ایران پرس: با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا، دو نامزد این انتخابات یعنی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری کنونی و «جو بایدن» رقیب دموکرات وی به تشریح مواضع خود در زمینه سیاست خارجی از جمله مساله ایران و برجام پرداخته اند.

در این راستا، جو بایدن در یادداشتی برای شبکه سی ان ان، با انتقاد از سیاست دولت ترامپ در قبال ایران، سیاست‌هایش درباره تهران را در صورت پیروزی در انتخابات پیش رو تشریح کرد.

بایدن تصریح کرد که دونالد ترامپ با خروج از برجام مرتکب اشتباه شده و اقدامی مغایر با منافع ملی آمریکا انجام داده و این کشور را منزوی‌تر کرد، به طوری که در دو تلاش اخیر واشنگتن علیه ایران برای تمدید تحریم تسلیحاتی و بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی، نزدیک‌ترین متحدان آمریکا در اروپا نیز حاضر نشدند با آن همگام شده و علیه ایران موضع بگیرند.

اذعان بایدن به شکست رویکرد ترامپ در قبال ایران نشان می دهد که حتی سیاستمداران ارشد آمریکایی نیز به این امر پی برده اند که به رغم ادعاهای مکرر مقامات دولت ترامپ به ویژه «مایک پمپئو» وزیر خارجه این کشور مبنی بر اینکه کارزار «فشار حداکثری» منجر به سخت تر شدن وضعیت برای جمهوری اسلامی ایران شده، اما در عمل ایران در مقابل این فشارها در چارچوب استراتژی «مقاومت حداکثری» ایستادگی کرده و تلاش های واشنگتن برای تداوم تحریم های بین المللی علیه ایران را نیز با شکست بزرگی مواجه کرده است. 

به گفته «الکس وطنخواه» مدیر برنامه ایران در موسسه غرب آسیا در واشنگتن: "آمریکا در رویکرد خود در خصوص ایران تنها مانده است."

نکته دیگری که بایدن مطرح کرد، انتقاد از اقدام تروریستی دولت ترامپ درباره ترور سردار سپهبد حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. وی تصریح کرد که این تصمیم باعث شد ایران در اقدامی بی‌سابقه به یک پایگاه آمریکایی حمله کند؛ حمله‌ای که در جریان آن بیش از صد نیروی نظامی آمریکایی به شدت زخمی شدند.

این اعتراف بایدن نیز نشان می دهدکه به رغم ادعاهای واهی ترامپ و پمپئو در این زمینه که اقدام جنایتکارانه و غیرقانونی باعث تضعیف شدید ایران در حمایت از گروه های جهادی و موضع انفعالی آن شده است، در عمل نیروی هوافضای سپاه نشان داد که با انجام حمله موشکی دقیق به پایگاه عین الاسد نه فقط مرعوب تهدیدات واشنگتن نشده، بلکه ایران تنها کشوری است که این جرات را دارد که به یک پایگاه نظامی آمریکا حمله کند؛ همین مساله هیمنه پوشالی قدرت نظامی آمریکا در منطقه را فروریخت. 

به گفته «رجب صفراف» کارشناس سیاسی روس: "ترامپ برای کسب امتیاز سیاسی و برای بالا بردن شانس خود برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دست به این جنایت زد اما بر اثر حملات ایران، شکست سنگینی خورد و امتیازاتی را از دست داد."

بخش دیگر یادداشت بایدن، سیاست دولت وی در صورت پیروزی در انتخابات نوامبر 2020 درباره ایران است. بایدن تاکید کرد که در صورت راهیابی به کاخ سفید، سیاست‌های واشنگتن در قبال ایران را تغییر خواهد داد و در گام نخست، متعهد به تلاش برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای خواهد شد.

وی افزود که دولتش در گام دوم، مسیری قابل اعتماد برای رویکرد دیپلماتیک مقابل ایران خواهد گشود و چنانچه ایران به پایبندی سختگیرانه به تعهدات برجامی خود بازگردد، واشنگتن نیز به عنوان نقطه آغازی برای مذاکرات جدید، به این توافق بازمی‌گردد.

بایدن با تکرار برخی ادعاها در خصوص سیاست‌های منطقه‌ای ایران، گفت که گام سوم بر مقابله با این فعالیت‌ها و همچنین تامین امنیت رژیم صهیونیستی متمرکز خواهد بود.

نکته مهمی که باید بر آن تاکید کرد این است که ظرف چهل سال اخیر همه روسای جمهوری آمریکا اعم از جمهوری خواه و دموکرات، رویکردی خصمانه و مبتنی بر اعمال فشار بر ایران به خصوص اعمال تحریم ها در پیش گرفته و برخی از آنها مانند دولت «رونالد ریگان» در اواخر جنگ تحمیلی وارد رویارویی مسلحانه با ایران شدند.

دولت «باراک اوباما» نیز به رغم اینکه در قالب گروه 1+5 در توافق هسته ای برجام مشارکت کرد، در موارد زیادی به اعمال یا تداوم تحریم ها علیه تهران روی آورد و از انجام تعهدات برجامی خود خودداری کرد.

اکنون نیز بایدن که معاون اوباما بوده، مدعی می شود که در صورت ورود به کاخ سفید به برجام بازخواهد گشت، با این حال وی تصریح کرده که در دولت او، واشنگتن به همراه متحدان خود تلاش خواهد کرد که محدودیت‌های برجامی را تشدید کرده و مدت آن‌ها را تمدید کند و همزمان به دیگر موضوعات مورد نگرانی آمریکا بپردازد که شامل ادعاهای این کشور درباره زندانیان و مسایل حقوق بشری است.

در واقع بایدن نه فقط خواهان گسترش محتوایی و زمانی محدودیت های برجامی در زمینه فعالیت های هسته ای ایران است، بلکه همانند اوباما قصد دارد موضوعات دیگری مانند توانمندی موشکی، سیاست های منطقه ای و موضوعات حقوق بشری را نیز در قالب برجام های دیگر به تهران تحمیل کند.

در مقابل ایران بارها اعلام کرده که صرفا به توافق هسته ای برجام پایبند بوده و به هیچ وجه تسلیم خواسته های واشنگتن در زمینه مسائل موشکی، منطقه ای، حقوق بشری و امثال آن نخواهد شد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117

بیشتر بخوانید:

ترامپ با اقدامات خود در قبال ایران، آمریکا را منزوی کرده است

پیشتازی بایدن و هریس در نظرسنجی‌های انتخاباتی آمریکا