ایران پرس: در ادامه تنش های ترکیه و آمریکا بر سر خریدهای نظامی و دفاعی ترکیه، ایالات متحده، صنایع دفاعی ترکیه و چهار مقام بلندپایه این حوزه از جمله «اسماعیل دمیر» را تحریم کرد.

وزارت خارجه آمریکا علت وضع این تحریم‌ ها را ارتباط این مقامات ترکیه با بخش دفاعی و اطلاعاتی روسیه اعلام کرد ومدعی شد که صنایع دفاعی ترکیه با شخصی که از طرف یا به نمایندگی از بخش های دفاعی یا اطلاعاتی دولت فدراسیون روسیه فعالیت می‌کرده، یک معامله چشمگیر انجام داده است.

تحریم های کنونی آمریکا در حالی است که واشنگتن چندی پیش، صنایع دفاعی ترکیه و دمیر را به دلیل اقدام آنکارا برای خرید  سامانه دفاع موشکی اس – 400  به لیست تحریم‌های خود افزوده بود.

واشنگتن مدعی شده بود آنکارا به دلیل همکاری آگاهانه با شرکت تسلیحاتی روسی «روسبرون‌ اکسپورت»(1) و خرید این سامانه تحت تحریم‌های قانون موسوم به «کاتسا» قرار گرفته است.

موضوع خرید و استفاده از پدافند موشکی اس -400 روسیه  نیز همچنان دغدغه اصلی واشنگتن در روابط با ترکیه است به طوری که چند هفته قبل، «دیوید ساترفیلد»(2) سفیر آمریکا در آنکارا با هشدار درباره عواقب جدی که فعال‌سازی سامانه پدافند موشکی روسی برای آنکارا دارد، گفت: تنها راه حل بحران این کشور با واشنگتن، کنار گذاشتن این سامانه است.

در واقع آمریکا مدعی است که این سامانه دیوار دفاعی ناتو را تضعیف می کند و برای منصرف کردن آنکارا از ادامه استفاده از اس-400 روسی به تهدید و تحریم متوسل شده است.

اگرچه مخالفت واشنگتن با برخورداری ترکیه از سامانه دفاع موشکی روسیه امر جدیدی نیست و از دوره ترامپ آغاز شد  اما مقامات ترکیه امیدوار بودند با روی کار آمدن جوبایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا از میزان تنش ها میان واشنگتن و آنکارا کاسته شود.

«میخائیل اولیانوف» (3) نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین گفت:  سیاست تحریم در دولت‌های مختلف واشنگتن فارغ از دموکرات یا جمهوریخواه بودن آنها ادامه دارد.

اعمال سیاست های تحریمی و فشار از ابزارهای آمریکا برای وادار ساختن کشورها برای تبعیت از سیاست های همراستا با خواست واشنگتن محسوب می شود.

از این رو آمریکا بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود  که در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم ها علیه دیگر کشورها دارد از این رو حتی زمانی که متحدان واشنگتن نیز برخلاف خواست آمریکا عمل کنند مشمول تحریم و اقدامات تنبیهی واشنگتن می شوند. چنانکه اکنون ترکیه نیز مشمول این سیاست آمریکا شده است اما آنچه در این زمینه اهمیت دارد شکست سیاست های تحریمی آمریکا در بسیاری از مواقع است .

««فرید ذکریا»  در این زمینه می گوید: توسل یکجانبه آمریکا به تحریم  موجب فرسایش قدرت این کشور و به عبارتی «خود تخریبی» است.»

در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان به بهانه های مختلف از عدم رعایت حقوق بشر تا  خرید برخلاف خواست آمریکا مورد تحریم واشنگتن قرار دارند کشورهای دیگر نیز به محض کوچکترین نافرمانی مورد اقدامات تنبیهی آمریکا از جمله تحریم قرار می گیرند چنانکه اکنون ترکیه به دلیل خرید از روسیه و داشتن روابط با این کشور که مورد خواست آمریکا نیست مورد تحریم قرار گرفته است.

«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در این زمینه می گوید: داستانی بی‌پایان. آمریکا حتی متحدان خودش را نیز تحریم کرده و از آنها باج می‌گیرد.

به رغم فشارهای آمریکا، مقامات ترکیه بر ادامه روابط خود با روسیه تاکید کرده و اعلام کرده اند که در مقابل زورگویی های آمریکا تسلیم نمی شوند.

"مراد بایباتور" (4)، سخنگوی کمیته دفاعی پارلمان ترکیه گفت: ترکیه تصمیمات خود را می گیرد و ما در این زمینه نه از آمریکا و نه از شخص دیگری اجازه نگرفتیم.

اگرچه سیاست های یکجانبه گرایانه و قلدرمابانه واشنگتن در برابر متحدانش نیز همچنان ادامه دارد اما به نظر می رسد  این سیاست ها حتی در قبال متحدان آمریکا نیز محکوم به شکست است؛ زیرا جهان کنونی دیگر چنین زورگویی ها و باج خواهی ها را نمی پذیرد.

1-Rosoboronexport

2-David  Satterfield

3-Mikhail Ulyanov

4-Murad Bey Batur

آتوسا دینیاریان