در این راستا، دیروز (سه شنبه) رسانهها از پیدا شدن گور جمعی بیش از 160 کودک در استان «بریتیش کلمبیا» خبر دادند. با کشف این گورها، آمار کودکان بومی کشته شده در کانادا به بیش از هزار تن رسید.
طی هفته های گذشته کشف گورهای جمعی کودکان در کانادا، این کشور را در مظان اتهام قرار داده است، این کودکان که از بومیان کانادا هستند طی سال های 1890 تا 1970 از والدین خود جدا شده و به مدارس شبانه روزی تحت مدیریت کلیسای کاتولیک سپرده شده اند.
هدف اصلی از اجرای این طرح دور کردن این کودکان از جوامع بومی کانادا، جلوگیری از ترویج زبان و سنتهای مادریشان و تربیت آنها به شیوهای تحمیلی بود. از این رو بسیاری از این کودکان در این فرایند بر اثر خودکشی، آتش سوزی، فشارهای ناشی از کارهای طولانی و سخت و طاقت فرسا، تجاوز، یخ زدگی و در حین تلاش برای فرار از مدرسه جان خود را از دست داده اند.
«جورج مانوئل» یکی از افرادی که در دهه 1920 میلادی در این مدارس بود، گفت: "تمامی دانش آموزان بومی از گرسنگی رنج می بردند. مدارس هم در زمستان ها، سرد و جایی غیر بهداشتی بود."
همچنین در اسناد دیگر آمده که دانش آموزان در معرض سرخک، آنفلوآنزا، سل و سایر امراض واگیردار بودند و بسیاری هم میمردند.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در این خصوص گزارش داد: "کشف این گورها، یافته های تلخ از تاریکترین فصل تاریخ کانادا و یکی از وقایعی است که یکی از رهبران بومی کانادا آن را یک «فقدان غیرقابل تصور» توصیف کرده است."
طی یکماه گذشته بارها رسانه های کانادایی خبر کشف گورهای جمعی کودکان بومی این کشور را اعلام کرده اند، این موضوع سبب تنش و اختلاف نظر میان دولت و کلیسا شده است.
عملکرد دولت کانادا و اتخاد مواضع بشردوستانه، شعارهای پایندی به آزادی و نه به تبعیض از سوی این دولت به ویژه طی سال های اخیر سبب شده تا اکنون دولت کانادا بیش از پیش تحت فشار قرار بگیرد به طوری که «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا این مساله را یادآوری دردناک یک فصل تاریک و شرم آور از تاریخ کانادا و رسوایی بزرگ خواند اما بابت این تجاوز عذرخواهی نکرد.
ترودو که زیر فشار انتقاد افکار عمومی کانادا و جهان قرار دارد تلاش کرد تا کلیسا را مسئول این فاجعه دانسته و خواستار عذرخواهی پاپ در این باره شد. این در حالی است که پاپ فرانسیس در واکنش به کشف گور جمعی در یک مدرسه سابق کلیسای کاتولیک در کانادا، خواستار همکاری مقامهای سیاسی و مذهبی این کشور برای روشن شدن این موضوع شد.
وی با مردم کانادا و بومیان این کشور ابراز همدردی کرد، اما درباره نقش کلیسا در مورد این مدرسه، عذرخواهی نکرد.
کشف پیاپی گورهای جمعی در کانادا، رسوایی بزرگ برای دولت کانادا
کشف پیاپی گورهای جمعی در کانادا به رسوایی بزرگی برای دولت کانادا و جهان غرب تبدیل شده است. در واقع کشف این گورها بیش از پیش نشان دهنده رفتارهای تبعیض آمیز و دور از شعارهای برابری در این کشورها است.
در واقع مقامات کانادا که نتوانسته اند ابعاد چنین جنایاتی را پنهان کنند اکنون نیز تلاش می کنند از زیر بار مسولیت درباره آن شانه خالی کننند.
«سا هیل تات» بازمانده 72 ساله مدرسه شبانه روزی شهر «کملوپس» در این باره گفت: "هیچکسی تاکنون برای رنجی که در تمامی دوران حضور در مدرسه شبانه روزی متحمل شده، پاسخگو و مسئول شناخته نشده است؛ گناهکاران به نوعی از زیر بار محاکمه فرار کرده اند."
بازی حقوق بشری بین دولت و کلیسا در حالی ادامه دارد که آشکار شدن ابعاد این جنایت آه از نهاد بسیاری از آزادگان جهان برآورده است. به نظر می رسد هیچکدام نمی خواهند مسئولیت چنین کشتاری را بپذیرند در حالی که سیاست های تبعیض همچنان در کانادا و بسیاری از کشورهای غربی ادامه دارد نمونه آن را می توان در برخورد با مهاجران و رنگین پوستان دید.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
کشف گور جمعی کودکان بومی، باز هم در کانادا