ایران پرس: روابط آمریکا و روسیه در دولت جدید آمریکا و در دوره زمامداری «جو بایدن» رو به وخامت رفته است.

دولت بایدن علاوه بر موضع گیری های ضد روسی اکنون کارزار تحریم گسترده ای را علیه مسکو آغاز کرده است.

وزارت بازرگانی آمریکا روز سه شنبه به بهانه گسترش تسلیحات شیمیایی و هسته‌ای، 14 شرکت مستقر در روسیه، آلمان و سوئیس را در فهرست محرومیت صادرات قرار داد.

این اقدام علاوه بر افزودن پنج نهاد دولتی روسیه به این فهرست در اوت 2020 به بهانه حمایت از برنامه‌های سلاح‌های شیمیایی و بیولوژیکی روسیه است. این لیست باعث محدود کردن صادرات، صادرات مجدد و انتقال اقلام تحت مقررات اداره صادرات به افراد حقیقی و حقوقی می‌شود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه در بیانیه ای اعلام کرد، هفت مقام ارشد روس را در ارتباط با پرونده مسمومیت ادعایی «آلکسی ناوالنی» سرکرده مخالفان دولت روسیه تحریم کرده است.

در اقدامی دیگر، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که صادرات تجهیزات دفاعی به روسیه از آمریکا ممنوع است. بنابر اعلام وزارت خارجه آمریکا «این تحریم‌ها تا 12 ماه آینده» برقرار خواهند بود.

تحریم های واشنگتن با تحریم های جدید اتحادیه اروپا علیه مقام‌های مختلف روسیه از جمله «دادستان کل، رئیس کمیته تحقیقات، رئیس بخش خدمات فدرال، و مدیر گارد ملی» مقارن شده است.

آمریکا و روسیه در آستانه تشدید جنگ سرد

اعلام این تحریم های گسترده به معنای تشدید جنگ سرد بین آمریکا و روسیه است. بدین ترتیب همان گونه که مقامات ارشد روسیه بارها بر آن تاکید کرده اند، نه تنها امیدی به بهبود روابط بین مسکو و واشنگتن در دوره بایدن نمی رود بلکه شواهد حاکی از تشدید تنش ها و وخامت روز افزون روابط دو کشور است.

به گفته «دیمیتری ترنین» استاد علوم سیاسی، طی چهار سال گذشته روسیه به هدف سیاست داخلی آمریکا تبدیل شده است. بنابراین در زمان بایدن، رویارویی ادامه و تعمیق هم خواهد یافت.

بایدن جبهه اختلافات آمریکا و روسیه را که در دوران ترامپ سرد و مبهم به نظر می رسید، گسترش می دهد و موضوعاتی مثل دموکراسی و حقوق بشر را علیه روسیه مطرح می کند.

مقامات دولت بایدن در اظهارات و موضع گیری های خود مدام روسیه را به عنوان دشمن خطاب کرده و خواهان مقابله با سیاست ها و اقدامات مسکو هستند. این مساله به ویژه با توجه به ادعای دموکراتهای آمریکا درباره دخالت ادعایی روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 که منجر به روی کارآمدن دولت ترامپ شد و نیز تکرار این ادعاها در جریان انتخابات ریاست جمهوری 2020 تشدید شده است.

از سوی دیگر به رغم توافق مسکو - واشنگتن درباره تمدید پنج ساله پیمان استارت جدید، اما دولت بایدن سوء ظن عمیقی درباره اهداف نظامی و تسلیحاتی روسیه از جمله در زمینه تسلیحات غیر متعارف (هسته ای، شیمیایی و بیولوژیک) داشته و در این راستا تحریم های شرکت های روسی و وابسته به روسیه به بهانه ممانعت از دسترسی روسیه به فناوری‌های حساس ایالات متحده صورت گرفته است.

وزارت بازرگانی آمریکا مدعی است که دستیابی مسکو به این فن آوری ها ممکن است به فعالیت‌های شیمیایی مخرب و سایر سلاح‌های کشتار جمعی هدایت شود. در مقابل روسیه تاکید کرده که آمریکا با خروج از قراردادها و توافقنامه های بین المللی در عرصه کنترل تسلیحات و عدم اشاعه، حق موعظه کشورهای دیگر را ندارد.

از سوی دیگر آمریکا همواره با مداخله در امور داخلی روسیه به ویژه ادعای حمایت از مخالفان و نیز بهانه های حقوق بشری به اعمال فشار علیه مسکو پرداخته است.

در این زمینه تازه ترین ابزار غرب از جمله آمریکا، بازداشت و محکومیت «آلکسی ناوالنی» است که به عرصه جدیدی برای گسترش کارزار ضد روسی غربی ها تبدیل شده است. بدین ترتیب با توجه به همگرایی دوباره اروپا و آمریکا، اقدامات آنها علیه روسیه  در دوره زمامداری جو بایدن تشدید خواهد شد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117

بیشتر بخوانید:

واشنگتن پست: دولت بایدن تحریم هایی را بر روسیه اعمال می کند