ایران پرس: نرخ تورم در آمریکا و اروپا به طور بی‌سابقه ای افزایش یافته است.

براساس آخرین آمارها، میزان تورم در آمریکا به بیش از 9.1 درصد رسیده است که بی سابقه ترین نرخ طی چهار دهه گذشته است. دراین میان قیمت نان آنچنان افزایش یافته که قیمت هر قرص نان با کیفیت به 10 دلار یا فراتر از آن رسیده است.

«مارک کوهن» رئیس مطالعات خرده فروشی در دانشگاه کملبیا در این زمینه می‌گوید: "این قیمت ها ضربه ای به مصرف کنندگان است. هیچ کس در گذشته شاهد قیمت 10 دلار برای یک قرص نان نبوده و تاثیر آن مانند بنزین 5 دلاری است."

موج گرانی در آمریکا با شیوع بیماری کووید- 19 و تحولات سیاسی این کشور شدت یافت اما جنگ روسیه و اوکراین و افزایش قیمت جهانی انرژی به ویژه نفت، افزایش هزینه های نظامی و تسلیحاتی و سیاست های «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا سبب افزایش قیمت ها و تورم بی سابقه در آمریکا شده و نگرانی ها را درباره رکود احتمالی در این کشور دامن زده است.

اکنون شهروندان این کشور به شدت هزینه های غیر ضروری خود را کاهش داده اند و کاهش تقاضا درحال سرایت به کالاهای اساسی است. به طوری که براساس به گزارش مرکز «نیلسن ای کیو»، از ابتدای سال جاری تا دوم ماه ژوئیه، خرید نان در فروشگاه های آمریکا در مقایسه با مدت مشابه  سال گذشته 2.7 درصد کاهش یافته است.

«جانت یلن» وزیر خزانه داری آمریکا با اشاره به افزایش قیمت ها در حوزه هایی مانند انرژی گفت: "تقریباً نیمی از افزایش تورم ناشی از قیمت های بالای انرژی است؛ باید به تاثیرات جنگ اوکراین توجه داشته باشیم. تاثیر این جنگ در کشورهایی که قبلا با آسیب پذیری های شدید روبرو بودند، نمایان شده است."

تورم نه تنها در آمریکا بلکه دراروپا نیز به بحرانی جدی تبدیل شده است. بسیاری از کشورهای اروپایی چون فرانسه و آلمان با افزایش تورم بی سابقه و شرایط اقتصادی وخیم رو به رو شده اند. شاخص تورم در اروپا طبق یافته‌های اولیه مرکز آمار یورواستات به رکورد جدید 8.6 درصد در ماه ژوئن رسیده است.

شاخص تورم در بریتانیا که از اتحادیه اروپا خارج شده به 9.1 درصد رسیده که در نزدیک به نیم قرن گذشته بی سابقه است به طوری که بانک مرکزی بریتانیا نسبت به خطر رکود اقتصادی در این کشور هشدار داده است.

کشورهای غربی در حالی با تورم لجام گسیخته و شرایط وخیم اقتصادی روبه رو هستند که سیاست های مداخله جویانه و خصمانه آنها به ویژه در جنگ روسیه و اوکراین، حمایت های سیاسی و تسلیحاتی آنها از اوکراین و استفاده از سیاست هایی چون تحریم های سنگین اقتصادی علیه روسیه به ویژه اعمال تحریم در بخش انرژی سبب شده تا عملا اقتصاد جهانی تحت فشار قرار بگیرد.

در واقع با افزایش رشد قیمت نفت وگاز در بازارهای جهانی، قیمت سوخت در بسیاری از کشورهای غربی افزایش یافته که این امر عملا سبب افزایش قیمت تمام شده کالا و خدمات شده است.

از سوی دیگر با قطع جریان گاز روسیه به اروپا اکنون مقامات قاره سبز نگران زمستان سرد پیش رو در این قاره، تامین مواد غذایی و افزایش فشارهای اجتماعی هستند. 

«نانسی فیزر» (Nancy Faeser) وزیر کشور آلمان در این زمینه نسبت به خطر یک بحران اقتصادی بسیار جدی به دلیل افزایش قیمت انرژی، مشکلات زنجیره تامین و همچنین تورم هشدار داد. در آمریکا نیز مقامات این کشور نگران انتخابات پیش رو و کاهش بیش از پیش محبوبیت جو بایدن رییس جمهوری این کشورهستند.

آمار سازمان بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد با وجود تکاپوی غرب برای تحریم روسیه و کاهش درآمدهای آن، مسکو تاکنون توانسته است با اعمال سیاست های مختلف درآمدهای خود را حفظ کرده وحتی افزایش دهد اما سهم آمریکا و اروپا تورم فزاینده شده‌ است.

با این حال کشورهای غربی به ادامه سیاست های جنگ افروزانه خود ادامه داده و اوکراین را به میدان جنگی علیه روسیه تبدیل کرده اند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در این زمینه اعلام کرد که افزایش بی سابقه تورم در سراسر جهان نتیجه سال‌ها سیاست‌های غیرمسئولانه کشور‌های اروپایی است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117