ایران پرس: وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه ای تأیید کرد: "ایران در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین خواستار دریافت تضمین درباره عدم خروج دوباره واشنگتن از برجام شده است."

«آنتونی بلینکن» در ادامه این مصاحبه اذعان نمود که ایران تا قبل از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق پایبند بوده و دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا هم به این موضوع اعتراف کرده است.

وی گفت: "حتی دولت قبل آمریکا هم گفت که ایران تعهداتش را به خوبی اجرا کرده است. مسئله‌ ای که مایه تأسف و حتی فراتر از تأسف است این است که از زمانی که ما از آن توافق خارج شدیم، ایران از آن به عنوان بهانه‌ ای برای از سر گرفتن بسیاری از فعالیت‌ های خطرناکی استفاده کرد که آن توافق، مانع آنها شده بود."

 آمریکا و شرکای اروپایی آن به همراه رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای متهم کرده‌ اند. ایران این ادعاها را رد و تأکید کرده که به عنوان یکی از امضا کنندگان پیمان «ان پی تی» و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.

وزیر خارجه آمریکا همچنین تصمیم دونالد ترامپ رئیس‌ جمهوری پیشین آمریکا برای خروج از برجام را یکی از «بدترین تصمیم‌ های تاریخ اخیر سیاست خارجی آمریکا» توصیف کرد.

به نظر می رسد، دولت بایدن که اکنون داعیه بازگشت دوباره آمریکا به برجام را دارد، ناچار شده تا با توجه به تداوم مذاکرات وین بین ایران و گروه 1+4 و با مشارکت غیر مستقیم آمریکا که اکنون به نقطه حساسی رسیده، به چند مساله اعتراف نماید.

نخستین مساله، اشاره بلینکن به خواسته برحق تهران برای ارائه ضمانت هایی از جانب واشنگتن برای عدم خروج دوباره از برجام است؛ اتفاقی که در دوره زمامداری دونالد ترامپ رخ داد و آمریکا با خروج غیرقانونی از این توافق، شدیدترین تحریم ها را علیه ایران به اجرا گذاشت که البته این سیاست با شکست کامل مواجه شد. اکنون نیز دولت بایدن در برابر خواسته منطقی ایران درباره ضمانت باقی ماندن آمریکا در برجام بهانه تراشی می کند و از قبول آن طفره می رود.

دولت «جو بایدن»، توافق احتمالی درباره بازگشت برجام را ماهیتا توافقی موقت و تابع رویکرد هر رئیس جمهوری که در آمریکا روی کار می آید، می داند. بهانه واشنگتن در زمان ترامپ برای عدم پایبندی به برجام این بود که این توافق در کنگره آمریکا به تصویب نرسیده و لذا هیچ ممنوعیت یا منعی برای خروج از این توافق ندارد. در واقع این مساله اکنون یکی از مهم ترین چالش ها در مذاکرات وین محسوب می شود.

البته این خواسته ایران با حمایت برخی از اعضای گروه 1+4 به ویژه روسیه و چین مواجه شده است. «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین المللی در وین در توئیتی در ارتباط با خواسته ایران از آمریکا جهت ارائه تضمین نوشت: "ایران حق دارد از آمریکا تقاضای ضمانت کند."

اولیانوف نوشت: "برخی از افراد نمی‌خواهند از سیاست شکست خورده فشار حداکثری درس بگیرند. ایرانی‌ها کاملا حق دارند در برابر تکرار این ماجراجویی فاجعه‌ بار خواستار تضمین باشند."

مساله دیگری که بلینکن مطرح کرده، اذعان به اجرای کامل تعهدات برجامی از جانب ایران است که این امر نشانگر موضع برحق تهران در مذاکرات کنونی در وین است. تهران خواهان رفع تحریم های یکجانبه آمریکا و راستی آزمایی این مساله و در وهله، بعد اجرای دوباره تعهدات برجامی از جانب ایران است.

در واقع موضع وزیر خارجه آمریکا و اعتراف های وی نشانگر لزوم تجدید نظر دولت بایدن در مواضع کنونی خود و قبول خواسته های برحق ایران درباره لزوم لغو تحریم ها و ارائه ضمانت از جانب واشنگتن برای عدم خروج دوباره از برجام است. به ویژه این که بایدن روز چهارشنبه در کنفرانس خبری خود با اشاره به مذاکرات وین تاکید کرد که اکنون زمان دست کشیدن و رها کردن نیست و پیشرفت هایی در حال انجام است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117