ایران پرس: اتحادیه اروپا و آمریکا روز جمعه 5 مارس توافق کردند تعرفه هایی را که روی میلیاردها دلار واردات کالاها در دعوای 16 ساله بر سر یارانه های هواپیمایی وضع کرده اند، تعلیق نمایند.

دو طرف در بیانیه مشترکی اعلام کردند که این تعلیق چهار ماهه مشمول همه تعرفه های آمریکا روی واردات اتحادیه اروپا به ارزش 7.5 میلیارد دلار و همه تعرفه های اتحادیه اروپا روی واردات کالاهای آمریکایی به ارزش چهار میلیارد دلار خواهد بود.

این تعرفه های واردات کالا نتیجه پرونده های طولانی پیگیری شده از طریق سازمان تجارت جهانی بر سر یارانه هایی بوده اند که شرکت های هواپیما سازی ایرباس و بویینگ دریافت کرده بودند. این توافق پس از تماس تلفنی میان «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا و «اورزولا فون دِر لاین» (Ursula von der Leyen) رئیس کمیسیون اروپا صورت گرفت.

«بایدن» بر حمایتش از اتحادیه اروپا و تعهدش برای ترمیم و احیای روابط میان اتحادیه اروپا و آمریکا تاکید کرد. «فون دِر لاین» نیز این توافق را خبر عالی برای شرکت ها و صنایع هر دو طرف و نشانه بسیار مثبتی از همکاری اقتصادی در سال های پیش رو خواند.

به نظر می رسد اقدام آمریکا در زمینه دستیابی به این توافق مهم با اتحادیه اروپا ناشی از شکست رویکرد تجاری دولت قبلی این کشور یعنی دولت ترامپ در قبال اروپا باشد. ضمن اینکه از قبل هم انتظار می رفت با روی کار آمدن «جو بایدن» و رویکرد جدیدش در زمینه تجدید روابط فراآتلانتیکی، وی تقابل تجاری با اروپا را کنار بگذارد.

به گفته «مریم شفیعی» کارشناس سیاسی، اروپا منتظر سه رویداد با حضور بایدن در کاخ سفید بود: اول بهبود مناسبات با واشینگتن، دوم احیای روابط فراآتلانتیک، و سوم بازگشت آمریکا به چندجانبه گرایی در جامعه جهانی. با موارد فوق اروپا منتظر کاهش تنش های سیاسی، جنگ های تعرفه ای و همکاری بیشتر در موضوعات مختلف با آمریکا است.  

اتحادیه اروپا تا قبل از دوره ترامپ روابط تجاری نزدیکی با آمریکا داشت و حتی در دوره ریاست جمهوری اوباما، چند دور مذاکره با واشنگتن برای انعقاد پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس برگزار شد. اما اتحادیه اروپا در دوره زمامداری ترامپ با شرایط متفاوتی مواجه شد. ترامپ نه فقط ادامه این مذاکرات را متوقف کرد، بلکه خواهان افزایش قابل توجه تعرفه کالاهای صادراتی اروپا به آمریکا شد. ترامپ از همان ابتدای ریاست جمهوری اش، اتحادیه اروپا را مسبب تضعیف اقتصاد آمریکا معرفی کرد. وی همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده بود موانعی بر سر راه آن ایجاد می کند. درحالی که اروپایی ها بر این موضوع پافشاری می کردند که جنگ تجاری موجب کاهش و از میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده و نا اطمینانی های جدیدی را ایجاد می کند.

تقابل و درواقع جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا از سال 2018 با افزایش تعرفه کالاهای صادراتی به آمریکا توسط دولت ترامپ آغاز شد.

اوایل تابستان 2018 دولت ترامپ بر فولاد وارداتی از اروپا، کانادا و مکزیک 25 درصد و بر آلومینیوم وارداتی از آن کشورها 10 درصد تعرفه گمرکی وضع کرد که البته واکنش متقابل اروپا با وضع تعرفه های جدید بر کالاهای وارداتی از امریکا را به دنبال داشت.

پس از یک دوره آتش بس تجاری به دنبال سفر «ژان کلود یونکر» (Jean-Claude Juncker) رئیس وقت کمیسیون اروپا به واشنگتن و مذاکرات وی با دونالد ترامپ، به دلیل اصرار واشنگتن برای افزایش قابل توجه تعرفه کالاها و محصولات وارداتی از اروپا به آمریکا، این جنگ تجاری بار دیگر اوج گرفت.

اکنون به نظر می رسد با توافق دو جانبه اخیر، دوره احیای روابط فراآتلانتیکی از جمله در زمینه تجاری و اقتصادی با پایان دادن به تقابل تجاری که میراث ترامپ بود آغاز شده است. با این حال، تردید های جدی در مورد ادامه روند آشتی تجاری میان دوسوی اقیانوس اطلس وجود دارد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

118

بیشتر بخوانید: 

توافق آمریکا و اتحادیه اروپا برای تعلیق تعرفه‌ها