کامالا هریس 56 ساله نخستین زنی است که به عنوان معاون اول ریاست جمهوری آمریکا انتخاب می‌شود.

در این گزارش به معرفی بیش‌تر معاون اول «جو بایدن» چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا می‌پردازیم.

زندگی خانوادگی و تحصیلی کامِلا هریس

«کامِلا دِوی هَریس» 20 اکتبر 1964 (28 مهر 1343) در شهر «اوکلند» در ایالت کالیفرنیا از پدری جامائیکایی و مادری هندی به دنیا آمد و در شهر «برکلی» بزرگ شد. پدرش «دونالد جِی. هریس» استاد بازنشسته رشته اقتصاد در دانشگاه «استنفورد» است و مادرش «شیامالا گوپالان» متخصص درمان سرطان سینه بود. کامِلا در کودکی همراه با پدر و مادرش، هم به کلیسای «باپتیستِ» عمدتاً سیاه‌پوستان می‌رفت، و هم به معبد هندوها. با این حال، سال 1971، وقتی کامِلا هفت سال داشت، پدر و مادرش از هم جدا شدند.

خانه کودکی «کامِلا هریس» در شهر «برکلی» در ایالت کالیفرنیا

هریس از دوازده سالگی تا پایان دوران دبیرستان را در کانادا کنار مادرش سپری کرد و سپس در دانشگاه هاوارد در واشینگتن پذیرفته شد که به طور سنتی دانشجویان سیاه‌پوست در آن تحصیل می‌کردند. سال 1986 از همین دانشگاه مدرکی در رشته اقتصاد و علوم سیاسی دریافت کرد و سپس به ایالت زادگاهش یعنی کالیفرنیا برگشت و در کالج حقوق هِیستینگز در دانشگاه کالیفرنیا مشغول به تحصیل شد. هریس که با سهمیه «برنامه فرصت تحصیلی» برای دانشجویان «دارای پیش‌زمینه نامساعد» (به نوعی «کم‌بضاعت») وارد کاج هیستینگز شده بود، سال 1989 با مدرک دکترای حقوق از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد و یک سال بعد به عضویت کانون وکلای کالیفرنیا درآمد.

زندگی شغلی کامِلا هریس از معاونت دادستانی شهرستان تا دادستان ایالت

هریس زندگی شغلی خود را سال 1990 با معاونت در دفتر دادستانی شهرستان «آلامیدا» در ایالت کالیفرنیا آغاز کرد. چهار سال بعد، «ویلی براون» رئیس وقت مجلس ایالتی کالیفرنیا (که با هریس رابطه داشت) او را به عنوان مسئول «هیأت استیناف بیمه بی‌کاری» و سپس «کمیسیون مددکاری پزشکی» این ایالت منصوب کرد.

سال 1998، بعد از قطع رابطه‌اش با براون، «تِرِنس هالینان» دادستان شهر سان‌فرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا هریس را به عنوان دستیار خود و رئیس بخش کیفری انتخاب کرد. دو سال بعد، هریس در شهرداری سان‌فرانسیسکو و تحت نظر «لوئیز رِن» وکیل این شهر مشغول کار شد.

هریس با «داگلاس امهاف» وکیل کالیفرنیایی ازدواج کرده ‌است؛ این دو در سال 2014 در سانتا باربارا، کالیفرنیا ازدواج کردند. هریس نامادریِ دو فرزند شوهرش از زن قبلی اوست.

هریس نه تنها سال 2003 موفق شد در انتخابات دادستانی شهر سان‌فرانسیسکو پیروز و تبدیل به اولین دادستان رنگین‌پوست در ایالت کالیفرنیا شود، بلکه در انتخابات دور بعد در سال 2007 نیز عملاً بی‌رقیب بود و تا سال 2010 در همین سِمت باقی ماند. وی سال 2008 اعلام کرد نامزد انتخابات دادستانی کل کالیفرنیا خواهد شد و سناتورهای کالیفرنیا، یعنی «دایان فاینستاین» و «باربارا باکسر» به همراه «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، از نامزدی او حمایت کردند.

سوگند یاد کردن هریس به عنوان اولین دادستان منطقه‌ای رنگین‌پوست در تاریخ ایالت کالیفرنیا

هریس پس از پیروزی در انتخابات دادستانی کل کالیفرنیا طی آخرین روزهای ماه نوامبر سال 2010، در اولین روزهای سال 2011 به عنوان اولین آفریقایی-آمریکایی، اولین آسیایی-آمریکایی و اولین زنی که دادستان کل این ایالت می‌شد، سوگند یاد کرد. برخی رسانه‌ها به خاطر شباهت پیشینه هریس به «باراک اوباما» رئیس‌جمهور سابق آمریکا، از جمله رنگین‌پوست بودن و مهاجرزاده بودن، او را «اوبامای مؤنث» هم توصیف کرده‌اند. هریس سال 2014 برای بار دوم در انتخابات دادستانی کل کالیفرنیا پیروز شد.

هریس در دوران تصدی دادستانی کالیفرنیا دست به اصلاحات و سیاست‌هایی زد که از جمله آن‌ها برخورد با والدین فرزندان محروم از تحصیل، افزایش مسئولیت‌پذیری پلیس، محدودیت دسترسی شهروندان آمریکایی به سلاح، دفاع جنجالی از مجازات اعدام، دفاع از حریم خصوصی کاربران، حمایت از حقوق و ازدواج همجنس‌گرایان و حفاظت از محیط‌زیست بود.

زندگی سیاسی کامِلا هریس از مجلس سنا تا نامزدی معاون اولی بایدن

هریس سال 2015 اعلام کرد قصد شرکت در انتخابات سال آینده برای انتخاب نماینده کالیفرنیا در مجلس سنا را دارد و پس از آن‌که باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت، و جو بایدن، معاون اول او، از هریس حمایت کردند، با کسب بیش از 60 درصد آرا در انتخابات سال ۲۰۱۶ پیروز شد. هریس بلافاصله پس از پیروزی، وعده داد با سیاست‌های ترامپ، از جمله در حوزه مهاجرت، مقابله خواهد کرد؛ و یکی از مقامات آمریکایی بود که فرمان اجرایی ترامپ را که موقتاً مانع از ورود شهروندان چندین کشور اسلامی به آمریکا می‌شد، صراحتاً «ممنوعیت ورود مسلمانان» توصیف کرد.

هریس طی دوره سناتوری‌اش و به خصوص پس از انتصاب در کمیته قضایی مجلس سنا بارها و بارها به خاطر انتقاد و بازخواست شدید دونالد ترامپ و مقامات دولتش به تیتر یک رسانه‌های داخلی آمریکا تبدیل شد. یکی از این جلساتِ داغ، پرس‌وجوی سال 2018 هریس از «کرستین نیلسن» وزیر سابق امنیت داخلی درباره سیاست «تحملِ صفر» دولت ترامپ و جداسازی خانواده‌ها و فرزندان مهاجر در مرزهای آمریکا بود. هریس، همان سال، یکی از سیاستمداران دموکرات و مخالفان ترامپ بود که هدف سوءقصد از طریق ارسال بمب در قالب بسته‌های پستی قرار گرفت.

«کامِلا هریس» در جریان مناظره درون‌حزبی برای انتخاب نامزد نهایی دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020

هریس اوایل سال ۲۰۱۹ رسماً اعلام کرد قصد دارد در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2020 شرکت کند و حتی توانست رکوردی معادل رکورد سال 2016 برنی سندرز را در زمینه «جذب بیش‌ترین حمایت مالی طی یک روز پس از اعلام نامزدی» ثبت کرد. هریس که یکی از شانس‌های اصلی برای کسب نامزدی حزب دموکرات‌ در انتخابات هم بود، در شماری از مناظره‌های درون‌حزبی حضور پیدا کرد و ضمن انتقاد از نامزدهای دیگر، از جمله بایدن، خودش هم به خاطر سیاست‌هایی مانند دفاع از مجازات اعدام در دوران دادستانی کل کالیفرنیا، مورد انتقاد قرار گرفت.

محبوبیت هریس در نظرسنجی‌های داخلی حزب دموکرات به تدریج کاهش یافت و حتی به صفر نزدیک شد. وی ماه دسامبر سال 2019 به علت «کمبود منابع مالی» از رقابت بر سر نامزدی حزب دموکرات انصراف داد و مانند شماری دیگر از گزینه‌های اصلی این حزب، از نامزدیِ بایدن حمایت کرد.

ماه مارس 2019 بایدن وعده داد یک زن را به عنوان نامزد معاون اولی‌اش انتخاب خواهد کرد. بلافاصله نام کامِلا هریس در صدر فهرست گزینه‌های احتمالیِ بایدن قرار گرفت و نشانه‌هایی هم وجود داشت از این‌که بایدن و هریس متقابلاً علاقه دارند با هم نامزدی حزب دموکرات را به عهده بگیرند. از جمله، هریس در واکنش به گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای اعلام کرد برای «باعث افتخار است» که در کنار بایدن نامزد دموکرات‌ها باشد.

در نهایت، بایدن رسماً اعلام کرد که گزینه نهایی‌اش برای معاون اولی، کامِلا هریس است.

موضع هریس درباره ایران

هریس یکی از حامیان توافق هسته‌ای آمریکا با ایران است؛ سال 2018، وقتی ترامپ خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد، هریس بیانیه‌ای صادر کرد و گفت تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا «امنیت ملی را به خطر می‌اندازد و ما را در میان نزدیک‌ترین متحدانمان منزوی می‌کند.» وی همچنین توافق هسته‌ای را «بهترین ابزارِ موجود در اختیار ما برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران و اجتناب از یک درگیری نظامی فاجعه‌بار در خاورمیانه» توصیف کرد. نامزد معاون اولی بایدن سال گذشته، زمانی که هنوز به دنبال نامزدی حزب دموکرات برای ریاست‌جمهوری بود، گفت در صورت رسیدن به ریاست‌جمهوری دوباره به برجام بازمی‌گردد، اما این توافق را گسترش می‌دهد تا آزمایش‌های موشکی بالستیک ایران را نیز شامل شود.

هریس پس از عملیات دولت ترامپ در فرودگاه بغداد و ترور شهید سلیمانی، در کنار دیگر همکاران هم‌حزبی‌اش در سنای آمریکا، «لایحه عدم جنگ با ایران» را طرح کرد و «تنش‌آفرینی خطرناک» ترامپ مقابل ایران را محکوم کرد. البته هیچ‌یک از این‌ها به معنای حمایت هریس از ایران نیست، بلکه این سناتور آمریکایی به حمایت از اسرائیل و «حق» آن در «دفاع از خود» شهرت ویژه‌ای دارد.

موضع معاون اول ریاست جمهوری آمریکا درباره اسرائیل و عربستان

هریس هوادار سرسخت اسرائیل و منتقد عربستان سعودی است. پس از قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار سعودی توسط عوامل دولت عربستان در سال 2018 میلادی، هریس ریاض را محکوم کرد و خواستار پاسخگویی عربستان به دولت آمریکا شد. او قتل خاشقجی را یک تراژدی خواند.

هریس در سال 2019 به نفع پایان دادن کمک آمریکا به عربستان در جریان حمله این کشور به یمن رای مثبت داد و خواستار توقف فروش تسلیحات به عربستان شد؛ طرحی که از سوی ترامپ وتو شد. هریس در آن زمان گفت، تحولات یمن فاجعه بار است و هر هفته صد نفر کشته می‌شوند از جمله کودکان بسیاری به دلیل گرسنگی و قحطی جان باخته‌اند. او البته گفته بود آمریکا و عربستان باید علیه تروریسم با یکدیگر همکاری کنند، اما اشاره کرده بود که آمریکا باید از اهرم‌هایش برای فشار بر عربستان در راستای دفاع از ارزش‌های آمریکایی و منافع آمریکا استفاده کند. 113

بیشتر بخوانید:

اعلام پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

واکنش پلوسی به پیروزی بایدن: جمهوری را حفظ کردیم

واکنش مقامات اروپایی به پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

خانه کودکی «کامِلا هریس» در شهر «برکلی» در ایالت کالیفرنیا
سوگند یاد کردن هریس به عنوان اولین دادستان منطقه‌ای رنگین‌پوست در تاریخ ایالت کالیفرنیا
«کامِلا هریس» در جریان مناظره درون‌حزبی برای انتخاب نامزد نهایی دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020