد لذا در فرایند تصویب این لایحه طیف گسترده ای از متمم ها در زمینه های مختلف سیاسی، امنیتی و اقتصادی و غیره به آن افزوده می شود.

ضمن اینکه در این لایحه به مسائل مهم نظامی مانند خرید، تعمیر و مدرن سازی تسلیحات مختلف و نیز تعیین سطح دستمزدهای نظامی پرداخته می شود.

در لایحه بودجه دفاعی 2020 نیز علاوه بر این موارد با توجه به اهداف و خواسته ها و نیز چالش های مطرح در عرصه بین المللی متمم هایی در راستای تحقق آنها و مقابله با چالش ها تصویب شده است.

در مجموع می توان تصویب بودجه نظامی جدید آمریکا را نشان‌دهنده تداوم رویکرد کاخ سفید برای پیگیری اهداف منطقه ای و جهانی آمریکا از طریق قدرت سخت یعنی قدرت نظامی و استفاده از زور (force) دانست.

این مساله نگرانی های زیادی را در سطح بین المللی در زمینه اقدامات آتی آمریکا برای بی ثبات سازی و برهم زدن نظم جهانی برانگیخته است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/117

بیشتر بخوانید:

بودجه نظامی جدید آمریکا، نماد سلطه گری نظامی واشنگتن در جهان/ تحلیل