ایران پرس : بیش از 30 کشور جهان از جمله روسیه، ایران، ونزوئلا، کره شمالی، بلاروس، چین و سوریه در جریان برگزاری چهل وهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که به صورت مجازی برگزاری شد، با انتشار بیانیه‌ ای مشترک، نگرانی عمیق خود را نسبت به نقض حقوق بشر در مراکز نگهداری از پناهجویان در آمریکا ابراز داشته و خواستار اقدامات فوری در راستای حل این مشکل شدند.

بیش از 30 کشور جهان در  چهل وهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تأکید کردند آمریکا باید به‌ جای استفاده ابزاری از حقوق بشر جهت مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، بر روی حل مسائل حقوق بشری خود تمرکز کند.

این نشست با حضور سفرای دائم کشورهای عضو سازمان ملل متحد، سازمان‌ های مردم نهاد و کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد برگزار شد.

«چن شو» نماینده دائم چین در مقر سازمان ملل متحد در ژنو در این نشست تأکید کرد ایمنی، شأن و منزلت، حقوق بشر و آزادی‌های اساسی پناهجویان باید با اقداماتی قاطع، مورد محافظت قرار گیرد. نمایندگان روسیه، کره شمالی، بلاروس، ایران، سوریه و نیکاراگوئه نیز از آمریکا خواستند تا به بازداشت خودسرانه مهاجران و جدا کردن اجباری کودکان پناهجو از والدینشان خاتمه دهد.

سیاست سختگیرانه آمریکا در قبال پناهجویان

آمریکا که سال هاست داعیه حمایت از حقوق بشر را دارد ، اکنون به عنوان یکی از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در جهان شناخته می شود. از جمله موارد مهم نقض حقوق بشر مساله برخورد غیرانسانی با پناهجویانی است که از طریق مرزهای جنوبی این کشور قصد ورود به آمریکا را دارند. مقام‌های وزارت امنیت داخلی آمریکا اعلام کردند از اکتبر سال گذشته تاکنون بیش از یک میلیون مهاجر بعد از عبور غیرقانونی از مرز آمریکا و مکزیک دستگیر شده‌اند.

دونالد ترامپ رئیس‌ جمهور سابق آمریکا مخالف سرسخت ورود مهاجران به کشورش بود و طرح ساخت دیوار مرزی در جنوب آمریکا را در سال 2017 اجرایی کرد تا مانع از ورود مهاجران مکزیکی و دیگر کشور‌های آمریکای لاتین شود.

ترامپ با در پیش گرفتن سیاست "تحمل صفر" در سال 2018 دستور جداسازی کودکان مهاجران غیرقانونی از والدینشان را صادر کرد و با این اقدام خود نشان داد که نه فقط در عرصه سیاست داخلی و خارجی فردی خود محور و خودکامه است، بلکه در زمینه انسانی و اخلاقی نیز دچار ضعف بسیار است و اساسا به معیارهای اخلاقی و حقوق بشری باور ندارد.

رئیس‌ جمهور سابق آمریکا در حالی به بهانه اجرای قانون، تصمیم به جدا سازی فرزندان مهاجران غیرقانونی از والدین آنها کرد که دولت اوباما با توجه به تبعات این مساله و ترس از بدنامی و ایجاد انزجار هر چه بیشتر از این کشور در سطح بین المللی اساسا به دنبال اجرای آن نرفته بود. با این حال پس ازمدتی از اجرای این سیاست، با توجه به اعتراضات شدید داخلی و خارجی ناچار به تعدیل آن شد.

ترامپ اعلام کرد که از این پس به جای جدا کردن کودکان از والدینی که غیرقانونی وارد خاک آمریکا شده‌ اند، واحدهای خانوار با هم بازداشت خواهند شد. در برهه اجرای سیاست جدا سازی، چند هزار نفر از کودکان از والدین شان جدا شدند که هنوز هم شمار زیادی از آنها به والدین خود ملحق نشده اند.

جو بایدن رئیس‌ جمهور آمریکا در دوران تبلیغات انتخاباتی وعده داد سیاست‌های سخت‌گیرانه ترامپ در زمینه مهاجرت را کنار خواهد گذاشت. به رغم برخی تغییرات در این زمینه اما هم چنان برخودهای غیر انسانی با مهاجران لاتین که قصد ورود از مرزهای جنوبی آمریکا را دارند ادامه دارد.

این در حالی است که وزارت امنیت داخلی آمریکا اعلام کرده، تلاش ادعایی دولت جدید این کشور برای الحاق مجدد اعضای خانواده‌های مهاجر که دولت قبلی آن‌ها را از هم جدا کرده بود به کندی پیش می‌رود و تنها هفت کودک توسط کارگروه ویژه بایدن که در ماه فوریه راه‌ اندازی شد، به والدین خود بازگردانده شده‌اند.

بایدن، ضمن امتناع از بحرانی دانستن وضعیت پناهجویان در مرزهای جنوبی آمریکا مدعی شد که دولت او به شدت در تلاش است که کودکان پناهجو را به والدینشان برگردانند، اما نهایتا دراین زمینه ابراز یاس کرده است.

اکنون ترامپ مدعی است که بایدن دستاوردهایش درکنترل ورود پناهجویان به آمریکا را نابود کرده است. ترامپ در بیانیه‌ ای انتقادی مدعی شد: "دولت بایدن از من تحت کنترل‌ترین و امن‌ترین مرز در تاریخ آمریکا را به ارث برد و تنها در طول چند هفته آن را به بدترین بحران مرزی در تاریخ این کشور تبدیل کرد." 

این در حالی است که بیانیه بیش از 30 کشور جهان در محکوم کردن رفتار غیرانسانی آمریکا با مهاجران و درخواست برای اصلاح این وضعیت نشان می دهد، دولت بایدن نیز هم چنان بدرفتاری با پناهجویان و زیر پا گذاشتن معیارهای انسانی در باره آنها را تداوم بخشیده است./

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

115

بیشتر بخوانید:

سازمان ملل: ایران، کشوری الگو در میزبانی از پناهجویان است

حامیان حقوق بشر: آمریکا برای پناهجویان امن نیست