ایران پرس: دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در راستای وادار کردن ایران به تسلیم دربرابر خواسته های غیرقانونی و نامشروع خود، کارزار فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفته و پس از خروج از توافق هسته‌ای برجام در مه 2018 شدیدترین تحریم‌ها را علیه تهران اعمال کرده است.

به رغم بی نتیجه بودن این تحریم ها واشنگتن هم چنان بر افزایش تحریم ها تاکید می کند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنج شنبه چند شرکت را به بهانه تسهیل فروش و انتقال محصول پتروشیمی ایران تحت تحریم قرار داد. دفتر کنترل دارایی‌های خارجی این وزارتخانه شش شرکت را به دلیل حمایت از شرکت پتروشیمی «تریلیانس» که ژانویه 2020 در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفته، تحریم کرده است.

خزانه‌داری آمریکا گفته شرکت‌های تازه تحریم‌‌شده در ایران، امارات و چین قرار دارند و در فروش محصولات پتروشیمی ایران مشارکت داشته‌اند. خزانه‌داری آمریکا گفته علاوه بر این تحریم‌ها، وزارت خارجه آمریکا هم روز پنج شنبه، پنج شرکت را به دلیل انجام مبادلات قابل‌توجه در زمینه خرید، اکتساب، فروش، انتقال یا بازاریابی برای محصولات پتروشیمی ایران تحریم کرد.

وزارت خارجه آمریکا همچنین سه فرد که از مدیران شرکت‌های تحریم‌شده اند را نیز تحریم کرده است.

به نظر می رسد، اعلام بسته تحریمی ضدایرانی جدید از سوی واشنگتن، واکنشی انفعالی به ناکامی های مستمر دولت ترامپ برای تشدید فشارها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد است. تلاش نخست آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که طبق قطعنامه 2231 شورای امنیت در 18 اکتبر 2020 به پایان می رسد، در این شورا با توجه به 13 رای ممتنع اعضای آن به بن بست رسید.

در مرحله بعد دولت ترامپ با ادعایی عجیب مبنی بر اینکه طبق قطعنامه 2231 هم چنان از اعضای برجام است، در ابلاغیه ای به شورای امنیت به بهانه نقض اساسی برجام از سوی ایران خواهان بازگشت خودکار تحریم های بین المللی علیه ایران ظرف مدت 30 روز شد که طبق ادعای واشنگتن تاریخ آن 20 سپتامبر خواهد بود.

با این حال نه فقط روسای دوره ای شورای امنیت یعنی اندونزی و نیجر مخالفت خود را با این خواسته واشنگتن اعلام کرده اند، بلکه همه اعضای دائم و غیردائم این شورا به جز آمریکا و جمهوری دومینیکن، مخالفت صریح خود را با این ادعا و خواسته دولت ترامپ اعلام کرده اند.

بدین ترتیب برای آمریکا که اکنون خود را در انزوای بی سابقه ای مشاهده می کند، ظاهرا چاره ای جز تشدید فشارهای تحریمی به صورت یکجانبه علیه ایران باقی نمانده است. با این حال واشنگتن که در دو سال و نیم اخیر هر آنچه در توان داشته برای تحریم تهران انجام داده، اکنون به تحریم هایی متوسل شده که بی اثر بودن آنها کاملا آشکار است. دولت ترامپ تاکنون چند بار بخش پتروشیمی ایران را مورد تحریم قرار داده و دیگر چیزی برای تحریم باقی نمانده است.

با این حال تحلیلگران و نیز نهادهای بین المللی مانند صندوق بین المللی پول اذعان کرده اند که با توجه به مقاومت ایران تاثیرات تحریم‌های آمریکا بر اقتصاد ایران تخلیه شده و آمریکا ابزار تحریمی بیشتری برای اعمال فشار برآن در اختیار ندارد. 

به گفته «مایکل لودرز» کارشناس سیاسی آلمانی: "آمریکا سعی می‌کند ایران را از نظر اقتصادی به‌زانو درآورد و تا حدی این کشور را تسلیم خواسته‌های خود کند، اما این اتفاق نخواهد افتاد."

واشنگتن ادعا می کند که با اعمال شدیدترین تحریم ها در طول تاریخ علیه ایران، به زعم خود تهران را وادار به تسلیم در برابر خواسته های دوازده گانه آمریکا که «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در مه 2018 مطرح کرده بود، خواهد کرد. با این حال مقاومت ایران در برابر این تحریم ها، باعث استیصال دولت ترامپ شده است. 

در واقع دونالد ترامپ رئیس جمهوری جنجالی آمریکا در تحقق اهدافش در قبال ایران ناکام مانده و به همین دلیل به خصوص در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر 2020 از سوی گروه‌های مختلف در آمریکا آماج انتقادها قرار گرفته است.

منتقدان ترامپ او را به نداشتن راهبرد مشخص و موثر در قبال ایران، تشدید بی‌مورد تنش‌ها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش متهم کرده‌اند.

به گفته «کریس مورفی» سناتور دموکرات: "ترامپ توافق هسته‌ای را نابود کرد و وعده داد یک سیستم جدید از فشار بین المللی بسازد تا ایرانیان را به توافق جدید و بهتر مجبور کند. مشخصا، آن طرح به طور مفتضحانه ای شکست خورد؛ هیچ کس به تحریم‌های جدید ملحق نشد و ایران برنامه هسته‌ای اش را از سر گرفت و هیچ توافق جدید و بهتری ایجاد نشد."

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117

بیشتر بخوانید:

درخشش صنایع دفاعی ایران در اوج تحریم‌ها

صنعت پتروشیمی ایران روی مدار خودکفایی