ایران پرس: دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری‌ای که از خارج ساختار رسمی حاکمیتی آمریکا وارد چرخه سیاست شده در زمینه تیم حکومتی خود نیز رویکرد عجیب و نامتعارفی را در پیش گرفته است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ترامپ رکورددار برکناری مقامات ارشد دولت خود از زمان روی کار آمدن در 20 ژانویه 2017 است. این برکناری‌ها گریبان مقامات ارشد و وزرای کابینه را نیز گرفته است.

آخرین اقدام دونالد ترامپ در این زمینه برکناری وزیر دفاع آمریکا است. ترامپ روز دوشنبه در توییتر از برکناری «مارک اسپر» خبر داد و اعلام کرد، «کریستوفر میلر» مدیر مرکز ملی مبارزه با تروریسم را به عنوان سرپرست وزارت دفاع آمریکا تعیین کرده است. اسپر  بعد از 14 ماه سکانداری پنتاگون، با یک توئیت، آخرین اخراجی دولت ترامپ نام گرفت.

پیش از این، 3 مقام آگاه در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرده بودند، اسپر نامه استعفای خود را آماده کرده است و به زودی از سمت خود کناره گیری خواهد کرد. ان بی سی نیوز چندی پیش اعلام کرد، اسپر از سه ماه پیش قصد داشت از سمت خود به دلیل اختلاف با ترامپ  کناره‌گیری کند. وی در مصاحبه‌ای که چند روز قبل انجام شده اما روز دوشنبه پس از خبر اخراجش منتشر شده، مدعی شد که «بله‌ قربان‌گو» نبوده است.

اختلاف جدی اسپر با ترامپ

در ماه‌های اخیر شایعات زیادی درباره تصمیم ترامپ برای کنار گذاشتن شماری از مقامات ارشد دولتش پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتشر شده بود و یکی از کسانی که در این فهرست قرار داشت، مارک اسپر بود. این مساله با توجه به اختلافات ترامپ و اسپر در موارد مختلف بسیار محتمل شمرده می‌شد. این اختلاف بویژه در چند ماه گذشته آنچنان علنی و عمیق شده بود که اخراج اسپر موجب تعجب چندانی نشد.

اولین اختلاف جدی اسپر با ترامپ در ژانویه 2020 پس از ترور سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بغداد به وجود آمد. ترامپ مدعی بود که سردار سلیمانی در حال برنامه‌ریزی برای حمله به چهار سفارتخانه آمریکا بود، اما اسپر معتقد بود شواهد کافی برای اثبات «آنی بودن این تهدید» وجود ندارد.

مساله دیگری که به اختلافات این دو دامن زد، تلاش ترامپ برای عملی کردن وعده‌اش برای خارج کردن نظامیان آمریکایی از افغانستان و عراق و نیز تصمیم وی برای خارج کردن 12 هزار و 500 نیروی آمریکایی از آلمان در واکنش به بی‌اعتنایی برلین به خواسته او در زمینه افزایش بودجه نظامی آلمان و مشارکت بیشتر در تامین هزینه‌های ناتو بود.

اسپر در اظهاراتش نارضایتی خود را در این زمینه پنهان نکرد و مخالفتش با این امر تا آنجا پیش رفت که ترامپ برای اولین بار به فکر برکناری او افتاد. تنش میان ترامپ و اسپر زمانی به نقطه اوج خود رسید که اسپر علناً با دستور ترامپ برای استقرار نیروهای ارتش در خیابان‌های واشنگتن و سایر شهرهای آمریکا برای سرکوب معترضان به قتل جورج فلوید مخالفت کرد. ضمن اینکه اسپر قصد داشت نام فرماندهان کنفدراسیون در جنگ‌ داخلی آمریکا را از روی پایگاه‌های نظامی آمریکا بردارد که این امر با توجه به رویکرد ملی گرایانه افراطی ترامپ با ناخرسندی وی مواجه شد.

علت اصلی برکناری وزیر دفاع آمریکا

جدای از این موارد می‌توان علت اصلی برکناری اسپر را شخصیت اقتدارگرای ترامپ دانست. در واقع ترامپ که به استبداد رای و خود محوری مشهور است، تحمل شنیدن آرا و نظرات مخالف را ندارد و بهانه وی برای برکناری مقامات دولتش هم همواره این بوده که  دولت آمریکا باید از بهترین اشخاص استفاده کند. با این حال واقعیت این است که بهترین اشخاص و مقامات از دیدگاه ترامپ کسانی هستند که بی چون و چرا در خدمت و تحت فرمان وی باشند. همین امر در واقع باعث شده ترامپ هر روز تنهاتر شود. 

به گفته «علی امیدی» کارشناس روابط امور بین الملل گفت: دونالد ترامپ تنهاترین فرد در ایالات متحده آمریکا است؛ زیرا حتی نزدیکانش هم از وی فاصله گرفتند.

مساله دیگری که در پس برکناری وزیر دفاع آمریکا خودنمایی می‌کند احتمال ماجراجویی نظامی ترامپ در خلیج فارس است. پایگاه اینترنتی نشریه نیویورک تایمز در مطلبی نوشت: به دنبال برکناری مارک اسپر از مقامش برخی از مقامات وزارت دفاع این کشور درباره احتمال حمله ترامپ به کشورهای دشمن از جمله ایران و یا هر کشور دیگری ابراز نگرانی کرده‌اند.

البته واشنگتن به خوبی آگاه است که هر گونه اقدام تحریک‌آمیز و یا حمله به ایران با پاسخ قاطع و خردکننده تهران مواجه خواهد شد که متضمن وارد آمدن تلفات و خسارات عظیمی به نیروها و منافع آمریکا در منطقه خواهد بود. 113

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

علل برکناری وزیر دفاع آمریکا

برکناری وزیر دفاع آمریکا؛ چند روز پس از شکست ترامپ