ایران پرس- بحران نفتی در آمریکا با سقوط بی سابقه بهای نفت وارد مرحله جدیدی شده است.

اکنون تلاش ها برای رهایی از وضع کنونی تشدید شده و در عین حال درخواستها از دولت ترامپ برای اقدامات جدی در این زمینه افزایش یافته است.

"دونالد ترامپ" رئیس‌ جمهوری آمریکا طی پیامی در حساب توییتری خود به سقوط بی‌سابقه قیمت نفت در آمریکا واکنش نشان داد. ترامپ در توئیتی نوشت: «هرگز اجازه نمی‌دهیم که صنعت نفت و گاز بزرگ ما سقوط کند و به وزیر خزانه‌داری و وزیر انرژی دستور داده‌ام تا برنامه‌ای برای تأمین بودجه و حفظ این شرکت‌های مهم  و مشاغل آن‌ها در مدت زمان طولانی تنظیم کنند». 

بهای نفت خام در آمریکا روز دوشنبه ضمن طی کردن روند شدید نزولی، به منفی 38 دلار رسید. علت فوری قیمت منفی نفت خام در آمریکا پرشدن مخازن نفتی است؛ بدین معنی که تولیدکنندگان نفت دیگر جایی برای ذخیره‌سازی نفت ندارند و برای خالی کردن مخازن مجبور به پرداخت هزینه ‌شده اند.

هر چند دلیل اولیه سقوط بهای نفت در آمریکا پر شدن مخازن نفتی ذکر شده است با این حال تحولات ماههای اخیر به خصوص جنگ قیمتهای نفت بین روسیه و عربستان سعودی در کنار کاهش شدید تقاضا برای نفت به دلیل همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید 19 نقش تعیین کننده ای در این زمینه داشته اند.

ترامپ با اوج گیری جنگ نفتی بین مسکو و ریاض ترامپ خواستار پایان دادن به آن به دلیل تاثیر منفی این تقابل نفتی بر شرکتهای تولید کننده نفت شیل در آمریکا شد و در نهایت نیز پس از برگزاری دو نشست فوق العاده اوپک پلاس، توافقی برای کاهش حدود 10 میلیون بشکه ای نفت در کنار پذیرش کاهش تولید نفت از سوی تولید کنندگان دیگر به ویژه آمریکا و کانادا صورت گرفت.

با این حال این جنگ قیمت نفت اثرات منفی خود را بر بازارهای نفتی گذاشته است. "جیمز آنهوف" رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا طی نامه‌ای خطاب به وزیر تجارت این کشور، ضمن تاکید بر نقش منفی ریاض و مسکو در کاهش بهای نفت، هشدار داد روسیه و عربستان قصد دارند تا به کمک یکدیگر و با اشباع کردن بازار، صنعت نفت و گاز آمریکا از بین ببرند.

با این که ترامپ خواستار پایان دادن به جنگ نفتی مسکو و ریاض شد، اما قبل از آن عملا از این تقابل استقبال می کرد و دلیل آن کاهش بهای نفت و در نتیجه کاهش بهای بنزین در بازارهای داخلی آمریکا بود.

از دیدگاه ترامپ، این وضع به افزایش محبوبیت وی در سال انتخابات ریاست جمهوری منجر می شد. با این حال سقوط آزاد بهای نفت به ضرر شرکت های نفت شیل آمریکا شد لذا این شرکتها با استفاده از لابی خود فشار بر دولت ترامپ را برای جلوگیری از ادامه این وضع را افزایش دادند.

با وخامت وضع شرکت های نفت شیل و آغاز روند ورشکستگی آنها، شرکت‌های تولیدکننده نفت آمریکا طی نامه‌ای به ترامپ به فرافکنی درباره عوامل کاهش شدید نفت پرداختند و با ادعای نقش چین در این زمینه شد به وی در این‌ باره هشدار دادند.

این تولیدکنندگان خطاب به ترامپ تاکید کردند پکن در عمل به وعده خود برای خرید 52.4 میلیارد دلار انرژی از آمریکا طی دو سال کوتاهی کرده است و اکنون باید در برابر اقدامات چین، قاطعانه عمل شود.

در این نامه آمده است: «دولت چین به افزایش واردات از عربستان و روسیه اقدام کرده است؛ در حالی که باید گام‌های مورد نیاز در راستای حفظ جایگاه مناسب تجاری مورد اعتماد با آمریکا بردارد».

"بنه بردبری" رئیس شورای تولیدکنندگان در این نامه، مدعی شده است: «چین طی ماه‌های اول سال 2020 فقط مقادیر کمی از نفت خام  آمریکا را خریداری کرده اما در مدت زمان مشابه خرید نفت خام خود را از عربستان و روسیه افزایش داده است».

اکنون انتظار می رود دولت ترامپ بسته مالی حمایتی برای شرکت های نفت شیل آمریکا اختصاص دهد و در عین حال فشار بر تولیدکنندگان عمده نفت را برای کاهش هرچه بیشتر تولید و نیز فشار بر چین را برای افزایش خرید نفت از آمریکا تشدید کند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

138/118

بیشتربخوانید:

بهای نفت خام آمریکا به منفی 37 دلار و 63 سنت رسید

سقوط آزاد قیمت نفت در بازار جهانی؛ هر بشکه نفت خام آمریکا به 20 سنت رسید

سقوط بی سابقه بهای نفت آمریکا؛ صنعت نفت شیل در سراشیب ورشکستگی/ تحلیل