ایران پرس- «جان بولتون» که معمار سیاست فشار حداکثری علیه ایران شمرده می شود در سپتامبر 2019 توسط «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری امریکا  از منصب مشاور امنیت ملی کاخ سفید کنار گذاشته شد. وی اکنون بر ناکامی این سیاست در قبال ایران اعتراف کرده است. 

جان بولتون روز دوشنبه در اولین حضور رسانه‌ای خود پس از استیضاح ترامپ، سیاست خارجی دولت ترامپ در قبال ایران، کره شمالی و ونزوئلا را شکست خورده دانست.

بولتون با انتقاد از سیاست خارجی ترامپ و اشاره به اختلاف نظر‌هایی که با رئیس جمهوری آمریکا در این باره داشته گفت، او به قدر کافی قاطعیت از خود در مقابل دشمنان ما نشان نداده است.

مشاور جنگ طلب سابق کاخ سفید ضمن تمجید از اقدام یکجانبه ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای ایران گفت رئیس جمهور به وعده خود برای جلوگیری از اقدامات تهران با توسل به تحریم‌های اقتصادی و دیگر ابزار‌ها عمل نکرده است.

بولتون سیاست خارجی ترامپ در مقابل ایران را شکست خورده دانست، زیرا به نظر وی واشنگتن به شعار فشار حداکثری خود علیه تهران عمل نکرده است.

بولتون گفت، در دوران حضور من در کاخ سفید به روش‌های بیشماری می‌توانستیم فشار‌ها علیه ایران را افزایش دهیم.

بولتون که به سیاستمداری جنگ طلب مشهور است و بارها سوء نیت خود در باره ایران را با لزوم تاکید بر سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران نشان داده است.

بولتون بارها خواستار استفاده از گزینه نظامی و حتی بمباران کشورهای مخالف آمریکا از جمله ایران شده و معتقد بود هر کشوری که مخالفتی با آمریکا داشته باشد باید با حمله نظامی سرکوب شود.

بولتون در سخنان اخیر خود در حالی بر ناکامی سیاست فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران تاکید می کند که رئیس جمهوری جنجالی امریکا هر آن چه در چنته داشته برای مقابله با تهران و تضعیف هر چه بیشتر ایران مصرف کرده است.

دولت ترامپ بارها تاکید کرده که بی سابقه ترین تحریم ها در طول تاریخ را برای وادار کردن ایران به تسلیم در برابر خواسته های نامشروع  و غیر قانونی واشنگتن علیه ایران اعمال کرده است.

البته واشنگتن بدون توجه به بی نتیجه بودن تحریم ها در تغییر رفتار تهران و یا اجابت خواسته های دولت ترامپ هم چنان بر طبل تحریم ها و تشدید فشارها علیه ایران می کوبند.

آمریکا بارها اعلام کرده است، هدف از"کارزار فشار حداکثری"علیه ایران، رسیدن به توافقی جدید با تهران است که در آن به همه مسائل مورد نظر آمریکا پرداخته شود.

«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا هدف اصلی دولت این کشور از اعمال فشار به ایران را وادار کردن تهران به حضور پای میز مذاکره عنوان کرده است. 

واشنگتن بر این خیال باطل است که  با توجه به اعمال سیاست فشار حداکثری بتواند ایران را به پای میز مذاکره آورده و در چارچوب خواسته های 12 گانه «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا ، تهران را وادار به پذیرش آنها نماید.

با این حال تاکید مقامات ارشد ایران در زمینه بی اثر بودن فشار های تحریمی بر تغییر موضع تهران و نیز مقاومت جانانه مردم ایران نشان می دهد که این رویکرد دولت ترامپ بی نتیجه است.

در عین حال ترامپ با ترور ناجوانمردانه و غیر قانونی سردار سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران و همراهان وی در فرودگاه بغداد و به دنبال آن تهدید به هدف قرار دادن 52 نقطه در ایران از جمله امکان فرهنگی که دو کشور را تا آستانه جنگ برد، نشان داد که در اعمال فشار بر ایران هیچ حد و مرزی نمی شناسد.

اکنون بولتون مدعی است که ترامپ فشار کافی به ایران وارد نکرده است و دلیل ناکامی سیاست فشار حداکثری را همین امر می داند.

در حالی که بر خلاف گفته وی ، دولت ترامپ دیگر ابزاری علیه تهران دراختیار ندارد و در مقابله با مردم ایران به مرحله استیصال رسیده است.

«حسن روحانی»، رئیس جمهوری ایران نیز در این باره گفت، آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند، مسیری که انتخاب کرده بودند غلط بوده و نسبت به ملت ایران تاثیرگذار نخواهد بود. 

به رغم اقدامات خصمانه واشنگتن، ایران بارها تاکید کرده است که تسلیم فشارهای تحریمی آمریکا به منظور تسلیم دربرابر خواسته‌ های استکباری آن نمی شود.

ضمن اینکه نهادهای بین‌المللی از جمله بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در گزارش‌های اخیر خود اعلام کرده‌اند که اثر تحریم‌های یکجانبه آمریکا بر ایران تخلیه شده و اقتصاد ایران می‌تواند از سال 2020 به روند عادی بازگردد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید: 

حمله شدید بولتون به سیاست خارجی ترامپ

انتقاد ترامپ از بولتون و درخواست توافق با ایران/ تحلیل