ایران پرس: کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد، «جو بایدن» رئیس‌ جمهور آمریکا در تماس تلفنی با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه با هشدار درباره حملات باج‌افزاری تاکید کرد: اقدامات لازم را برای «دفاع از مردم» در برابر این حملات باج‌افزاری انجام خواهد داد.

بایدن به پوتین گفت: "حتی اگر عاملان حمله بنا به دستور دولت روسیه عمل نمی‌کنند باز هم مسکو در این زمینه مسئولیت دارد."

در این بیانیه آمده است: "رئیس‌جمهور بایدن، برضرورت اقدام روسیه جهت اقدام برای جلوگیری از فعالیت گروه‌های باج‌افزاری در آن کشورتأکید و خاطرنشان کرد متعهد به تداوم همکاری‌ها در خصوص تهدیدهای گسترده‌تر ناشی از حملات باج‌افزاری است."

به نظر می رسد، در کنار دیگر اختلافات مساله حملات سایبری به ویژه باج افزاری علیه آمریکا که واشنگتن، روسیه را به دخالت در این زمینه متهم می کند به یکی از مهمترین موارد شکاف و تنش بین دو کشور تبدیل شده است.

کما اینکه در اجلاس سران آمریکا و روسیه در ژنو، بایدن به پوتین در مورد عواقب فعالیت هکر‌های سایبری هشدار داده و از مسکو خواسته بود با فعالیت هکر‌های روسی مقابله کند.

بایدن اخیرا بار دیگر در این زمینه تاکید کرد که اگر این حملات با اطلاع و به دستور روسیه انجام شده باشد واشنگتن به آن پاسخ خواهد داد.

اوج گیری دوباره حملات سایبری علیه شمار زیادی از شرکت ها و نهادهای آمریکایی

در عین حال هشدار شدید بایدن به پوتین با توجه به اوج گیری دوباره حملات سایبری علیه شمار زیادی از شرکت ها و نهادهای آمریکایی صورت گرفته است.

در هفته های اخیر حملات سایبری هکر‌ها به بیش از 200 شرکت آمریکایی خبرساز شده است. شرکت امنیت سایبری «هانترِ لَبز» HUNTER LABS INC، روز سوم ژوئیه خبر داد: نزدیک به 200 شرکت آمریکایی مورد حمله «عظیم» باج افزاری قرار گرفته‌اند.

این حمله سایبری ابتدا شرکت فناوری «کاسیا» Kaseya مستقر در فلوریدا را هدف قرار داد و بعد از طریق شبکه‌هایی که از نرم‌افزارهای این شرکت استفاده می‌کنند، منتشر شد.

برخی شرکت‌های امنیتی آمریکا می‌گویند ردپای باج افزار «رویل» REvil یک گروه باج افزاری روسی در این حادثه دیده می‌شود.

«جان هاموند» متخصص امنیت سایبری با اشاره به حملات سایبری به شرکت‌های آمریکایی گفت: "این یک حمله بزرگ و ویرانگر به شرکت‌ها و مراکز اطلاعاتی آمریکا محسوب می‌شود."

مسئله حملات سایبری در آمریکا بعد از حملات باج‌افزاری گسترده به یک شرکت خط لوله نفتی و یک عرضه‌کننده عمده گوشت داغ شد.

رسانه‌های آمریکا ماه پیش گزارش دادند حمله سایبری گسترده به زیرساخت‌های شرکت «جی‌بی‌اِس» یک شرکت تولید و توزیع گوشت قرمز موجب اختلال گسترده در فعالیت این شرکت در استرالیا، کانادا، آمریکا و برزیل شده است.

پیش از این نیز، شرکت خط لوله «کلونیال» آمریکا مورد حمله سایبری قرار گرفت و موجب فلج شدن سیستم انتقال سوخت به ایالات شرقی این کشور شد.

کاخ سفید روسیه را مسبب تمامی این حملات دانسته است. وزارت دادگستری آمریکا هشدار داد حملات سایبری، شرکت‌های این کشور و مشتری‌هایشان را تهدید می‌کند و لازم است این شرکت‌ها امنیت سایبری خود را تقویت کنند.

آمریکا ظرف چند ماه اخیر و بعد از قرار گرفتن در معرض حملات سنگین سایبری، انگشت اتهام را به سوی روسیه نشانه رفته اما مسکو بارها این اتهام را رد کرده است.

سفارت روسیه در واشنگتن  نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد، امیدوار است آمریکایی‌ها از طرح ادعاهای بی‌اساس دست برداشته و در عوض بر روی همکاری با روسیه برای مبارزه با جرائم سایبری تمرکز کنند.

اذعان مقامات ارشد دولت بایدن و کاخ سفید به آسیب پذیری آمریکا در مقابل حملات سایبری و هشدارهای مداوم به روسیه در این زمینه در حالی صورت گرفته که آمریکا خود مسئول بسیاری از حملات سایبری در جهان است.

آمریکایی ها هر گاه خود اقدام به حمله سایبری علیه دیگر کشورها کنند که نمونه بارز آن حمله سایبری به تاسیسات هسته ای ایران با بدافزار «استاکس نت» Stuxnet بود، آن را موجه و مشروع قلمداد می کنند، در حالی که اقدام مشابه از سوی دیگر کشورهای رقیب یا خصم را برنمی تابند.

در حالی که حملات سایبری به مثابه تیغی دو لبه محسوب می شود که توسط دیگران نیز می تواند به نحو موثری علیه آمریکا مورد استفاده قرار گیرد. در عین حال حملات سایبری و به ویژه حملات باج افزاری بی سابقه به آمریکا، ادعای آن را به عنوان قویترین قدرت سایبری جهان زیر سئوال برده و نشان داده که دشمنان واشنگتن می توانند ضربات بزرگی به آن وارد کنند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117