ایران پرس: دیدبان حقوق بشر در گزارش جهانی این سازمان حقوق بشری در آغاز سال 2022، از روند حمایت دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از حقوق بشر انتقاد کرده و آن را نگران کننده خواند.

در بیانیه ای که دیدبان حقوق بشر در وب سایت خود منتشر کرده است، تاکید شده که دولت بایدن به رغم اظهارات درباره فعالیت در این زمینه، پیشرفت اندکی در پیشبرد برابری نژادی و جنسیتی در ایالات متحده داشته است.

به رغم ادعاهای دولت بایدن در زمینه حقوق بشر و حمایت از آن، باید دید که آیا واشنگتن حاضر است تا موارد متعدد نقض حقوق بشر در داخل آمریکا را برسمیت شناخته و اقدامی در راستای رفع آنها صورت دهد؟ پاسخ این سئوال منفی است.

به رغم برخی اظهارات ظاهری اما دولت بایدن گام های مشخصی برای رفع نابرابری های نژادی در آمریکا صورت نداده است.

«نیکول آستین هیلری» مدیر اجرایی برنامه دیدبان حقوق بشر در آمریکا می گوید: "سیاه‌پوستان در آمریکا هنوز از نابرابری‌های اقتصادی قابل توجه ناشی از نژادپرستی سیستماتیک رنج می‌برند که بر نسل‌ها تأثیر می‌گذارد و سیاست‌های مرزی حق پناهندگی را از بین برده است در حالی که مقامات مرزی آمریکا مهاجران را در معرض رفتار خشونت‌ و توهین‌آمیز قرار می‌دهند."

نهادهای حقوق بشری مانند شورای حقوق بشر سازمان ملل تاکنون در گزارش هایی به موارد متعدد نقض حقوق بشر درآمریکا مانند نژاد پرستی گسترده، نقض حقوق زندانیان، نقض حقوق بومیان آمریکا، نقض حقوق زنان، برخوردهای غیر انسانی با مهاجران غیر قانونی و پناهجویان و دیگر موارد اشاره کرده و خواهان رفع آنها شده اند.

نژادپرستی، از مهمترین مظاهر نقض حقوق بشر در آمریکا

به ویژه انتقاد شورای حقوق بشر سازمان ملل متوجه وضعیت ناهنجار و ضد انسانی سیاهان و نژاد پرستی نظامند در آمریکا و درخواست برای تغییر این وضعیت بوده است؛ آنهم در کشوری که داعیه پیشتازی در زمینه حقوق بشر در جهان را دارد. با این حال دولت آمریکا همواره با خواسته های شورای حقوق بشر با بی اعتنایی برخورد کرده است.

در واقع یکی از مهمترین مظاهر نقض حقوق بشر در آمریکا که صدها سال است در این کشور مدعی صیانت از حقوق و آزادی های انسانی جریان دارد، نژاد پرستی و برخوردهای تبعیض آمیز با سیاه پوستان و اعمال خشونت علیه آنها است.

در گزارش دیدبان حقوق بشر تاکید شده که زندانی شدن سیاه‌پوستان و نژاد پرستی سیستماتیک که از جمله شاخص های نقض حقوق بشری در ایالات متحده است همچنان ادامه دارد.

آمار کشته شدن سیاه‌پوستان توسط پلیس سه برابر سفیدپوستان است و با وجود این‌که سیاه پوستان آفریقایی تبار 12.4 درصد از جمعیت ایالات متحده را تشکیل می دهند، اما 42 درصد از کل اعدام شدگان این کشور سیاه پوست هستند. در واقع  تبعیض نژادی، آموزشی، شغلی، اجتماعی ونیز اعمال خشونت علیه سیاه پوستان، به رویه ای عادی تبدیل شده است.

در سال های اخیر با توجه به افزایش قابل توجه حضور لاتین تبارها در جامعه آمریکا، تبعیض نژادی واعمال خشونت های نژادی شامل حال آنان نیز شده است. با بروز همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 اقلیت های نژادی و قومی بیش از پیش صدمه دیده اند.

درگزارش دیدبان حقوق بشر در این زمینه تصریح شده که جوامع سیاه‌پوست، لاتین و بومیان آمریکا به طور نامتناسبی توسط همه گیری کرونا آسیب دیده‌اند و این مساله نابرابری‌های نژادی موجود در آمریکا در حوزه های مراقبت‌های بهداشتی، مسکن، دسترسی به آب سالم، اشتغال، آموزش و انباشت ثروت را عمیق‌تر کرده است.

ضمن اینکه، شکاف ثروت بین سیاه پوستان و سفیدپوستان همچنان ادامه دارد و نابرابری اقتصادی در بزرگترین کشور سرمایه داری جهان هم چنان بالا است. 

«برنی سندرز» سناتور مستقل آمریکایی با انتقاد شدید از شکاف طبقاتی گسترده می گوید: "امروزه در آمریکا افراد بسیار ثروتمند، ثروتمندتر می‌شوند، در حالی که میلیون‌ها خانواده کارگر در تلاش هستند تا غذا به سر میز آورند یا قبوض خود را بپردازند. ما اکنون در وضعیت پوچی به سر می‌بریم که در آن فاصله بین فقیر و غنی در آمریکا بیشتر از هر زمان دیگری در 100 سال گذشته است."

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117