ایران پرس: جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه 31 مه به همراه معاون خود کامالا هریس در مراسم روز یادبود(1) در گورستان ملی آرلینگتون (2)در ایالت ویرجینیا حاضر شد. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم در این مراسم حضور داشت.

در این مراسم بایدن گفت: همه کسانی که ما امروز یادشان را گرامی می‌داریم، جان خود را برای کشور فدا کردند ولی همیشه در قلب ما جاودانه خواهند ماند.روز یادبود در آمریکا هر ساله در آخرین دوشنبه ماه مه برگزار می‌شود و تعطیلی رسمی است. این روز یادآور آن دسته از نیروهای نظامی آمریکایی است که در جنگ کشته شده اند.

پس از جنگ جهانی دوم و پیدایش نظام دو قطبی در جهان در دوره جنگ سرد، آمریکا جنگ های زیادی را به بهانه جلوگیری از نفوذ کمونیسم  به راه انداخته و نیز در کشورها و مناطق مختلفی به مداخله جویی پرداخت  که از مهم ترین آنها جنگ کره در دهه 1950 و جنگ ویتنام در دهه 1960 و 1970 میلادی بود. جنگ ویتنام به عنوان نقطه عطفی در مسیر مداخله جویی آمریکا در جنوب شرقی آسیا در راستای جلوگیری از روی کارآمدن رژیم های کمونیست در این منطقه محسوب می شود و پرتلفات ترین درگیری نظامی واشنگتن پس از جنگ جهانی دوم بود.

طبق آمارها حدود 50 هزار نظامی آمریکایی در این جنگ کشته شدند. در سال 1973 آمریکا بدون اینکه دستاوردی از این جنگ به دست آورد  از ویتنام جنوبی خارج شد. بدین ترتیب هزاران جوان آمریکایی در واقع برای هیچ کشته شدند.

پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 و در دوره پسا جنگ سرد نیز آمریکا ابتدا داعیه دار نظم نوین جهانی شده و پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 به بهانه مبارزه جهانی با تروریسم، در دوره زمامداری جورج دبلیو بوش به جنگ افروزی های جدیدی پرداخت.

آمریکا ابتدا به بهانه مقابله با القاعده به عنوان متهم حادثه 11 سپتامبر و سرنگون کردن حکومت طالبان در افغانستان که آن را متهم به همدستی با القاعده کرده بود به این کشور حمله و رژیم طالبان را سرنگون کرد. جنگ افغانستان برای آمریکا دو تریلیون و 400 میلیارد دلار هزینه در برداشت.

هم چنین از زمان حمله آمریکا به افغانستان که 20 سال از آن می گذرد، بیش از  2400 نفراز نظامیان آمریکایی در این کشور کشته و هزاران تن دیگر زخمی شدند. در مرحله بعد آمریکا بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل در مارس 2003 به عراق حمله کرد.

در مدت اشغال عراق تا زمانی که باراک اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا دستور خروج نظامیان آمریکایی را از این کشور صادر کرد حدود 5 هزار نظامی آمریکایی کشته و هزاران نفر دچارمجروحیت جدی شدند. بعدها دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا ادعا کرد که جنگهای آمریکا در غرب آسیا حدود 7 تریلیون دلار هزینه مالی برای آمریکا در برداشته است.

بدین ترتیب آمریکا رویکرد جنگ افروزی و میلیتاریسم بی پایان را اتخاذ کرده و در این مسیر موجب مرگ هزاران نظامی آمریکایی شده است. این جنگها و توسعه روزافزون نظامی آمریکا به همراه افزایش مستمر بودجه نظامی این کشور با انتقادات شدیدی مواجه شده است. 

برنی سندرز (3)سناتور مستقل می گوید: در زمانی که بودجه نظامی آمریکا بیشتر از بودجه مجموع دوازده کشور دیگر است، وقت آن است که نگاه جدی به هزینه‌های سنگین، هدر رفت و کلاهبرداری‌های مالی که همین الان در وزارت دفاع آمریکا وجود دارد بیندازیم.

آمریکا اکنون درگیر بحران ناشی از همه گیری ویروس کرونا و تبعات اقتصادی ناشی از آن مانند کاهش رشد اقتصادی، افزایش شمار بیکاران، افزایش شدید فقر و گرسنگی و انواع نابسامانی های اجتماعی است. در عین حال گزارش های متعدد نیز نشانگر وضعیت وخیم زیرساخت های این کشور و نیاز شدید به بازسازی آنها است.

با این حال واشنگتن همواره در راستای میلیتاریسم افسار گسیخته و منافع مجتمع های نظامی–صنعتی که دارای لابی های قدرتمندی در کنگره آمریکا هستند،برافزایش بودجه نظامی و گسترش روز افزون جنگ افروزی در جهان تاکید می کند که البته بهای آن را  نظامیان آمریکایی با  از دست دادن جان خود پرداخت می کنند.

1- Memorial Day

2- Arlington

3- Bernie Sanders

سیدرضا میرطاهر