ایران پرس: دبیرکل سازمان ملل با بیان اینکه برای طرح های بشردوستانه و حمایتی از مهاجران در افغانستان در سال جاری به ۵ میلیارد دلار نیاز است، اظهار داشت: لازم است تا منابع ارزی افغانستان که بیش از 1.2 میلیارد دلار می شود، برای کمک به مردم این کشور در فصل زمستان در دسترس قرار گیرد.

به گفته آنتونیو گوترش این کمک مالی برای حمایت حیاتی غذایی و کشاورزی، خدمات سلامتی، درمان سوتغذیه، ایجاد سرپناه اضطراری، آب، بهداشت، محافظت و آموزش اضطراری ضروری است. وی خاطر نشان کرد در سال 2021 سازمان ملل و شرکای بشردوستانه آن به بیش از 18 میلیون نفر در افغانستان کمک کردند که این تعداد 60 درصد بیشتر از افراد نیازمند کمک در افغانستان در سال 2020 است.

تاکید دبیر کل سازمان ملل بر لزوم ارائه کمک های مالی فوری برای مردم افغانستان با توجه به افزایش نابسامانی ها و بحران انسانی در این کشور جنگ زده صورت گرفته است.

افغانستان از زمان در دست گرفتن قدرت از سوی طالبان در اوت 2021 در نابسامانی اقتصادی و اجتماعی و هرج و مرج مالی بسر می برد و شاخص تورم و بیکاری در این کشور بعد از توقیف میلیاردها دلار از دارایی های آن توسط آمریکا، افزایش یافته است. این در حالی است که روند انتقال محموله های کمک رسانی در نتیجه تحریم های اقتصادی آمریکا به شدت مختل شده اند.

سازمان ملل اعلام کرده است بیش از نیمی از جمعیت افغانستان یعنی حدود 22 میلیون نفر با خطر گرسنگی شدید مواجه هستند و امسال پنج میلیون و 700 هزار نفر از آوارگان افغان در پنج کشور همسایه به کمک های اساسی نیاز دارند. صندوق بین المللی پول نیز هشدار داده است که فروپاشی اقتصادی در افغانستان ممکن است به بحران پناهجویان دامن بزند.

از زمانی که طالبان در اواسط ماه اوت 2021 در افغانستان به قدرت رسید، آمریکا 9.5 میلیارد دلار از دارایی های بانک مرکزی افغانستان را مسدود کرده است. هنوز هیچ کشوری طالبان را به‌ رسمیت نشناخته است.

همچنین طالبان در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا قرار دارد و بر این اساس، طالبان نمی‌ توانند به دارایی‌ های افغانستان دست یابند. با این حال این وضعیت ابهام آمیز و به رسمیت نشاختن طالبان و تحریم آن عملا موجب شده است تا مردم افغانستان در آستانه یک فاجعه انسانی قرار بگیرند.

این مساله انتقادات روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت از رویکرد غربی ها به ویژه آمریکا در قبال افغانستان را موجب شده است. همین امر موجب شد تا آمریکا ناچار شود به همراه دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل در 22 دسامبر 2021 به قطعنامه تسهیل کمک رسانی به افغانستان رای مثبت دهد.

با تصویب این قطعنامه، کمک های بشردوستانه به افغانستان، تسهیل اما در عین حال دسترسی طالبان به این کمک های مالی مسدود می شود. طبق این قطعنامه، پرداخت وجوه، ارائه دارایی های مالی یا منابع اقتصادی، کالاها و خدمات لازم برای اطمینان از ارائه به موقع کمک های بشر دوستانه یا حمایت از چنین فعالیت هایی در افغانستان مجاز شمرده شده است. این کمک‌ ها از نیازهای اولیه انسانی در افغانستان حمایت می‌ کند و نقض تحریم‌های اعمال‌ شده بر نهادهای مرتبط با طالبان نیست.

اکنون افغانستان هم از لحاظ اقتصادی و هم از نظر بشردوستانه در آستانه فروپاشی است. نگران کننده‌ترین سناریو، تشدید کمبود کمبود مواد غذایی است که زمینه را برای بحران اقتصادی و انسانی گسترده‌ تر فراهم می‌کند.

«فریدون آژند» کارشناس افغانستان می گوید: پایان خونبارترین جنگ افغانستان نتوانسته است به درد و رنج مردم افغانستان پایان دهد و به نظر می‌ رسد حالا بیشتر از جنگ، گرسنگی و فقر از افغان‌ها قربانی بگیرد.

مساله اساسی و مهم تعیین تکلیف وضعیت سیاسی افغانستان و موقعیت طالبان از دیدگاه سازمان ملل و قدرت های بین المللی است. در واقع اکنون نحوه تعامل با افغانستان در جنبه های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و امنیتی با توجه به اینکه طالبان از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده، دچار بلاتکلیفی و ابهام است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

 بیشتر بخوانید:

تداوم کمک‌های ایران برای نیازمندان افغانستان 

قدردانی مردم افغانستان از کمک‌های ایران