ایران پرس: آمریکایی‌ها در اقدامی جدید علیه چین، با مقامات تایوانی درباره حضور معنادار آن در سازمان ملل متحد گفت‌وگو کردند.

وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: مقامات تایوانی و آمریکایی در نشستی مجازی، «گفت‌ و گویی با تمرکز بر حمایت از توان تایوان در مشارکت معنادار در سازمان ملل» برگزار کردند.

در این بیانیه آمده است: "طرف آمریکایی بر تعهد ایالات متحده به حضور معنادار تایوان در سازمان جهانی بهداشت و چارچوب کنوانسیون تغییرات اقلیمی تأکید کرده و برجسته ساختن توان تایوان در مشارکت در طیف گسترده‌ای از مسائل را به بحث گذاشتند."

به نظر می رسد، اقدام جدید واشنگتن در زمینه حمایت از حضور معنا دار تایوان در سازمان ملل گامی در راستای افزایش فشارها علیه چین و نیز به مثابه نشانه ای از تغییر رویکرد سنتی آمریکا درباره سیاست «چین واحد» است.

آمریکا در چارچوب دیپلماسی پینگ پونگ و با ابتکار «هنری کیسینجر» وزیر خارجه وقت، با سفر «ریچارد نیکسون» رئیس جمهور وقت آمریکا به پکن در سال 1972 مراودات سیاسی با جمهوری خلق چین را آغاز کرد.

ایالات متحده در 1 ژانویه 1979 در چارچوب سیاست «چین واحد»، جمهوری خلق چین را به رسمیت شناخت و با جمهوری چین یا همان حکومت مستقر در تایوان رابطه دیپلماتیک خود را قطع و اعلام کرد: "دولت جمهوری خلق چین تنها دولت واحد چین است، اما با این وجود دولت ایالات متحده تسلیم خواسته چین مبنی بر به رسمیت شناختن حاکمیت چین بر تایوان نشد."

آخرین باری که تایوان در سازمان ملل حضور یافت، 25 اکتبر 1971 بود که از کرسی چین استفاده کرد و به سود جمهوری خلق چین رأی داد. بدین ترتیب کرسی دائم شورای امنیت سازمان ملل که تا آن زمان در اختیار تایوان بود، به چین واگذار شد. هیچ‌ یک از کشورهای عضو سازمان ملل متحد نیز تایوان را به‌ عنوان یک کشور به رسمیت نشناخته‌ اند.

حمایت همه جانبه آمریکا از تایوان، اهرم فشار واشنگتن علیه پکن

با این حال از زمان بالا گرفتن اختلافات میان آمریکا و چین در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» حمایت همه جانبه سیاسی، اقتصادی و نظامی از تایوان به اهرم فشار واشنگتن علیه پکن تبدیل شده‌ است. در این راستا ضمن فروش گسترده تسلیحاتی، رئیس حکومت جزیره تایوان در دوره ترامپ به آمریکا سفر کرد. این روند در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» نیز تداوم یافته است.

بایدن روز پنج شنبه به صراحت اعلام کرد که ارتش آمریکا از تایوان دفاع خواهد کرد و متعهد به دفاع از این جزیره است که چین آن را متعلق به خود می داند.

این موضع گیری که برخی کارشناسان از آن به گاف جدید بایدن تعبیر کرده اند واکنش تند پکن را به دنبال داشته است. مقامات پکن معتقدند تایوان در آینده نزدیک دوباره به سرزمین مادری برمی‌گردد.

«ژانگ جون» نماینده چین در سازمان ملل متحد با در خواست از آمریکا برای خودداری از کشاندن تایوان به ورطه جنگ گفت: "ایالات متحده باید چنین اقداماتی را متوقف کند. قطعاً کشاندن تایوان به جنگ، به نفع هیچکس نیست."

«بانی گلسر» کارشناس سیاسی نیز می گوید: "با وجود مشکلات بسیار میان چین و آمریکا، مسئله تایوان یکی از اصلی‌ترین مسائل قلمداد می‌شود. این واقعاً تنها موضوعی است که ممکن است این دو کشور را به جنگ با یکدیگر سوق دهد."

به رغم این هشدارها اما اقدام جدید دولت بایدن در زمینه ایجاد زمینه برای حضور به اصطلاح معنا دار تایوان در سازمان ملل آشکارا به معنای به چالش کشیدن چین است. با توجه به حساسیت زیاد مقامات پکن در باره هر اقدامی که به مفهوم به رسمیت شناختن تایوان ازسوی آمریکا یا زمینه چینی در ابن باره باشد، انتظار می رود که این اقدام واشنگتن منجر به تشدید تنش ها و شکاف هر چه بیشتر بین آمریکا و چین خواهد شد.

به ویژه اینکه واشنگتن کارزاری سیاسی، اقتصادی و نظامی را علیه چین به راه انداخته و با ائتلاف سازی در منطقه ایندو - پاسیفیک، قصد مهار چین را دارد.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

حمایت آمریکا از تایوان، توصیه چین به «جو بایدن»