ایران پرس: پس از تلاش ناکام آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد، واشنگتن با طرح شکایتی علیه ایران به بهانه نقض اساسی تعهداتش در توافق هسته ای برجام، خواهان بازگشت خودکار تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران موسوم به مکانیسم ماشه شده و مهلتی 30 روزه را برای آن در نظر گرفته است؛ این اقدام دولت ترامپ با مخالفت شورای امنیت مواجه شده است.

نیجر که در ماه سپتامبر ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد را بر عهده دارد روز سه شنبه اعلام کرد، این کشور نیز هیچ اقدامی درباره ابلاغیه آمریکا برای فعال کردن ساز و کار بازگشت تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران اتحاذ نخواهد کرد، چون در میان 15 عضو شورای امنیت در این باره اجماعی وجود ندارد.

اندونزی نیز که ماه اوت ریاست دوره‌ای شورای امنیت را بر عهده داشت با اتخاذ موضعی مشابه اعلام کرد، در جایگاهی قرار ندارد که اقدامی در زمینه ابلاغیه آمریکا انجام دهد، چون 13 عضو این شورا مخالفت خود را با اقدام آمریکا ابراز داشتند.

موضع گیری صریح رئیس دوره‌ای جدید شورای امنیت یعنی نیجر در واقع نشانگر رویکرد اکثریت قاطع اعضای این شورا اعم از اعضای دائمی و غیر دائمی درباره خواسته غیرقانونی آمریکا است.

کمیسیون مشترک برجام: آمریکا نمی‌تواند فرایند بازگشت تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را آغاز کند

از سوی دیگر پس از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین در روز سه شنبه، هلگا اشمید رئیس این نشست بیانیه‌ای منتشر کرد که در آن به صراحت با یادآوری اینکه برجام، عنصر کلیدی از ساختار عدم اشاعه جهانی است، اعلام کرد، با توجه به مباحث مطروحه اخیر در شورای امنیت در خصوص تلاش برای بازگرداندن تحریم‌های ملل متحد که قبلا لغو شده‌اند، اعضای برجام تاکید دوباره کردند، آمریکا در هشتم مه 2018 یکجانبه، توقف مشارکت خود در برجام را اعلام کرد و از آن پس، در هیچ یک از فعالیت‌های مرتبط با برجام مشارکت نداشته است؛ لذا  اعضا مجددا تاکید کردند که نمی‌توان آمریکا را یک دولت عضو برجام محسوب کرد.

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه نیز اظهار داشت که طرف‌های برجام به اتفاق آرا با تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران مخالفت کرده‌اند؛ او گفت: «مجبوریم با دولتی در آمریکا مقابله کنیم که با عقل سلیم مخالفت می‌کند».

اجماع نظر اعضای کمیسیون مشترک برجام یعنی گروه 1+4  به همراه ایران و اتحادیه اروپا در رد ادعای باطل آمریکا در زمینه بهره‌مندی از موارد مطرح در قطعنامه 2231 شورای امنیت از جمله بازگرداندن خودکار تحریم‌ها علیه ایران نشان می دهد که نه فقط رقبای آمریکا در عرصه بین‌المللی یعنی روسیه و چین با این ادعا مخالفت دارند بلکه حتی شرکای واشنگتن در این سوی اقیانوس اطلس یعنی اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی مرکب از آلمان، فرانسه و بریتانیا نیز این خواسته آمریکا را رد کرده و آن را ادعایی باطل می شمرند.

کما اینکه در بیانیه اخیر کمیسیون مشترک برجام به بیانیه مورخ 20 اوت 2020 نماینده عالی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ‌کننده برجام اشاره شده که به صراحت اظهار می دارد، آمریکا نمی‌تواند فرایند بازگشت تحریم‌های ملل متحد تحت قطعنامه 2231 شورای امنیت را آغاز کند. به گفته «هاینز گارتنر» استاد علوم سیاسی دانشگاه وین، آمریکا با ریاکاری وانمود می‌کند که طرف برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت است در حالیکه دو سال پیش از این توافق خارج شد و تاکید کرد که در آن مشارکت ندارد.

موضع گیری نیجر به عنوان رئیس دوره ای جدید شورای امنیت و نیز بیانیه کمیسیون مشترک برجام را می توان به مثابه ضربات دیگری به کارزار گسترده ضد ایرانی دولت ترامپ با تلاش برای تمدید تحریم تسلیحاتی و نیز بازگشت مجدد تحریم های بین المللی علیه ایران تلقی کرد. 

به گفته «استیو بنن» استراتژیست ارشد انتخاباتی سابق دونالد ترامپ، کار آسانی نیست که به طور همزمان آمریکا را منزوی، منافع امنیتی آن را تضعیف و دوستان و دشمنان را یک جا به مخالف خود تبدیل کرد، ولی ترامپ و پمپئو در این کار موفق بوده‌اند. 

بدین ترتیب روشن است، واشنگتن نمی‌تواند امیدی به ارائه قطعنامه مدنظر خود از جانب رئیس دوره ای جدید شورای امنیت داشته باشد. از سوی دیگر اروپایی‌ها به دلیل منافع خود و نیز بطلان آشکار ادعای آمریکا قادر نیستند با دولت ترامپ در این زمینه همراهی کنند. در واقع آمریکا اکنون در اقدام علیه ایران تنهاتر از هر زمان دیگری شده است و همان‌گونه که روندهای اخیر نشان داده، واشنگتن نمی‌تواند امیدی به جامعه بین المللی برای همراهی با خود در کارزار ضد ایرانی‌اش داشته باشد.  113

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

مخالفت رئیس جدید شورای امنیت با اقدام آمریکا درخصوص مکانیسم ماشه