ایرن پرس- یورش هواداران خشونت طلب دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی آمریکا به کنگره این کشور در 6 ژانویه 2021 به بهانه جلوگیری از تایید جو بایدن رئیس جمهور منتخب به نقطه عطفی در تاریخ این کشور و در واقع آغاز دوره ای جدید در عرصه روابط بین الملل تبدیل شده است.

ریچارد هاس : حوادث کنگره آغاز عصر پسا آمریکایی است

«ریچارد هاس» رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا معتقد است اگر عصر پسا آمریکا آغازی داشته باشد، قطعا همان روزی است که حامیان ترامپ کنگره را مورد یورش قرار دادند.

 هاس نگرانی خود را از پیامد‌های حادثه کنگره بر وجهه بین المللی آمریکا اینگونه بیان کرد: بعید است کسی در جهان، دیگر به همان شکل (قبل) ما را ببیند، احترام بگذارد، بترسد یا به ما وابسته باشد. اگر عصر پساآمریکا سرآغازی داشته باشد، مطمئناً امروز است.

اذعان رئیس مهمترین اندیشکده سیاست خارجی آمریکا بر آغاز عصر پسا آمریکا در واقع اعتراف به افول روز افزون این کشور در عرصه های مختلف است. موضوعی که مدتهاست از جانب اندیشمندان سیاسی مطرح شده است.

اگر تاکنون آمریکا مدعی بوده که به عنوان بزرگترین نظام لیبرال دموکراسی در راس هرم قدرت جهانی قرار دارد اما اکنون مشروعیت و نفوذ بین المللی آن به خصوص در زمینه سیاسی زیر سئوال رفته است.

در واقع تصاویر و کلیپ های منتشر شده از یورش هواداران ترامپ به کنگره یادآور وقایع سیاسی کشورهایی است که در آنها دموکراسی وجود ندارد و گرفتار کشمکش های سیاسی داخلی هستند. این مساله ای است که به نحو خاص مورد توجه شرکای اروپایی واشنگتن قرار گرفته و آنها نیز اکنون در باره دموکراسی در آمریکا عمیقا دچار تردید شده اند.

حادثه کنگره؛ نماد شکاف روزافزون در داخل آمریکا

در عین حال حادثه کنگره نماد پدیده ای غیر قابل انکار در داخل آمریکا یعنی شکاف روز افزون بین محافظه کاران و دموکراتها درسطح نخبگان وشکاف دو قطبی در داخل جامعه آمریکا است.

 «رحمان قهرمان پور» کارشناس مسائل سیاسی : زخم عمیقی بر پیکره لیبرال دموکراسی آمریکا وارد شده است و این موضوع را نباید دست کم گرفت، حادثه کنگره ما را یاد سخنان «فوکویاما» در سال 2010 می‌اندازد. او در آن زمان اعلام کرد که لیبرال دموکراسیِ آمریکایی نشانه‌هایی از زوال را با خود دارد.

پرسشی که اکنون بیش از هر زمان دیگری مطرح می شود این است که آیا دموکراسی که آمریکا از آن دم زده و داعیه حمایت از آن در جهان را دارد و به همین بهانه اقدام به لشکرکشی به عراق و افغانستان در دهه اول قرن بیست و یکم نمود و ادعای دولت سازی در این کشورها را داشت، آیا همین پدیده ای است که اکنون در این کشور جریان دارد ؟

نادیده گرفتن نقش مردم در انتخابات از سوی ترامپ

یکی از بنیان های دموکراسی، نقش مردم در انتخابات حاکمان است که از طریق فرایند انتخابات به عنوان یکی از ارکان اصلی یک نظام دموکراتیک بدان مبادرت می کنند . با این حال ترامپ به عنوان رئیس جمهور مستقر که به اصطلاح وظیفه حفاظت از نظام سیاسی آمریکا را بر عهده دارد این نظام را فاسد خوانده است.

ترامپ اساسا نظام رای گیری آمریکا را زیر سئوال برده و با تاکید بر وقوع تقلب گسترده در آن ، از طریق  فراخوان هواداران خود و تشویق آنها به شورش وحمله به کنگره عملا شبه کودتایی را با هدف برهم زدن فرایند قانونی انتخاب جو بایدن سامان داد. حادثه کنگره همانند رویدادهایی بوده که در کشورهای غیر دموکراتیک رخ می هد.

 اکنون بنیان های دموکراسی آمریکایی دچار فروپاشی شده و حیثیت آمریکا در سطح جهانی از میان رفته است. این امر را می توان نماد دیگری از افول آمریکا دانست. این روند در دوره ترامپ به دلیل سیاست یکجانبه گرایانه وی تسریع شده و حادثه کنگره نیز به منزله آغازی بر عصر پسا آمریکا و فراموشی الگو و ارزشهای آمریکایی به ویژه در زمینه دموکراسی است. 

نویسنده :سید رضامیرطاهر 

23

بیشتر بخوانید:

زخمی شدن 60 مامور پلیس در جریان حمله هواداران ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا

آثار مخرب ناآرامی ها در آمریکا

جو بایدن رسما چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا شد

 آمریکا در گرداب آشوب‌های سیاسی