ایران‌پرس: با وجود برگزاری انتخاباتی مسالمت آمیز در بولیوی و جا به جایی قدرت در این کشور، «اوو مورالس»، رئیس جمهوری اسبق بولیوی و رهبر حزب «حرکت به سوی سوسیالیسم» نسبت به وقوع کودتا در این کشور هشدار داد و بر حمایت از دولت جدید تاکید کرد.

هشدار مورالس نسبت به وقوع کودتای دیگر در بولیوی درحالی است که کشورهای آمریکای لاتین همواره مورد نظر آمریکا بوده اند و مقامات کاخ سفید در راستای دکترین «مونروئه» خواستار حضور و تسلط بر این کشورها هستند. این سیاست در چهار سال اخیر و با حضور «دونالد ترامپ» در کاخ سفید تشدید شده است به طوری که به ویژه کشورهای چپگرای این منطقه چون ونزوئلا و بولیوی هدف آمریکا قرار گرفته و مقامات کاخ سفید تلاش کردند دولت های چپگرای این کشورها از جمله بولیوی و ونزوئلا را ساقط کنند.

این سیاست واشنگتن در قبال ونزوئلا با اعمال فشارها و تحریم های سیاسی  و اقتصادی و حمایت از گروه های مخالف داخلی و حتی تعیین «خوان گوایدو» به عنوان  رییس جمهور ی موقت و حمایت از وی صورت گرفت. اما به رغم همه این اقدامات،سیاست واشنگتن در مورد ونزوئلا تاکنون موفق نبوده است و شهروندان این کشور با حمایت از «نیکلاس مادورو» و حزبش توانسته اند سیاست های واشنگتن را خنثی نمایند.

در مورد بولیوی نیز سیاست های ضد استعماری و ضد امپریالیستی مورالس و انتقادات تند وی از رویکرد واشنگتن در منطقه، سبب شد تا این کشور نیز تحت فشارهای آشکار و نهان آمریکا قرار بگیرد و سرانجام با حمایت آمریکا از مخالفان داخلی مورالس، ارتش این کشور با کودتا، مورالس را از قدرت برکنار کند.

در پی این کودتا «جنین آنییز» سیاستمدار وابسته به آمریکا  به عنوان رئیس جمهوری موقت بولیوی، قدرت را در این کشور به دست گرفت و در نخستین اقدام، در سیاست خارجی بولیوی در راستای همکاری با آمریکا ، تغییراتی ایجاد کرد به طوری که  در نخستین، قدم بولیوی با کوبا و ونزوئلا ، دو کشور متحد در زمان مورالس را قطع کرد، «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان ونزوئلا را به عنوان رئیس جمهوری این کشور به رسمیت شناخت و سفیر بولیوی در آمریکا را در راستای هماهنگی با سیاست های واشنگتن تعیین کرد.

اقدامات رییس جمهوری موقت بولیوی با استقبال مقامات واشنگتن روبه رو شد و «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی مداخله جویانه گفت: کسانی که در بی‌نظمی‌ها و دستکاری فاحش در آرای انتخابات معیوب 20 اکتبر 2019 دست داشته‌ اند، باید کنار بکشند و اجازه دهند مردم بولیوی نهادهای خود را بازسازی کنند.

اما به رغم تلاش های آنییز، وی نتوانست رضایت شهروندان بولیوی را به دست آورد و آنها در انتخابات 2020 ریاست جمهوری بار دیگر به حزب وابسته به مورالس و سیاست های چپگرایانه رای دادند؛این انتخاب، «نه» قاطع و پاسخ اساسی به سیاست های مداخله جویانه آمریکا بود.

«علی فرحات»، کارشناس سیاسی در این باره می گوید: سقوط احزاب راستگرای افراطی در انتخابات اخیر بولیوی، شکستی راهبردی برای حامیان آمریکایی آن‌ها به شمار می‌رود.

به رغم همه تحولات کنونی، آمریکا همچنان در راستای حفظ منافع اش در بولیوی همچنین برای براندازی رئیس جمهور چپگرای این کشور تلاش می کند. در واقع مقامات واشنگتن نه تنها اهداف ضد استعماری و آزادی خواهانه این کشور را بر نمی تابد بلکه خواستار حضور در کشورهای منطقه و روی کار آوردن دولت های وابسته برای استفاده از منابع و ثروت کشورهای این منطقه و استفاده از آنها در راستای سیاست های خود هستند ؛ موضوعی که هشدار ایوو مورالس را در پی داشته است.

115

آتوسا دیناریان

بیشتر بخوانید:

شکست طرح ترور مادورو در روز انتخابات پارلمانی در ونزوئلا