ایران پرس: آمریکا در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» معاملات تسلیحاتی عظیمی با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به ویژه امارات داشته است، با این حال هفته های پایانی دولت ترامپ مخالفت ها با فروش تسلیحات به این کشور اوج گرفته است.

یک گروه مستقل در نیویورک موسوم به «مرکز امور سیاست خارجی نیویورک»  New York Center For Foreign Policy Affairs روز چهارشنبه از«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در دادگاه فدرال شکایت کرده تا قرارداد فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی پیشرفته به ارزش 23 میلیارد دلار به امارات را متوقف کند.

گروه مذکور از دادگاه خواسته به دلیل اینکه روند نامناسب تایید قرارداد فروش سلاح به امارات، فرایند‌های حکومتی ایالات متحده را نقض کرده، حکمی برای مجبور کردن پمپئو و وزارت خارجه آمریکا برای ابطال این توافق صادر کند.

ارائه این دادخواست نشان دهنده مخالفت های فزاینده در داخل آمریکا چه از جانب سازمان های و نهادهای حقوق بشری و ضد جنگ  است. پیش ازاین 29 سازمان و نهاد کنترل تسلیحاتی و حقوق بشری در مخالفت با فروش 23 میلیارد دلار موشک، جنگنده و پهپاد به امارات متحده عربی نامه‌ای امضا کرده و از کنگره آمریکا خواستند این توافق را متوقف کند.

دراین نامه آمده بود: "فروش تسلیحات به امارات، از کشورهای حاضر در درگیری‌های یمن و لیبی، باعث تداوم آسیب غیر نظامیان و تشدید بحران‌های انسانی خواهد شد."

کاخ سفید و جمهوری خواهان کنگره به ویژه در مجلس سنا که در آن اکثریت دارند، هم چنان بر فروش تسلیحات به این شیخ نشین عربی اصرار دارند. سناتورهای جمهوری خواه دراواسط دسامبر 2020 با تصویب نکردن طرح‌هایی که از سوی دموکراتها و یک سناتور جمهوری خواه به سنا ارائه شده و در آنها خواستار لغو فروش 23 میلیارد دلار تسلیحات پیشرفته به امارات بودند توافقات تسلیحاتی با این کشور را تصویب کردند.

ارائه این طرح ها با واکنش منفی ترامپ مواجه شده و وی تهدید کرده بود که در صورت تصویب این طرح ها آن را وتو خواهد کرد.

«سث بایندر» استاد دانشگاه و یکی از حامیان این اقدام گفت: "امید این است به طور کلی این فروش متوقف شود. اما اگر در کوتاه مدت این مسئله میسر نباشد، این یک پیام مهم به دولت بایدن می‌دهد که سازمان‌های مختلفی وجود دارند که با ارسال این سلاح‌ها مخالف هستند."

حضور امارات در جنگ یمن دلیل مخالفت نهادهای حقوق بشری با فروش تسلیحات آمریکایی به ابوظبی

مخالفت شدید سازمان ها و نهادهای غیردولتی حقوق بشری و ضد جنگ با افزایش فروش تسلیحات آمریکایی به امارات با توجه به تداوم حضور این کشور درجنگ یمن در قالب ائتلافی با عربستان سعودی و اقدامات غیر انسانی و جنایتکارانه علیه مردم یمن صورت گرفته است.

از سوی دیگر امارات نقشی کلیدی در جنگ داخلی لیبی با حمایت های گسترده از نیروهای ژنرال «خلیفه حفتر» که خود را فرمانده ارتش ملی لیبی می خواند ایفا کرده و تاکنون علاوه بر حضور نظامی مستقیم در این درگیری، میلیون ها دلار انواع تسلیحات را برای کمک به وی روانه لیبی کرده است.

امارات تلاش می کند تا خود را در قامت یک بازیگر منطقه ای مطرح نماید و به پشتوانه درآمد های نفتی و تجاری خود اهداف منطقه ای اش را تحقق بخشد. یکی از دلایلی که اماراتی ها حاضر شدند تا به عنوان نخستین کشور عربی در دوره ترامپ به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بپردازند اشتیاق آنها برای دستیای به تسلیحات بسیار پیشرفته آمریکایی به خصوص جنگنده نسل پنجمی اف 35 بود.

هر چند دولت ترامپ در پاداشی به امارات و نیز در راستای منافع مجتمع های نظامی - صنعتی آمریکا خواهان انجام این معامله بزرگ تسلیحاتی است، اما اکنون که کمتر از یک ماه به پایان زمامداری دونالد ترامپ باقی مانده، مخالفت شدید سازمان ها ونهادهای کنترل تسلیحاتی و حقوق بشری با این معامله بزرگ موجب شده تا چشم انداز این فروش تسلیحاتی در دوره زمامداری جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا  تاریک و مبهم شود.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

موافقت سنای آمریکا با فروش تسلیحات پیشرفته و جنگنده «اف- 35» به امارات

پرونده تسلیحاتی امارات و نامه‌نگاری نهادهای حقوق بشری