دیوان عالی آمریکا (Supreme Court of the United States)، مهمترین مرجع قضایی در این کشور است که 9 عضو آن را روسای جمهور انتخاب می کنند.

از جمله مهمترین وظایف قضات دیوان عالی آمریکا نظارت بر مصوبات کنگره و تفسیر قانون اساسی است. هر قاضی دیوان عالی مادام العمر با معرفی رئیس جمهوری وقت و تایید سنا منصوب می شود و تا زمان مرگ یا کناره گیری به هر علتی در سمت خود باقی خواهد ماند.

بر اساس اهمیت رویدادهای سیاسی و یا شخصیت قضات دیوان آثاری سینمایی در سال های اخیر ساخته است. بر پایه جنسیت (On the Basis of Sex) از جمله فیلم هایی است داستان آن درمورد زندگی «روث گینزبرگ» (Ruth Ginsburg) یکی از قضات دیوان عالی است.

داستان اصلی فیلم برپایه جنسیت پیگیری پرونده قضایی برای مبارزه با تبعیض جنسیتی در آمریکا است، اما زندگی «کلارنس توماس» (Clarence Thomas) یکی دیگر از قضات دیوان عالی و افشا شدن رسوایی اخلاقی در مورد او داستان اصلی فیلمی شده که بیانگر ماهیت نظام سیاسی در آمریکا است.

«تاییدیه» داستانی از فساد اخلاقی و معادلات قدرت

فیلم تاییدیه (confirmation) به کارگردانی «ریک فاما ایوا» (Rick Famuyiwa) محصول سال 2016 شبکه «اچ بی او» آمریکا است و روایتی تاریخی از بلوای سیاسی درمورد آشکار شدن فساد اخلاقی یکی از قضات فعلی دیوان عالی آمریکا است.

«جرج هربرت واکر بوش» (بوش پدر) چهل و یکمین رئیس جمهوری آمریکا قاضی سیاهپوست آمریکایی «کلارنس توماس» (Clarence Thomas) با بازی «وندل پیرس» (Wendell Pierce) را به جای «تورگوت مارشال» (Thurgood Marshall) اولین قاضی سیاهپوست در تاریخ دیوان عالی منصوب می کند.

در این شرایط «آنیتا هیل» (Anita Hill) یک استاد دانشگاه و حقوقدان زن سیاهپوست با بازی «کری واشنگتن» (Kerry Washington) در مصاحبه با یک خبرنگار افشا می کند زمانیکه به عنوان کارآموز حقوقی فعالیت می کرده مورد آزار جنسی کلارنس توماس قرار گرفته است.

افشای این موضوع موجب می شود که سناتورها جلسه استماع تشکیل دهند که ریاست این جلسات با سناتور «جو بایدن» (رئیس جمهوری فعلی آمریکا) بود و در آن اظهارات توماس و آنیتا هیل برای صلاحیت اخلاقی فرد متهم به فساد اخلاقی بررسی می شود.

با وجود ادله قوی و اظهارات «آنیتا هیل» در جلسه استماع بازهم سناتورها تصمیم می گیرند در سنا درمورد صلاحیت کلارنس توماس تصمیم گیری کنند. جلسات استماع در شرایطی در واشنگتن دی سی برگزار می شود که دو زن دیگر نیز اتهام آزار جنسی را علیه توماس مطرح می کنند.

در نهایت باوجود اعتراضات گسترده به روند جلسه استماع و حرف و حدیت های فراوان سنا صلاحیت کلارنس توماس را به عنوان یکی از قضات دیوان عالی تایید می کند.

واکنش رسانه ها و جامعه به پیامدهای رسوایی اخلاقی رسوایی «کلارنس توماس»

 جریان انتصاب «کلارنس توماس » اوایل دهه 1990 میلادی روی می دهد، زمانیکه رسانه های خبری از جمله «سی.ان.ان» و دیگر شبکه های خبری به شکل گسترده به این موضوع می پردازند.

روند جلسه استماع موجب می شود که رسانه ها و افکار عمومی به این رسوایی به شکل گسترده ای واکنش نشان دهند.

«آنیتا هیل» زمانیکه پس از رای سنا و انتصاب کلارنس توماس به دانشگاه برمی گردد با صدها نامه مواجه می شود که زنان دیگر از نقاط مختلف برای او فرستاده اند و داستان تبعیض و آزار جنسی خود را در آن شرح داده اند.

در شبکه های مختلف تلویریونی نیز به شکل کمدی یا در برنامه های تحلیلی به این موضوع پرداخته می شود. به نوعی شکل گیری جنبش های برابری خواهانه و مقابله با تبعیض جنسیتی در جامعه آمریکا از جمله جنبش «می تو» (MeToo)، یکی از پیامدهای داستان و رسوایی انتصاب کلارنس توماس بود.

بخش دیگری از داستان فیلم «تاییدیه» نشان‌دهنده معادلات و پنهانکاری دو حزب دموکرات و جمهوریخواه است که به خاطر منافع حزبی حاضر نیستند از حقیقت دفاع کنند.

هرچند روند بررسی صلاحیت توماس در اختیار هیاتی از سنا به ریاست یک دموکرات جو بایدن بود، اما در نهایت سران این حزب به این نتیجه رسیدند که برای حفظ موقعیت خود قاضی متهم به فساد اخلاقی را رد صلاحیت نکنند تا درموارد مشابه دیگر از حزب جمهوریخواه امتیاز بگیرند.

اخلاق، موضوعی بحث برانگیز و همیشگی در جامعه آمریکا

روایت داستان زندگی آنیتا هیل، و قاضی کلارنس توماس، تنها یکی از ده ها مورد مشابهی است که در ساختار سیاسی آمریکا روی داده است اما صاحبان قدرت با وجود تایید شدن موضوع رسوایی و فساد اخلاقی حاضر به ترک قدرت نیستند.

قاضی کلارنس توماس نیز باوجود اینکه در سال های اخیر باز با اتهام آزار جنسی مواجه شد حاضر به ترک سمت خود نشد. بیل کلینتون و دونالد ترامپ روسای جمهوری قبلی آمریکا نیز با رسوایی اخلاقی و اتهام آزار جنسی مواجه شدند و باوجود طرح و ثبت شکایت در سیستم قضایی (مورد فساد اخلاقی ترامپ) این پرونده ها به خاطر اعمال نفوذ کاخ سفید به نتیجه نرسید.

نویسنده: احسان شاه ابراهیم

117