ایران‌پرس: کلمبیا که یکی از اصلی ترین پایگاه‌های نفوذ سیاسی و نظامی واشنگتن در آمریکای لاتین به شمار می رود، این روزها درگیر اعتراضات اجتماعی شده است که بی شباهت با اعتراضات مردم آمریکا نیست.

مردم کلمبیا در طول هفته گذشته به سبب اقدام خشونت بار پلیس این کشور علیه یک وکیل به نام «خاویِر اوردُنیِز»Javier Ordóñez که منجر به کشته شدن وی شد، دست به تظاهرات گسترده زده اند.

مرگ اردونیز در پی استفاده مکرر 2 مامور پلیس بوگوتا، پایتخت کلمبیا از تفنگ الکتریکی به وقوع پیوست. در ویدئوی منتشر شده از صحنه اقدام پلیس نشان داده می شود که این وکیل 46 ساله توسط ماموران امنیتی، در حالی مورد حمله قرار می گیرد که فریاد می زند، "لطفا، بس کنید!"، "التماس می کنم!".

انتشار این تصاویر و مرگ شهروند کلمبیایی، خاطره تلخ قتل «جورج فلوید»، شهروند سیاه پوست آمریکایی را برای مردم کلمبیا که درگیر تبعیض سازمان یافته هستند، زنده کرده و آن ها را به خیابان کشانده است.

مردم کلمبیا از دولت و به خصوص شخص «ایوان دوکه»Iván Duque ، رئیس جمهوری این کشور می خواهند تا وضعیت جامعه را که همواره با مسئله نا امنی برای شهروندان مواجه است، اصلاح کند؛ چرا که کلمبیا یکی از کشورهایی است که خشونت سازمان یافته همواره در آن قربانی های زیادی را می گیرد.

مطابق با آخرین آماری که در ماه سپتامبر ارائه شد، از ابتدای سال 2020 تاکنون، تعداد افرادی که در کلمبیا بر اثر حمله با سلاح گرم به قصد قتل فرد یا افرادی از یک خانواده کشته شده اند، به 52 نفر رسیده است. بخش مهمی از قربانیان در کلمبیا را فعالان اجتماعی و حقوقی این کشور تشکیل می دهند و دولت این کشور همواره از سوی مردم و سازمان های بین المللی مدافع حقوق بشر مورد انتقاد قرار می گیرد.

البته شباهت میان نحوه رفتار پلیس کلمبیا و آمریکا با شهروندان بی دلیل نیست. دولت این کشور به شکلی سنتی یکی از مهمترین متحدان واشنگتن در منطقه آمریکا لاتین به شمار می رود. آمریکا همواره سعی دارد تا این کشور را به مثابه یک پایگاه نظامی برای خود در منطقه حفظ کند تا از طریق آن بر دیگر سرزمین ها کنترل لازم را داشته باشد.

این موضوع تا جایی پیش رفته است که کلمبیا در سال 2018 با اعلام «خوان مانوئل سانتوس» Juan Manuel Santos، رئیس جمهوری وقت این کشور، خود را یکی از "شرکای بین المللی" سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اولین کشور از منطقه آمریکای لاتین در دست یابی به این موضوع معرفی کرد. تلاش واشنگتن برای حضور ناتو در آمریکای لاتین بارها از سوی دیگر کشورهای منطقه مورد انتقاد قرار گرفته است.

شاهدان در صحنه از اقدام پلیس فیلم برداری کردند.

مردم کلمبیا معتقدند آموزش نظامی که آمریکایی ها به نیروهای دولتی کلمبیا می دهند، منجر به بروز چنین حوادثی می شود؛ نیروهایی که در برابر بروز خشونت های اجتماعی و گروه های جنایتکار طی سال ها بی کار نشان داده و باعث بروز بحران در جامعه کلمبیا شده اند. به همین سبب مردم در اعتراضات خیابانی خود نه تنها خواستار برچیده شدن خشونت از سوی نیروهای دولت هستند، بلکه تلاش می کنند امنیت جامعه خود را که با نظامی سازی این کشور از سوی آمریکا از بین رفته است، باز گردانند.

به هر صورت اعتراضات در کلمبیا بالا گرفه است و دست کم 13 نفر در این اعتراضات کشته شده اند؛ دولت کلمبیا هم در عین حال برای آرام کردن اوضاع اقداماتی را صورت داده است.

روز سه شنبه از جانب دولت اعلام شد که دستکم 58 نیروی پلیس در کلمبیا به اتهام آتش گشودن به روی مردم در اعتراضات اخیر مورد بازجویی قضایی قرار خواهند گرفت. به گفته مقامات کلمبیایی، بازبینی و تحلیل فنی دستکم 50 ویدئو و تحقیقاتی داخلی، منجر به شناسایی 58 نیروی امنیتی شد که پذیرفته اند که در اعتراضات روزهای چهارشنبه و پنج شنبه گذشته "شلیک کرده اند یا مهماتی را از دست داده اند".

هر چند "کارلوس اولمِس تروخییو" Carlos Holmes Trujillo، وزیر دفاع کلمبیا هم در خصوص  کشته شدن خاویِر اوردُنیِز اذعان داشت که قتل این فرد اقدامی "خارج از دستورالعمل ها" بوده است؛ اما مشخص نکرد مردم کلمبیا تا چند سال دیگر باید نگران امنیت خود در جامعه این کشور باشند و آیا حضور گسترده و نظامی آمریکا در آنجا امنیت را برای آن ها به ارمغان آورده است یا خیر.

محمد استادولی

شاهدان در صحنه از اقدام پلیس فیلم برداری کردند.